fbpx
Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 13:36

Quadral Chromium style 8 Review

Τετράπτυχο επιτυχίας

Το γερμανικό μηχανολογικό φλέγμα παντρεύει μεγάφωνα συμβατικών κώνων με ribbon τουίτερ και το αποτέλεσμα είναι χάρμα ώτων αλλά και οφθαλμών.


Εδώ δεν υπάρχει κάποιος νεωτερισμός ή κάποια επαναστατική μηχανική επιλογή. Υπάρχει απλά μία γνώριμη και από άλλες υλοποιήσεις, αλλά πάντα ενδιαφέρουσα τοπολογία με την υπογραφή ενός κατασκευαστής γνωστού για την μηχανική του αρτιότητα με ότι καταπιάνεται. Στην περίπτωση του Chromium Style 8, η εν λόγω αρτιότητα είναι εμφανής από την πρώτη ματιά.

Η στιβαρή καμπίνα με οβάλ σχήμα, κερδίζει τις εντυπώσεις οπτικά και ουσιαστικά. Η μαύρη λάκα υψηλής ποιότητας καλύπτει μία εντυπωσιακά άκαμπτη δομή, της οποίας ο όγκος «γεμίζει» στο ύψος και στο βάθος του ηχείου δεδομένης της λεπτής του, σχετικά, πρόσοψης.

Το τελάρο με την ηχοπερατή σίτα «κουμπώνει» με μαγνήτες, το ηχείο πατάει σε μία ενσωματωμένη υπο-βάση η οποία διαθέτει ακίδες στήριξης, μηδενίζοντας έτσι την όποια αμφιβολία για την απόσβεση των όποιων ενδωγεννών κραδασμών.
Στην πίσω πλευρά είναι εμφανής η απουσία διπλοκαλωδίωσης, κάτι που θα προβληματίσει μερικούς χρήστες αν και τελευταία υπάρχει τέτοια τάσης στα ηχεία, οι μπόρνες σύνδεσης είναι υψηλής ποιότητας. Στο ίδιο πλάνο εντύπωση κάνει ο ευμεγέθης σωλήνας ανάκλασης χαμηλών, που υπόσχεται στιβαρό και ελεγχόμενο μπάσο.

Το Chromium Style 8, είναι ένα ηχείο δαπέδου τριών δρόμων και τεσσάρων μεγαφώνων. Όλα τα μεγάφωνα είναι τοποθετημένα πρόσωπο με την μπάφλα για την ελαχιστοποίηση παραγωγής δευτερευόντων εκπομπών συγκρίσιμες με το μήκος κύμματος των συχνοτήτων εκπομπής κάθε μεγαφώνου και περιθλάσεων.

Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί και στην ικανοποιητική διατομή των καλωδίων για την εσωτερική καλωδίωση τα οποία τερματίζουν στα μεγάφωνα με κολήσεις, εκτός από την περίπτωση του τουίτερ. Το μόνο που προσέξαμε είναι ότι απουσιάζει κάποιο ελαστικό υλικό απόσβεσης στα σημεία που τα μεγάφωνα κουμπώνουν στην καμπίνα. Άξιο λόγου επίσης είναι ότι κάθε μεγάφωνο διαθέτει τον δικό του θάλαμο φόρτωσης, πέρα των γούφερ που διαθέτουν κοινό.

Για τις χαμηλές η Quadral επέλεξε την χρήση δυο γούφερ διαμέτρου 7 ιντσών με εμπέδηση 4Ω, ώστε συνδεδεμένα παράλληλα να δώσουν 8Ω, των οποίων οι κώνοι φέρουν κάλυψη τιτανίου, ενώ παράλληλα διαθέτουν ευμεγέθεις μαγνήτες. Στην ίδια ακριβώς αρχιτεκτονική βασίζεται και το μεγάφωνο μεσαίων (midrange) το οποίο είναι διαμέτρου 6 ιντσών.

Στο πάνω τμήμα της καμπίνας στην περίοπτη θέση που του αρμόζει φιλοξενείται το τουίτερ που είναι ribbon. Το φίλτρο διαχωρισμού συχνοτήτων, υλοποιημένο με ποιοτικά υλικά «κόβει» στα 340Ηz και στα 3,4ΚHz, τιμές προβλέψιμες για την κατηγορία. Με δεδομένη βέβαια την παρουσία του ribbon, το υψιπερατό θα μπορούσε να έκοβε υψηλότερα, αλλά πιθανόν να κρίθηκε αναγκαία η προστασία του μιντ.


ΜΕ ΣΤΙΛ ΚΑΙ ΦΑΝΤΑΣΙΑ
Ευγενή, μουσικά, πλήρως προσαρμόσιμα στο χώρο που θα τα φιλοξενήσει και με καρδιά λιονταριού όταν οι ανάγκες του εκάστοτε προγράμματος το απαιτήσουν, τα ηχεία της Style 8, τα μεγαλύτερα της σειράς Chromium της Quadral πείθουν ότι είναι καθολικά. Έχοντας πάντα στο μίσω μέρος του μυαλού σου την κατηγορία τιμής που ανήκουν, διχάζεσαι με το πλάτος και το βάθος της σκηνής που αναπλάθεται μπροστά σου. Τα Chromium style 8 έχουν την στόφα ακριβότερων ηχείων, ενώ χωρίς υπεροβολή ή ίχνη υπέρμετρου ενθουσιασμού δύσκολα θα βρουν αντίπαλο στο... άμεσο περιβάλλον τους.

Το στοιχείο που κατά την άποψη μας είναι εντυπωσιακό είναι το δέσιμο των μεσαίων με τις υψηλές. Οι πρώτες άκρως ουδέτερες, ισορροπημένες, φυσικές και με ικανότητα απόδοσης των φωνών με χειρουγρική ακρίβεια, γειτνιάζουν και δένουν αρμονικά με τις αεράτες υψηλές οι οποίες ίσως για κάποιους θεωρηθούν υπέρμετρα ήπιες.

Δεν είναι όμως διόλου έτσι. Το αντίθετο. Χωρίς ίχνος υπερβολής και με απόλυτο έλεγχο αναπαράγουν με ευλαβική ακρίβεια και διακριτική επιμέλεια όλο το φάσμα των ανώτερων συχνοτήτων. Το στήσιμο στο χώρο ακρόασης δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αρκεί να ληφθεί υπόψη μία σχετική απόσταση από τους πλαινούς και πίσω τοίχους.

Ο ήχος των Style 8 ολοκληρώνεται με ένα χαμηλό ικανό να σε «κοροιδέψει». Δεν το υποψιάζεσαι, μέχρι την στιγμή που λάβει την πρέπουσα πληροφορία και γεμίσει το δωμάτιο με όγκο, σώμα και παλμό. Το χαμηλό αποποιείται κάθε ίχνος εφήμερου εντυπωσιασμού, δεν το έχει ανάγκη, δεν συνάδει με την φιλοσοφία των εν λόγω ηχείων που αποδεικνύονται εν τέλει ικανά για κάθε είδος προγράμματος.

Φυσικά, υπάρχει προσανατολισμός, είναι εμφανής, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα «αρνηθούν» να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και σε άλλα ακούσματα. Μία από τις κορυφαίες προτάσεις της κατηγορίας, έτοιμη να αναδείξει τις αξίες κάθε προγράμματος με τον πιο διακριτικό τρόπο.


Σχόλιο...
Τα ηχεία Chromium style 8 συνδυάζουν μουσικότητα, δυναμικά, αναλυτικότητα και ικανότητα απόδοσης επιβλητικής ατμόσφαιρας. Το τετράπτυχο δηλαδή της μουσικής ευτυχίας σε τιμή πρόκληση.


ΥΠΕΡ
- Στήσιμο σκηνής
- Ατμόσφαιρα, μουσικότητα, ανάλυση
- Δυναμικά, ένταση
- Ποιότητα κατασκευής

ΚΑΤΑ
- Υπέρμετρος έλεγχος υψηλών (για κάποιους)


Quadral Chromium style 8
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΤΥΠΟΣ: Ηχεία δαπέδου
ΣΧΕΔΙΑΣΗ: Τριών δρόμων, τεσσάρων μεγαφώνων, ανάκλασης χαμηλών
MΕΓΑΦΩΝΑ: 2xΓούφερ των 7 ιντσών, 1xΜιντρέιντζ 6,1 ιντσών, 1xΤουίτερ ribbon
ΑΠΟΚΡΙΣΗ: 32Hz-65KHz
EΥΑΙΣΘΗΣΙΑ: 89dB
ANTΙΣΤΑΣΗ: 4Ω
ΠΡΟΤ.ΙΣΧΥΣ: 200W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 208x1006x343 χιλστ.
ΒΑΡΟΣ: 22,14 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗΣ
ΕΠΑΦΗ: 2109649420
ΤΙΜΗ: €1.770

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « YG Acoustics Hailey 1.2 Review Quad Z4 Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...