fbpx
Τρίτη, 27 Νοεμβρίου 2018 17:12

Elac Uni-Fi UF5 Review

Ενιαία δύναμη


Το κορυφαίο ηχείο της πετυχημένης σειράς Uni-Fi περνάει από το μικροσκόπιο του ήχου για να μας αποκαλύψει τα χαρίσματά του.


Η Γερμανική Elac έκλεισε τα 90 χρόνια ζωής. Από το 1926 στον χώρο του ήχου, έγινε διάσημη ιδιαίτερα στις δεκαετίες του 70’ και του 80’ για τα φοβερά της πικάπ και σαν χουβαρντάς φίλος που κερνάει γιατί γιορτάζει, η Elac λάνσαρε το 2016 τις σειρές ηχείων Debut και Uni-Fi, για να το γιορτάσει. Όταν το μάθαμε σπεύσαμε να τα δοκιμάσουμε και εμείς, να ευχηθούμε· και να που τα Uni-Fi UF5 στάθηκαν εμπρός μας, ένα μέτρο ψηλά με το τουίτερ και το μίντρειντζ σε ένα κοινό ομοκεντρικό μεγάφωνο να μας κοιτάνε σαν το μάτι του Σάουρον.

Και το «μάτι» αυτό είναι το μεγάλο χαρτί των ηχείων αυτών. Ο Andrew Jones, καπετάνιος του τεχνικού πληρώματος της Elac, θέλησε να χρησιμοποιήσει σε αυτή τη σειρά τα ομοκεντρικά μεγάφωνα, τα οποία σχεδίασε και υλοποίησε ο ίδιος. Λόγω κόστους κατασκευής, τα μεγάφωνα αυτά τοποθετούνται συνήθως σε ακριβότερα ηχεία, αλλά ο Jones αποφάσισε να τα εντάξει σε μια σειρά πιο προσιτή στον μέσο μουσικόφιλο καταναλωτή. Ευτυχώς για εμάς. Σαν όνειρο μέσα σε όνειρο, το 1 ίντσας τουίτερ μαλακoύ θόλου, βρίσκει την θέση του μέσα στο αλουμινένιο μιντρέιντζ μεγάφωνο των 4 ιντσών που το αγκαλιάζει ευλαβικά, σε μια αρμονική ένωση (Uni-fied).

Αυτή η τεχνολογία προσφέρει μια καλύτερα ελεγχόμενη κατευθυντικότητα και μια πιο ισορροπημένη συχνοτική απόκριση. Παρόλο που η Elac προτείνει ως ιδανική θέση ακρόασης το γνωστό σε όλους μας ισόπλευρο τρίγωνο, η στερεοφωνική εικόνα ήταν αρκετά διευρυμένη για ακρόαση σε διάφορες θέσεις, χάρη στα ομοκεντρικά μεγάφωνα.

Έτσι ο ακροατής θα μπορέσει να νιώσει άνετα σπίτι του, χωρίς να χρειαστεί να κάθεται ακίνητος, με τον χάρακα στο χέρι μήπως και χάσει την αίσθηση του χώρου. Ακούγοντας τα Uni-Fi βρήκαμε τα όργανα στην θέση που τα τοποθέτησε ο ηχολήπτης και όχι στοιβαγμένα και μπερδεμένα κάπου στο κέντρο της στερεοφωνίας. Παρόλα αυτά η τοποθέτηση τους με κλίση προς την θέση ακρόασης μεγιστοποιεί την απόδοση. Στο ταβάνι του ακουστικού φάσματος, οι ψηλές είχαν αρκετά έντονη παρουσία και μια χάρη, αξιοσημείωτη. Όμορφα βιολιά και πιατίνια τα οποία σε βάζουν στον ρυθμό.

Η μεσαία περιοχή ήταν αρκετά γλυκιά και λεπτομερής και σου έδινε μια υπέροχη αίσθηση του βάθους. Οι φωνές αναδεικνύονταν και οι καλά ηχογραφημένες φωνές επιβάλλονταν στον χώρο. Το φανταστικό ήταν ότι τα μεσαία με τα πρίμα ήταν αδελφοποιημένα δίνοντας σου την αίσθηση της γραμμικότητας χωρίς να καταλαβαίνεις που αρχίζει να παίζει το ένα και που το άλλο (παρόλο που η συχνότητα διαχωρισμού του κροσόβερ ξέραμε ότι ήταν στα 2700Hz), όπως σε άλλα ηχεία όπου ακούς τρία ξεχωριστά γκρουπ συχνοτήτων, χαμηλά, μεσαία, ψηλά, λες και μιλάμε για 3 κουτιά το ένα άσχετο από το άλλο.


ΕΝΙΑΙΑ
Πέρα από εξαιρετικό ήχο, αυτοί οι δύο πύργοι (μιας και πιάσαμε τον Τόλκιν) που έχουμε μπροστά μας, αποτελούν ένα πραγματικό κόσμημα, σχεδόν φουτουριστικό αλλά και με μια αίσθηση του κλασσικού. Χάρη στο μαύρο φινίρισμα βινυλίου, αποτελούν και μια απόλαυση για τα δάχτυλα πέρα από τα αυτιά.

Η καμπίνα είναι από MDF και είναι ειδικά σχεδιασμένη με γερά εσωτερικά δεσίματα για πιο στιβαρή κατασκευή και λιγότερους συντονισμούς και δονήσεις. Γιατί όπως το αναφέρει η ίδια η Elac, το μόνο πράγμα που πρέπει να κινείται σε ένα ηχείο είναι το μεγάφωνο. Μεγάλο ατού του Uni-Fi είναι η εξαιρετική βάση και τα πόδια στήριξης. Φτιαγμένα από μέταλλο έχουν δύο βασικά χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι τα άκρα τους που είναι μυτερά (ακίδες), για να μπορεί να τοποθετηθεί το ηχείο σε μαλακές επιφάνεις. Βέβαια περιλαμβάνονται και μεταλλικοί δίσκοι (πιατάκια) που τοποθετούνται κάτω από αυτά. Έτσι αποφεύγονται τραυματισμοί και χαράγματα στο δαπέδο, σε περίπτωση που είναι ξύλινο ή από πλακάκι.

Δεύτερο είναι η δυνατότητα να ρυθμίζει ο χρήστης το ύψος του κάθε ποδιού για να εξομαλύνει τυχόν ανισορροπίες του δαπέδου. Πραγματικά μια κίνηση που δείχνει την ευαισθησία της εταιρίας στο να έχει προϊόντα που πέρα από όμορφα και λειτουργικά να είναι και πρακτικά. Αυτό έρχεται να επιβεβαιωθεί και από το κλιπ ασφαλείας που έχει τοποθετηθεί στην πίσω πλευρά του ηχείου, στο οποίο δένεται προαιρετικά ένα σχοινί με σκοπό την επιπλέον στήριξη και ασφάλεια του. Τα τερματικά του ηχείου είναι οι κλασσικές μπόρνες. Όμως δεν τελειώσαμε εδώ.

Πέρα από το ομοκεντρικό μεγάφωνο στην κορυφή του ηχείου, υπάρχουν ακόμα 3 μεγάφωνα, μεγέθους 5,25 ιντσών. Φτιαγμένα από αλουμίνιο αναλαμβάνουν να υπό-στηρίξουν το ομοκεντρικό μεγάφωνο και να συμπληρώσουν το ακουστικό εύρος του Uni-Fi. Δύσκολη δουλειά, γι ’αυτό και επιστρατεύτηκαν και τρία μεγάφωνα. Διότι τρία μεγάφωνα είναι καλύτερα από ένα.

Έχοντας καθίσει χαλαρά αλλά με τεταμένη προσοχή για να δούμε τι θα ακούσουμε, η Elac για ακόμα μια φορά δεν μας απογοήτευσε. Καταρχήν τα μπάσα όργανα δεν ήταν καθόλου «λασπωμένα», αντιθέτως είχαν την ατάκα που χρειαζόντουσαν για να είναι ξεκάθαρα μέσα σε ένα μουσικό πανδαιμόνιο. Γεμάτος ήχος (για να μην πούμε την άλλη σχεδόν ομόηχη λέξη) χωρίς να μας κουράζει καθόλου, αλλά αντίθετα να μας ικανοποιεί τις ηχητικές ορέξεις μας. Η ευαισθησία του ηχείου είναι στα 85dB και η εμπέδηση στα 4Ω.

Σου δίνουν την δυνατότητα να δώσεις «γκάζια» χωρίς να υπάρχει παραμόρφωση στον ήχο και χωρίς κάποιες συχνότητες να επιβάλλονται. Τα ηχεία σου έδιναν την αίσθηση ότι ο ήχος βρίσκεται μπροστά σου, ότι έχει χαρακτήρα χωρίς όμως αυτός να γίνεται υπερβολικός και να χάνεται το βάθος της σκηνής. Από τα 42Hz μέχρι και τα άκρα του φάσματος η μουσικότητα είναι καθηλωτική. Πραγματικό θηρίο το Uni-Fi UF5, πραγματικό δώρο γενεθλίων της Elac, με τον υπέροχο σχεδιασμό, το πλούσιο και ζωντανό ηχόχρωμα και το ομοκεντρικό μεγάφωνο να σου κλείνει το μάτι είναι πραγματικά ένα από τα καλύτερα ηχεία της κατηγορίας του και ένας άξιος ανταγωνιστής ακριβότερων ηχείων.


Σχόλιο : Ρυθμιζόμενα πόδια, κλιπ ασφαλείας και ζεστός ήχος. Έτσι η Elac δείχνει την πρώτη της προτεραιότητα, τον ακροατή.


Υπέρ : Ομοκεντρικό μεγάφωνο, Κλιπ ασφαλείας, Ρυθμιζόμενα πόδια στήριξης


Elac Uni-Fi UF5
• Είδος : Ηχείο Δαπέδου, ανάκλασης χαμηλών 3 δρόμων
• Μεγάφωνα : 1 Τουίτερ 1 ίντσας μαλακού θόλου, 1 Μίντρειντζ 4 ιντσών αλουμινίου, 3 γούφερ 5,25 ιντσών αλουμινίου
• Συχνότητα Αποκοπής Κροσόβερ : 270Hz / 2700Hz
• Ευαισθησία : 85dB (2,83V/1m)
• Εμπέδηση : 4Ω
• Μέγιστυ Ισχύς : 140W
• Απόκριση Συχνοτήτων : 42Hz – 25000Hz
• Καμπίνα : MDF
• Φινίρισμα : Μαύρο Βινυλίου
• Βάρος : 17,9 κιλά
• Διαστάσεις : 190x960x270 χλστ.

ANTIΠΡΟΣΩΠΟΣ: All About Audio Video 
THΛ.: 2130 998 206
ΤΙΜΗ: 1.480 ευρω

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΓΑΝΝΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Quad Z4 Review BEST OF 2018: ΗΧΕΙΑ »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...