fbpx
Πέμπτη, 08 Νοεμβρίου 2018 19:04

JBL Control X Wireless Review

Και του σπιτιού και της παραλίας


Ένα στερεοφωνικό ζευγάρι Bluetooth ηχείων -λύση- για κάθε χώρο που έχει ανάγκη για μουσική.

Καλώδια που διατρέχουν το ταβάνι, πλεξούδες πίσω από τηλεοράσεις, γραφεία και υπολογιστές· καλώδιο από το κινητό στα ακουστικά και από το κινητό στον υπολογιστή. Ζούμε σε έναν κόσμο όπου όλες οι πληροφορίες και τα σήματα μεταφέρονται μέσω καλωδίων.

Μέχρι πρότινος τουλάχιστον, γιατί τα τελευταία χρόνια και ειδικά μετά τον ερχομό του καινούργιου αιώνος ο κόσμος της τεχνολογίας και ειδικά του ήχου στρέφεται προς την ασύρματη σύνδεση. Δίχως να δώσουμε σημασία στην διαμάχη «Ενσύρματο v Ασύρματο», με καθαρό μυαλό και ακόμα πιο καθαρά αυτιά βάλαμε να ακούσουμε τα Control X Wireless (CXW), τα ασύρματα ηχεία της JBL, μιας εταιρίας που εδώ και χρόνια έχει μπει στον κόσμο της ασύρματης τεχνολογίας βάζοντας και αυτή το λιθαράκι της.

Τα CXW είναι τα μόνα ασύρματα home speakers της JBL, τέτοιου μεγέθους, καθώς στον κατάλογο δίπλα τους παρελαύνουν και τα JBL Authentics που δεν είναι φορτηά. Μικρά, βολικά σε μέγεθος, βάρους 3 κιλών το ένα, με την πρώτη «επαφή» σου δίνουν να καταλάβεις ότι πέρα από «σπιτόγατες» αυτά τα ηχεία είναι παντώς καιρού.

Μπορείς αν θες να τα κουβαλήσεις στην παραλία, στο μπαλκόνι, στο πικνίκ, στην πλατεία ή όπου αλλού επιθυμείς (υπάρχει παρόλα αυτά μια mini jack υποδοχή και καλώδιο τροφοδοσίας). Με λάστιχο, για μεγαλύτερη προστασία, περιμετρικά της πίσω και της μπροστά όψης, διατίθενται σε 3 χρώματα (κόκκινο, λευκό και μαύρο).

Ηχείο δύο δρόμων, αποτελείται από ένα γούφερ 5,25 ιντσών με κώνο από προπυλένιο και γραφίτη και ένα τουίτερ της 1 ίντσας, από CMMD (ακρωνύμιο του Ceramic Metal Matrix Diaphragms), δηλαδή μια κατασκευή από επάλληλες στρώσεις αλουμινίου και κεραμικού υλικού, γύρω από αυτό υπάρχει ένα είδος κόρνας. Επίσης συνολικά η καμπίνα έχει ένα σχήμα το οποίο εξουδετερώνει τις παραλληλίες των τοιχωμάτων που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα.

Μικρά στο μάτι, τα CXW δεν είναι καθόλου μικρά σε ποιοτική ηχητική απόδοση. Το πρώτο πράγμα που σε κάνει να απορείς αυτό το ηχείο είναι τα πολύ όμορφα και στρογγυλά μπάσα του και τα πρίμα του τα οποία δεν καταφέρνουν να σε ενοχλήσουν ακόμα και σε μεγάλες εντάσεις.

Ακόμη αυτά τα ηχεία είναι ότι έχουν έναν χαρακτήρα και μια μουσικότητα, χωρίς να επηρεάζουν ή να αλλάζουν την προσωπικότητα του κομματιού, ένας αμοιβαίος σεβασμός προσωπικοτήτων. Πολύ καθαρή χαμηλή περιοχή που, παρόλο που αρχίζει στα 62Hz, καταφέρνει να γεμίζει τον χώρο και να σου αναδείξει ηλεκτρικά και ακουστικά μπάσα αλλά και «βαρύτονα» κρουστά. Σε αυτό βοηθάει και η οπίσθια οπή εκτόνωσης μπάσου. Καλύτερα ένα ηχείο, με μετριοφροσύνη, να ξεκινάει στα 62Hz και να αποδίδει τα μέγιστα παρά να ξεκινάει (θεωρητικά) από τα 20Hz χωρίς να μπορεί να τα διαχειριστεί.

Να πούμε εδώ ότι σε πολύ χαμηλές εντάσεις η περιοχή των υψηλών συχνοτήτων είναι η πρώτη που αρχίζει και χάνεται. Χαρήκαμε τις ατάκες των οργάνων, και την γλύκα των βιολιών και των πιατινιών, όπως και την υπέροχη στερεοφωνική εικόνα που προσφέρουν.


Ασύρματα Και Καθόλου Ασήμαντα
Τα δύο ηχεία δεν είναι ίδια μιας και υπάρχει ένας ιεραρχικός διαχωρισμός σε primary και secondary, πρωταρχικό και δευτερεύων. Το primary, είναι το ηχείο που δέχεται το σήμα από την οποιαδήποτε συσκευή έχει δυνατότητα Bluetooth streaming και αναλαμβάνει να στείλει το σήμα στο secondary ηχείο.

Το primary επίσης έχει μια πληθώρα κουμπιών - λειτουργιών, με τα κλασσικά play/pause κ.λ.π., τα οποία ελέγχουν και το μέσο αναπαραγωγής, ένα κουμπί με το σήμα του Bluetooth για την σύνδεση με τον πομπό και την πολύ ενδιαφέρουσα πίσω όψη του ηχείου, όπου με 3 κουμπιά ξεδιπλώνεται όλη η μαγεία των ηχείων.

Το πρώτο σου δίνει την δυνατότητα να συνδέσεις αυτό το ζεύγος με ένα ακόμα ζεύγος CXW και είτε να έχεις ένα σύστμα 4 ηχείων σε έναν χώρο, είτε δύο stereo συστήματα σε ξεχωριστούς χώρους. Εφόσον είναι ηχεία τα οποία πέρα από βάσεις, τραπέζια ή άμμο μπορείς να τα εγκαταστήσεις στον τοίχο, χάρη στην ειδική οπή που έχουν, η JBL φρόντισε να τα εξοπλίσει και με ένα κουμπί με 2 επιλογές, Wall/Other.

Όταν βρεθεί στην θέση Wall ενεργοποιείται ένα εσωτερικό EQ που προσαρμόζει το ηχείο, για να μπορεί να παίξει κολλητά σε τοίχο χωρίς τις γνωστές σε όλους παρενέργειες. Και το καταφέρνει αυτό πολύ καλά χωρίς να επηρεάζει αρκετά το ηχόχρωμα της μουσικής. Αυτό το κουμπί είναι κοινό και στο secondary ηχείο, όπως και το κουμπί που επιλέγεις ποιό από τα δύο ηχεία θα παίξει το Left και ποιό το Right, ή αν θα παίξουν και τα 2 το ίδιο, μονοφωνικά.

Με εμβέλεια μεταξύ των ηχείων να δίνεται στα 30 μέτρα και μεταξύ του primary και του Bluetooth-πομπού στα 10 μέτρα, τα πράγματα εντός του σπιτιού αλλάζουν λίγο. Πρακτικά το σήμα αρχίζει να κάνει διακοπές ή να κόβεται όταν παρεμβάλονται περίπου δύο τοίχοι μεταξύ των πηγών. Χρειάζεται χρόνος πάντως μέχρι να εξοικειωθείς με όλες του τις λειτουργίες-δυνατότητες. Συνολικά είναι ένα μοντέλο που μας εξέπληξε όμορφα, με τα όμορφα και γεμάτα μπάσα του, τα πρίμα που δεν ζορίζονται ούτε στιγμή και τον συνολικό χαρακτήρα που προσθέτουν τα ηχεία στην μουσική που καλούνται να αναπαράγουν.

ΥΠΕΡ : Ασύρματη σύνδεση, Λειτουργία για τοποθέτηση σε τοίχο, Ηχητική απόδοση με χαρακτήρα, Δυνατότητα επιπλέον σύνδεσης ηχείων


ΚΑΤΑ : Χρόνος εξοικείωσης με τις λειτουργίες του.


Σχόλιο
Με τέτοια συχνοτική απόκριση, τέτοιο στυλ, αντοχή και με μια μπαταρία που αντέχει μέχρι και 4 ώρες, πάρτε τα παραμάσχαλα και καλό δρόμο. Είναι ένα σίγουρο value for money.

JBL Control X Wireless
• ΕΙΔΟΣ: Ασύρματο ηχείο τοίχου/βάσης
• Μεγάφωνα: 1 γούφερ 5,25 ιντσών, 1 Τουίτερ CMMD 1 ίντσας
• Απόκριση συχνοτήτων: 62Hz-20KHz (-6dB)
• Ισχύς Ανά Κανάλι : 30Wrms όταν είναι συνδεδεμένα στην πρίζα
• Διαστάσεις : 235x165x159 χλστ.
• Βάρος : 2,95 κιλά


ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Wavemotion
ΕΠΑΦΗ: 21 0924 4505

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Bose S1 Pro: Bluetooth ηχείο [Review] Bose Soundlink Revolve Review »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...