fbpx
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 15:27

Devialet Phantom Gold Review

 

 

Βόμβα ήχου

Δοκιμάζουμε το πιο ακριβό «Bluetooth» ηχείο του κόσμου. Το Phantom σε ροζ χρυσό της Devialet.

Όταν πριν από μερικά χρόνια παρουσιάστηκε το Phantom της Devialet, όλος ο κόσμος του ήχου… έμεινε άφωνος, κυρίως από το γεγονός ότι η μορφή του ηχείου ήταν εντελώς διαφορετική από τα στερεότυπα. Το σφαιρικό του σχήμα έδειχνε περισσότερο σαν κράνος μοτοσικλέτας, σαν αντικείμενο βγαλμένο από το Star Wars ή σαν «βάτραχο» όπως το ονόμασαν ορισμένοι. Ήταν ένα πανίσχυρο ενεργό και δικτυακό ηχείο που έπαιζε μόνο του, σε δυάδα (ως στέρεο) ή σε σχηματισμούς (ως multiroom).

Το Phantom είναι σχεδιασμένο για να τοποθετηθεί σε γραφείο, σε βάση, στον τοίχο ή ακόμη σε τρίποδο. Θέλει βάση που να αντέχει αφού το αθώο αυτό ηχειάκι, μετατρέπεται σε βόμβα ήχου εάν δεν προσέξουμε. Μετά το αρχικό (λευκό) Phantom, κυκλοφόρησε το Phantom Silver που είχε ισχύ 3000W και έπιανε άνετα τα 105dB, τεράστιοι αριθμοί για ασύρματο ενεργό ηχείο. Η τιμή του Silver είναι ακόμη 1.190 ευρώ. Τώρα η Γαλλική Devialet φέρνει την Gold εκδοχή του Phantom. Το Phantom Gold που εξωτερικά μοιάζει ίδιο με το Silver -εκτός από τα «χρυσά» πλαϊνά- έχει όμως περισσότερη ισχύ, περισσότερα ντεσιμπέλ και… περισσότερα ευρώ.

Το ηχείο «κρύβει» 108 πατέντες στο εσωτερικό του, που είναι όλα τα μυστικά της Devialet, ο ενισχυτής του για παράδειγμα είναι ένα τσιπ μεγέθους ενός τετραγωνικού εκατοστού, όσο το νύχι του αντίχειρά μας. Το σασί του ηχείου είναι και παραμένει ακλόνητο ακόμη και όταν παράγει 108dB ακουστική πίεση. 

Ας το δούμε από κοντά
Ξεχάστε την αλλόκοτη μορφή, τον ήχο και τα μεγάλα νούμερα των χαρακτηριστικών του. Η σειρά Phantom σχεδιάστηκε για να φέρει στο χρήστη όλες σχεδόν τις σύγχρονες ασύρματες τεχνολογίες με απλό και κατανοητό τρόπο. Το Phantom Gold το βάζεις στην πρίζα, κατεβάζεις την εφαρμογή Spark και ένας αστείρευτος μουσικός κόσμος είναι διαθέσιμος. Παίζει μέσω Wi-Fi ή Bluetooth, αλλά και ενσύρματα μέσω Ethernet ή ακόμη και από τη μια οπτική είσοδο, που φέρει κρυμμένη στο πίσω μέρος του για να συνδέσουμε ίσως μια τηλεόραση ή ένα CD player.

Στην περίπτωση που είστε τόσο τυχερός και αποκτήσετε δύο Phantom Gold, για στερεοφωνικές καταστάσεις, απαιτείται ένα επιπλέον κουτί –το Dialogue- που λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ του δικτύου σας και των ηχείων. Με αυτό τον τρόπο τα Phantom γίνονται σύστημα multiroom για το σπίτι, που «απλώνει» μέχρι 24 ηχεία. Το Gold αναγνωρίζεται αμέσως από τα άλλα Phantom από τα 22 καρατίων από ροζ χρυσό πλαϊνά που φέρει, αλλά και από το χρυσό λογότυπο της Devialet, στο κέντρο εμπρός.

Δεν είναι φορητό, θέλει σύνδεση με την πρίζα για να παίξει, ενώ τα 11,4 κιλά του επιτρέπουν εύκολες μεταφορές, αφού μπορούμε να το πάρουμε άνετα αγκαλιά. Η βάση του είναι αντιολισθητική και «κάθετε» πολύ καλά όπου και να το τοποθετήσουμε. Το λευκό καλώδιο τροφοδοσίας είναι ειδικά σχεδιασμένο, ώστε να μην ενοχλεί με την εμφάνιση του, τη σχεδιαστική αρμονία του Phantom. Η εγκατάσταση του ηχείου είναι σκέτο παιχνίδι, αρκεί βέβαια, να κατεβάσουμε την εφαρμογή Spark.

Πιο απλή στην χρήση, πιο σταθερή και πιο «ανοιχτή» εφαρμογή δεν έχουμε βιώσει από καμιά άλλη audio συσκευή. Η χρήση της app γίνεται ακόμη και με το ένα χέρι, τόσο προσεκτικά σχεδιασμένη είναι. Το Phantom Gold λειτουργεί άμεσα και απρόσκοπτα λες και περίμενε από χρόνια τις εντολές μας.

Μπορούμε να παίξουμε ιντερνετικό ραδιόφωνο, Spotify Connect, Deezer και Qobuz (συμπεριλαμβανομένων των hi-res), Tidal, αλλά και AirPlay. Το σημαντικό είναι ότι η ομάδα σχεδίασης του Phantom στιγμή δεν σταματά να εξελίξει το ηχείο, έτσι συχνά στέλνει ενημερώσεις firmware με αποτέλεσμα πάντα να έχουμε διαθέσιμες τις τελευταίες δυνατότητες. Το ίδιο συνέβηκε με το που βάλαμε το ηχείο στο δίκτυο, το ίδιο θα συμβεί τώρα με το νέο AirPlay 2 της Apple. Εάν θέλετε να ακούσετε τα δικά σας μουσικά αρχεία, τότε θα πρέπει στο υπολογιστή μας να τρέχει το Spark και να έχουμε ορίσει φάκελο με τις μουσικές.

Στην εφαρμογή υπάρχει επιλογή Favorites μέσα στην οποία αποθηκεύουμε τα αγαπημένα τραγούδια μας και ας μην ανήκουν στην ίδια πηγή. Για άλλες υπηρεσίες, έχετε επίσης τη δυνατότητα συνεχούς ροής μέσω Bluetooth με υποστήριξη για AAC και aptX. Επίσης όμως μας ενημέρωσαν από τη Devialet, το ηχείο σύντομα θα αποκτήσει υποστήριξη Roon και έτσι θα είναι έτοιμο για hi-res συλλογές. Εμείς είχαμε για δοκιμή μόνο ένα ηχείο, όπου το αποτέλεσμα ήταν η στερεοφωνική μίξη της ηχογράφησης.

Έχουμε ακούσει όμως το Phantom Gold και σε στέρεο διάταξη, με δύο ηχεία δηλαδή. Η εμπειρία ενός στερεοφωνικού setup είναι σίγουρα πολύ πιο συναρπαστική, και δεν χρειάζεται να σας το αναλύσουμε αυτό. Πόσο κάνει; Μόλις 2x2.590 ευρώ συν 295 ευρώ το κουτάκι Dialogue για την σύνδεση μεταξύ τους. Το ηχείο έχει ισχύ 4.500W και «πιέσεις» 108dB στο ένα μέτρο.

ΑΔΑΜΑΣΤΟ ΘΗΡΙΟ
Μπορεί τα Phantom να μοιάζουν εξωτερικά, όμως το Gold είναι αισθητά καλύτερο από το Silver. Αυτό δεν το βλέπεις μόνο στα καλύτερα μεγάφωνα του Gold, αλλά το ακούς κιόλας. Στην πρόσοψη υπάρχει ένα τουίτερ από τιτάνιο, ενώ οι οδηγοί για τα μεσαία και τα μπάσα είναι ίδιοι με το Silver. Όσοι δεν έχουν ιδέα για την ύπαρξη του ηχείου Phantom να τους πούμε ότι μοιάζει με σημειακή πηγή ήχου που πάλλεται. Μ’ ένα τεράστιο ομοκεντρικό μεγάφωνο δηλαδή που έχει μαζί ακόμη και δύο γούφερ.

Το τουίτερ και το μιντρέιτζ είναι στο κέντρο της πρόσοψης, το ένα μέσα στο άλλο, το μιντρέιντζ μοιάζει με δακτυλίδι (5,5 εκατοστά) γύρω από το μιας ίντσας τουίτερ. Αριστερά και δεξιά του ηχείου έχουμε δυο ανάστροφα τμήματα σφαίρας (κώνοι) από αλουμίνιο διαμέτρου 8 εκατοστών που είναι υπεύθυνοι για το μπάσο. Αυτά τα πλαϊνά κινούνται αντίθετα μεταξύ τους, σαν ακορντεόν. Αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες, χωρίς να ξεφύγουν από έλεγχο, σαν πιστόνια και παράγουν το μπάσο, ενώ έχουν «δύναμη» πολύ πάνω από ένα τόνο.

Η διαδρομή των κώνων αυξάνει όσο η ένταση ανεβαίνει με αποτέλεσμα το μάτι να βλέπει ένα παλλόμενο αντικείμενο να παράγει ήχο. Ο ενισχυτής που χρησιμοποιεί το Phantom Gold έχει μέγεθος ενός μικρού τσιπ και εμπεριέχει όλη την τεχνολογία στην οποία η Devialet oφείλει την ύπαρξη της, που συνδυάζει την τάξη Α με αυτή της Δ που εδώ ονομάζεται ADH, στο ίδιο τσιπ υπάρχει και το DAC.

Βέβαια επειδή το ηχείο αυτό είναι ένα πλήρες σύστημα η Devialet το έχει ρυθμίσει σύμφωνα με την SAM τεχνολογία της ώστε να πλησιάζει το απόλυτο. Άλλωστε το αναφέρει με μεγάλα γράμματα: μηδέν παραμόρφωση και μηδέν θόρυβος. Η απόκρισή του είναι και αυτή εντυπωσιακή, κατεβαίνει στα 14Ηz και ανεβαίνει στα 27KHz. Για να πετύχει αυτή την απόκριση ένα συμβατό ηχείο θα πρέπει να έχει τεράστιο όγκο, δηλαδή μεγάλη καμπίνα.

Το Phantom Gold με άλλα λόγια είναι ένα ασύρματο ενεργό ηχείο με υψηλές επιδόσεις. Ο ήχος είναι εντελώς ισορροπημένος με λεπτομέρειες, χωρίς πτώσεις στις χαμηλομεσαίες, έχοντας το μπάσο σχεδόν απαραμόρφωτο, σχεδόν αμετάβλητο που αν το ζορίσουμε γίνεται «επικίνδυνο» με την ενέργεια που ακτινοβολεί γύρω του. Αν και παίζει δυνατά δεν παραμορφώνει και έτσι δεν ενοχλεί. Και σε ενοχλεί που δεν ενοχλεί γιατί δεν έχεις από πού να το κατηγορήσεις, από πού να του βρεις αδυναμίες.

Όμως προσοχή μην τολμήσετε να ανεβάσετε στάθμη. Πρώτα θα πρέπει να πάρτε την άδεια της αστυνομίας και μετά των γειτόνων σας. Το ηχείο παίζει πολύ δυνατά, τρομερά δυνατά. Μπορεί από την απόλυτη ησυχία να ξεσπάσει… και τότε αυτός που θα φύγει από το δωμάτιο θα είστε εσείς. Ευτυχής η app έχει προβλέψει ώστε με εύκολο τρόπο να μειώνουν την ένταση. Το ηχείο ίναι για κατανυχτικές ακροάσεις αλλά και για πάρτι με πολλά dB. Ένα τέτοιο ηχείο, με τόσο καινοτομικές τεχνολογίες, το αγαπάς ή το μισείς θανάσιμα.

Είναι πολύ περισσότερο από ένα αντικείμενο πόθου, ένα πραγματικά audiophile σύστημα που τώρα  στη χρυσή του έκδοση θα το εκτιμήσουν ακόμη περισσότεροι. Είναι το μοναδικό high-end σύστημα που μπορείς το χειμώνα να το έχεις στο διαμέρισμα και το καλοκαίρι στο εξοχικό, μεταφέρεται άνετα και λειτουργεί με το πρώτο.

Ούτε καλώδια, ούτε ρακ και ούτε πολλά-πολλά συνοδά. Όσο για την τιμή του, 2.590 ευρώ το ένα, δεν είναι υψηλή. Γιατί παίρνεις ενισχυτή, streamer, ηχείο και design. Στην ουσία κάνεις οικονομία, αφού έχεις ένα κορυφαίο στερεοφωνικό χωρίς να πιάνει χώρο και χωρίς να… χάνεις τίποτε από την μουσική απόλαυση. Είναι τόσο εύκολο στην χρήση και στην ακρόαση, όσο το άγγιγμα του home button στο κινητό μας.

YΠΕΡ
Δύναμη και ισχύς
Καθαρός και χωρίς θόρυβο ήχος
Στιβαρός, πυκνός και ελεγχόμενος ήχος
Υψηλή τεχνολογία

ΚΑΤΑ
Μερικοί θα το μισήσουν


ΣΧΟΛΙΟ
Δεν είναι ηχείο, είναι ένα γλυπτό, μια ηχό-βόμβα. Θα αναδείξει με τον ήχο και τη μορφή του το χώρο μας. Η απόλαυση είναι δεδομένη, αλλά ακούστε το υπεύθυνα…

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Devialet Phantom Gold

ΕΙΔΟΣ: Aσύρματο ενεργό ηχείο με 108 πατέντες
ΙΣΧΥΣ: 4.500W
DAC: Devialet 192KHz/24bit
AΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 14Ηz-27KHz (-10dB)
EIΣΟΔΟΙ: 1xΟπτική, 1xEthernet, Wi-Fi διπλής μπάντας, Βluetooth aptX και AAC
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxB): 253x255x343 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 11,4 κιλά

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ https://www.devialet.com/en-eu/buy-gold-phantom/

TIMH: 2.590 ευρώ

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Creative iRoar Go Review

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...