Η Audioengine είναι σχετικά νέα εταιρία, δεν έχει κλείσει τα 10 χρόνια ζωής. Συνέδεσε το όνομά της από την αρχή με το computer audio και τώρα, που αυτό βρίσκεται στο φόρτε του, έγινε κι αυτή πολύ γνωστή. Σε προηγούμενο τεύχος παρουσιάσαμε τα DACs της. Το A2, το μικρότερο από τα ηχεία της, σχεδιάστηκε το 2007, σαν φασόν για να συνοδεύει το Squeezbox. Όταν όμως αυτό το τελευταίο το εξαγόρασε η Logitech, η συμφωνία ναυάγησε και το Α2 κυκλοφόρησε ως ανεξάρτητο προϊόν. Σήμερα η Audioengine παρουσιάζει την πρώτη αναβάθμισή του σε Α2+.
Όχι πως θα καταλάβετε πού είναι η διαφορά. Τα Α2 και Α2+ είναι, εκ πρώτης όψεως, ολόιδια: καμπίνα πάχους 18χλστ., με πολύ προσεγμένο άσπρο ή μαύρο φινίρισμα, αντιολισθητική επένδυση στο κάτω μέρος, μια πολύ κομψή σχισμή ως bass reflex. Τα μεγάφωνα είναι ένα τουίτερ μεταξιού 2εκ. και ένα «γούφερ» κέβλαρ 7εκ. (σχεδίασης και κατασκευής της Audioengine), που οδηγούνται από ενισχυτές 15W Τάξης ΑΒ.
Κρίνοντας από τις προδιαγραφές του τροφοδοτικού, η ισχύς που αναφέρει η εταιρία μάλλον αφορά τη συνολική ισχύ. Το αριστερό ηχείο έχει όλα τα ηλεκτρονικά, ενώ το δεξί είναι το παθητικό. Στο πίσω μέρος του αριστερού ηχείου θα βρείτε εισόδους RCA και καρφί 3,5χλστ., εξόδους RCA (π.χ. για να συνδέσετε υπογούφερ), την τροφοδοσία, την έξοδο για το δεξί ηχείο, το ποτενσιόμετρο της έντασης και την είσοδο USB DAC. Μην περιμένετε βέβαια κορυφαίες προδιαγραφές: στηρίζεται στο Burr Brown PCM2704C και υποστηρίζει μέχρι 16/48 μέσω USB 1.1. Αυτό σημαίνει ότι απλά το συνδέετε στο PC και παίζει. Ούτε drivers ούτε τίποτα. Μία ακόμα -μη ορατή- διαφορά του Α2+ από το Α2 είναι η προσθήκη ενός limiter στο γούφερ ώστε να μετριάζεται ο κίνδυνος παραμόρφωσης σε υψηλές εντάσεις.
Η Audioengine προσφέρει μια πλήρη συσκευασία, όπου θα βρείτε δύο μέτρα κανονικό χοντρό καλώδιο ηχείων (υπεραρκετό για χρήση desktop), καλώδια USB και 3,5χλστ. line (από 1,5 μέτρο με επίχρυσα βύσματα, παρακαλώ...), τροφοδοτικό, τέσσερις υφασμάτινες θήκες για τα ηχεία και για τα παρελκόμενα και, φυσικά, εγχειρίδιο οδηγιών.
Η ακρόαση του Audioengine A2+ έδειξε αμέσως ότι έχει πολύ καλή ισορροπία. Φυσικά, δεν υπάρχει βαθύ χαμηλό, αλλά η ισχυρή τόνωση του μεσοχαμηλού αντισταθμίζει αρκετά πετυχημένα την αίσθηση. Ο ρυθμός είναι ικανοποιητικός και σίγουρα ανώτερος από τα συνήθη desktop ηχεία. Οι μεσαίες είναι λίγο προβολικές, αλλά όχι ενοχλητικές, ενώ τα πρίμα είναι εκτεταμένα, αν και ξηρά. Η εικόνα είναι καλά εστιασμένη, με επαρκείς διαστάσεις, ακόμα και βάθος, αν πετύχετε σωστά την τοποθέτηση.
Συνιστώ να ανοίξετε τα ηχεία όσο μπορείτε και να σηκώσετε το εμπρός μέρος τους για να στρέψετε τα τουίτερ κατευθείαν προς τα αφτιά σας. Η Audioengine προσφέρει το σχετικό αξεσουάρ, κατασκευασμένο από αποσβεστικό υλικό, το οποίο μειώνει και τους συντονισμούς του γραφείου.
Στη συνέχεια δοκιμάστε να τα γυρίσετε προς τα μέσα, με τους άξονες των ηχείων να τέμνονται εμπρός από τη θέση ακρόασης.
Είναι προφανές ότι τα ηχεία αυτά είναι σχεδιασμένα για nearfield ακροάσεις. Αλλά μπορούν να παίξουν αρκετά δυνατά, ώστε να συνδεθούν και σε μία τηλεόραση, όπου θα έχουν καλύτερη στερεοφωνική απόδοση από μια φτηνή ηχομπάρα, και να καλύψουν ένα μικρό χώρο. Συνολικά, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο απ’ ό,τι περιμέναμε για το μέγεθός τους.
Με αυτά ο ήχος του υπολογιστή ξεφεύγει από τα τυπικά επίπεδα και αρχίζει να αποκτά ουσία. Όχι μόνο δικαιολογούν απόλυτα την τιμή τους, αλλά αποτελούν και ευκαιρία!
Audioengine A2+
ΥΠΕΡ
Όμορφη και καλή κατασκευή
Εξαιρετικός ήχος για τα χρήματα
ΚΑΤΑ
Το ρυθμιστικό της έντασης είναι στο πίσω μέρος
ΣΧΟΛΙΟ
Εάν θέλετε ένα μικρό, αλλά πραγματικό ηχείο για τον υπολογιστή σας, το Audioengine A2+ είναι πρώτης τάξης επιλογή.
TIP01
Αν θέλετε περισσότερο χαμηλό, μπορείτε να συνδέσετε το subwoofer S8 της Audioengine.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ENEΡΓΟ ΗΧΕΙΟ: Δύο δρόμων
ΕΝΙΣΧΥΤΗΣ: Τάξης AB
ΙΣΧΥΣ: 2x15Wrms
ΜΕΓΑΦΩΝΑ: 7εκ. μιντγούφερ, 2εκ. τουίτερ
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xmini jack, 1xRCA ζεύγος, 1xUSB
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (YxΠxB): 15,24x10,16x13,33εκ.
ΒΑΡΟΣ: 1,6κ. (αριστερό) και 1,4κ. (δεξί)
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Directed
ΕΠΑΦΗ: 2310.4771.90
ΤΙΜΗ: 249€
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΕΜΗΣ ΝΤΑΛΛΑΣ