fbpx
Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2018 11:09

Audiovector QR3 Review

Λευκό… χρυσός


Φροντισμένα μέχρι και την τελευταία τους λεπτομέρεια, τα ηχεία αυτά αποτελούν λαμπρό παράδειγμα κατασκευαστικής ακρίβειας.

H Δανική (και όχι δανεική) Audiovector είναι ένα γνωστό όνομα στην χώρο των Hi-Fi ηχείων που από το 1979 υπηρετεί τον ποιητικό ήχο. Μάλιστα ήταν μια εποχή που τα ηχεία της κυριαρχούσαν στην Ελληνική αγορά πετυχαίνοντας άριστο λόγο τιμής προς απόδοση.

Μετά από μερικά χρόνια απουσίας η Audiovector επέστρεψε με σκοπό να επαναλάβει την παλιά μεγάλη επιτυχία της. Πρόσφατα ο κατασκευαστής παρουσίασε την σειρά QR με δύο μοντέλα, τα QR1 και QR3, ένα βάσης και ένα δαπέδου. Εμείς πήραμε τα QR3 για να ακούσουμε τι έχουν να μας πούνε. Και έχουν να πουν πολλά. Με το που πάρεις την κούτα και ξεπακετάρεις το ηχείο παρατηρείς δύο πράγματα που δεν έχεις συνηθίσει να βλέπεις καθημερινά, αλλά αν ξέρεις την Αudiovector δεν θα εκπλαγείς.

Πρώτον, δύο μεγάφωνα των 6 ιντσών, με το ένα να καλύπτει την μεσαία και το άλλο την χαμηλή περιοχή του σήματος. Δεύτερον το AMT (Air Motion Transformer) τουίτερ ταινίας, με το χρυσό του πλέγμα και το πολύ όμορφο μεταλλικό (μοιάζει με τιτάνιο) πλαίσιο γύρω του.

Ο κατασκευαστής (όπως αναφέρει), εμπνεύστηκε από την τεχνολογία των pop filter (αυτό που βάζουμε εμπρός από τα μικρόφωνα για να κόβουν τον θόρυβο) και πρόσθεσε χρυσό ή μάλλον ένα επίχρυσο πλέγμα στο AMT με σκοπό τον περιορισμών των συριστικών φθόγγων, σαν ένα φυσικό de-esser. H αλήθεια είναι ότι καταφέρνει πολύ καλά να κατευνάσει την επιθετικότητα των «σίγμα» και των «ψι» που υστερούν αρκετά ηχεία και πραγματικά να μην αναγκάζει τον ακροατή να κάνει μορφασμούς κάθε φορά που ακούγονται στα ρεφρέν οι συγκεκριμένες «λέξεις».

Όμως δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι ιδιαίτερα λαμπρά, αν και είναι αρκετά λεπτομερή και διάφανα τα πρίμα του. Ενώ αποδίδει πολύ καλά τα πρίμα, τα κάνει να ακούγονται ελαφρώς μεταλλικά, όχι όμως να δημιουργεί τα πρόβλημα που έχουν άλλα ηχεία στην κατηγορία. Δοκιμάσαμε τα QR3 με κλίση προς τον ακροατή και τα στερεοφωνικά αποτελέσματα ήταν αρκετά εντυπωσιακά. Μια σαφής στερεοφωνική εικόνα η οποία δεν καταρρέει σε μικρές μετακινήσεις τους. Ακόμα και χωρίς κλίση, έχοντας τα ηχεία παράλληλα με τον τοίχο, η διασπορά του τουίτερ, ενώ δεν είναι τεράστια διατηρεί ορθά την στερεοφωνική εικόνα του συστήματος. Είναι ένα εξαιρετικό τουίτερ για τη κατηγορίας του, κυρίως λόγω της χρήσης της τεχνολογίας AMT.

Με συνολική συχνοτική απόκριση του ηχείου από 30Hz έως 45KHz, το ανώτερο όριο του τουίτερ είναι στα 105KHz (οπότε μην προσπαθήσετε να το χρησιμοποιήσετε σαν πομπό ραδιοφώνου, γιατί θα το κάψετε). Με ευαισθησία στα 90dB, στο 1 μέτρο και στα 8Ω (με την ελάχιστη εμπέδηση να φτάνει μέχρι τα 4Ω), τα QR3 είναι ικανά να διαχειριστούν μέχρι και 200W.

Είναι πάντως αξιοσημείωτο ότι ακόμα και σε πολύ χαμηλές στάθμες, η μουσικότητα δεν χανόταν και η τονική ισορροπία ήταν ικανοποιητική. Τα QR3 είναι πολύ όμορφα και καλόγουστα ηχεία, με ένα λιτό αλλά και λίγο φουτουριστικό στυλ, τυπικό δείγμα της Σκανδιναβικής αισθητικής.

Διαθέσιμο σε δύο γυαλιστερά φινιρίσματα, άσπρο και μαύρο, με μια στιβαρή καμπίνα και ένα μέγεθος σχεδόν ιδανικό (να αναφέρουμε εδώ και την μη χρήση παράλληλων επιφανειών εσωτερικά του ηχείου για λιγότερες ανακλάσεις), είναι σίγουρα ένα διακριτικό κόσμημα για το σπίτι. Σαν συνδεσμολογία δεν υπάρχει κάτι ανέλπιστο ή περίεργο. Αντιθέτως οι καλές μπόρνες-μπανάνες συνεργάζονται άψογα με τους εντελώς επίχρυσους ακροδέκτες τους.


ΑΠΟ ΤΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΧΑΜΗΛΑ
Έχοντας μείνει ικανοποιημένοι από την γενική απόδοση του ηχείου στα ψηλά ήρθε η ώρα να χαμηλώσουμε λίγο και να κατέβουμε προς τα κάτω. Οι συχνότητες διαχωρισμού του κροσόβερ είναι στα 400Hz και στα 3KHz, που σημαίνει ότι τα δύο μεγάφωνα των 6 ιντσών αναλαμβάνουν το καθένα διαφορετικά καθήκοντα. Χάρη στην ίδια τεχνολογία που η Audiovector χρησιμοποίησε και στις σειρές «SR» και «R», οι κώνοι είναι φτιαγμένοι με την λογική των σάντουιτς, δηλαδή δύο στρώματα αλουμινίου και εσωτερικά ένα στρώμα μαλακoύ, αφρώδες υλικού, ώστε να έχουμε απόδοση παράλληλη με αυτή των πιστονιών.

Ο κάτω κώνος που αναλαμβάνει τα θεμέλια του ηχητικού φάσματος, κάνει πολύ καλή δουλειά. Γεμάτος ήχος που αναδεικνύει το μπάσο, προσδίδοντας του τον όγκο και τον χώρο που χρειάζεται αλλά και χαρίζοντας του μια ευκρίνεια που σε αφήνει να ξεχωρίσεις την κάθε νότα ξεχωριστά, δίχως να γεμίζει το δωμάτιο απλά με χαμηλές συχνότητες. Αυτή η απόδοση μοιάζει ακόμα πιο σπουδαία αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για ένα 6-ίντσο μεγάφωνο. Σε αυτό βοηθάει σίγουρα και το σύστημα ανάκλασης μπάσου, το Q-Port Bass Reflex.

Η οπή υπάρχει στη βάση των ηχείων για την εκτόνωση των χαμηλών συχνοτήτων και την ανάκλαση τους έξω από το ηχείο. Δοκιμάζοντας τα σε διάφορες αποστάσεις παρατηρήσαμε ότι μια ασφαλής απόσταση από τον τοίχο είναι τα 30 εκ. για να μην υπάρξουν χρωματισμοί και ανακλάσεις που θα υποβαθμίσουν άδικα τον ήχο των ηχείων. Έχοντας λοιπόν έναν ουρανοξύστη με καλά θεμέλια και μια όμορφη κορυφή θα πρέπει να προσέξουμε τι γίνεται στο ενδιάμεσο. Κάπου εκεί έρχεται ο δεύτερος κώνος που έχει αναλάβει να αποδώσει περίπου 3 οκτάβες, σχεδόν το μισό φάσμα.

Ενώ δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα, δηλαδή δεν υπερτονίζει ή παραμορφώνει κάποια περιοχή, νιώσαμε ότι κάπως σαν να ντρέπεται να «βγει» προς τα έξω. Ίσως φταίει στο μέγεθος του κώνου που είναι ίδιο και για τα μεσαία και για τα μπάσα, ώστε να δείχνει όμορφο το ηχείο. Πάντως τα φωνητικά δεν προβλήθηκαν όπως θα έπρεπε και εν γένει η μεσαία περιοχή δεν βρήκε τον χώρο που της αξίζει, αν και ηχοχρωματικά ήταν αρκετά καθαρή, διάφανη και λεπτομερής.

Συμπερασματικά, τα QR3 της Audiovector, είναι αρκετά καλά ηχεία που συνδυάζουν το στυλ με τον καλό ήχο. Μια όμορφη, γεμάτη και ξεκάθαρη χαμηλή περιοχή, μια ντροπαλή αλλά αρκετά αξιόλογη μεσαία περιοχή και μια ισχυρή υψηλή περιοχή συνθέτουν το μουσικό ηχοτοπίο των ηχείων αυτών. Σε μια προσιτή τιμή είναι ένα ηχείο που σίγουρα αξίζει να μπει στην λίστα των υποψήφιων σας προς ακρόαση, η Audiovector με το QR3 πραγματοποιεί την επιστροφή που της αρμόζει και της αξίζει στην Ελληνική αγορά.

ΣΧΟΛΙΟ : Με έναν μικρό πειραματισμό σε κλίση και απόσταση από τον τοίχο αυτό το ηχείο έχει εξαιρετικά αποτελέσματα.

 

 

ΥΠΕΡ:
Διαφάνεια και αμεσότητα
Εύκολα στην οδήγηση
Πολύ όμορφο μπάσο
Κατασκευαστική ποιότητα


ΚΑΤΑ:
Μεσαία περιοχή (σε υψηλές στάθμες)

Audiovector QR3
EIΔΟΣ: Hχείο δαπέδου, ανάκλασης χαμηλών 3 δρόμων
ΜΕΓΑΦΩΝA: 1xGold Leaf AMT τουίτερ με φίλτρο για τα συριστικά, 2xΜιντ-Γούφερ 6 ιντσών με την τεχνολογία Pure Piston
ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ/ΕΜΠΕΔΗΣΗ: 90dB/8Ω
ΜΕΓΙΣΤΗ ΙΣΧΥΣ: 200W
AΠΟΚΡΙΣΗ ΣΥΧΝΟΤΗΤΩΝ: 30Hz-40ΚΗz (-6dB)
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 94,2 x 19 x 23,2 εκ
ΒΑΡΟΣ: 15,4 κιλά


AΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AUDIO HARMONY
ΕΠΑΦΗ: 210.810.1800
Τιμή: 1.850€

 

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Wilson Audio Sabrina: Ηχείο [Review] YG Acoustics Hailey 1.2 Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...