fbpx
Παρασκευή, 26 Απριλίου 2013 18:13

NAD C356BEE

ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΣΙΓΗΣ, Η NAD ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΕ ΕΝΑΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΕΝΙΣΧΥΤΗ ΠΟΥ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΗΣ, ΚΟΙΤΑΕΙ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΗΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΑΞΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ; 

 

Εντάξει, η NAD δε χρειάζεται ούτε συστάσεις, ούτε εγκώμια. Όλοι ξέρουμε περί τίνος πρόκειται, απλώς καμιά φορά ξεχνιόμαστε, όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά διότι η ίδια η εταιρεία δε μας κρατάει πολύ συχνά «ζεστούς» με νέες κυκλοφορίες και λοιπά δρώμενα.

Βέβαια, αυτό το σχόλιο έχει να κάνει με τον κύριο τομέα της δραστηριότητάς της, το hi-fi. Εξαιρούνται, δηλαδή, κάτι «τουφεκιές» τύπου Blu-ray player, ολοκληρωμένο σύστημα Viso κτλ. Έτσι, ύστερα από αρκετό καιρό, η NAD επαναφέρει εαυτόν στο χάρτη της υψηλής πιστότητας με ένα προϊόν της εποχής: ένα φθηνό ολοκληρωμένο ενισχυτή.

Τέτοιου είδους κινήσεις είναι πάντοτε ευπρόσδεκτες, ειδικά στις μέρες μας, όπου δεν περισσεύει ούτε ένα ευρώ για άλλα κι άλλα, πολλώ μάλλον για το χόμπι μας. Τι περιμένουμε, λοιπόν, από το C356BEE που δοκιμάζουμε αυτόν το μήνα; Μα, φυσικά, να είναι ένα μηχάνημα αντάξιο της... βαριάς φανέλας που φορά και -το κυριότερο- μια συμφέρουσα περίπτωση ενισχυτή, που θα βγάλει από το αδιέξοδο όσους μέχρι σήμερα κοίταζαν και δεν άγγιζαν. 

 

AS... NAD AS IT GETS 

Η αλήθεια είναι πως ένα -έστω και στοιχειώδες- facelift θα ήταν οπωσδήποτε ευπρόσδεκτο, αλλά δυστυχώς δε συνέβη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο C356 να παρουσιάζει μια σχετικώς «βαρετή» και κάθε άλλο παρά ξεχωριστή εικόνα. Πάντως, αυτή είναι η σχεδιαστική γραμμή που εφαρμόζει ο κατασκευαστής σε όλες τις εκτός «Master Series» συσκευές του εδώ και χρόνια, επομένως το γεγονός δε μας εκπλήσσει. Πάμε πάρα κάτω... 

Το πρώτο εξόφθαλμο θετικό στοιχείο του υπό δοκιμήν ενισχυτή δεν είναι άλλο από την πληρότητα που παρουσιάζει στον τομέα των συνδέσεων. Αυτό το μαρτυρούν τόσο τα αρκετά πλήκτρα επιλογής εισόδου στην πρόσοψή του όσο και το πλήθος των επαφών σύνδεσης που υπάρχει στην πίσω όψη του.

Μετρήσαμε επτά εισόδους Line, έναν αριθμό ικανό να καλύψει τις διασυνδετικές ανάγκες των περισσότερων σημερινών συστημάτων, ενώ ανακαλύψαμε και μια... πονηρή υποδοχή. «MDC Classic Upgrade Slot» γράφει στο προστατευτικό καπάκι αυτής της υποδοχής. MDC σημαίνει «Modular Design Construction» και αποτελεί την αρθρωτή αρχιτεκτονική που ο κατασκευαστής εφαρμόζει στους ενισχυτές της κορυφαίας σειράς του.

Κατά αυτόν τον τρόπο οι συσκευές του μπορούν να αναβαθμίζονται σημαντικά με χαμηλό κόστος και να αποκτούν τις δυνατότητες που απαιτούν οι ιδιοκτήτες τους. Στην περίπτωση του C356 στη συγκεκριμένη υποδοχή προορίζεται να «καρφωθεί» ένα κύκλωμα phono stage με τον κωδικό «PP375».

Προς το παρόν αυτή είναι η μοναδική έξτρα αναβάθμιση που μπορεί να δεχτεί ο ενισχυτής και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν είναι ακόμη διαθέσιμη, επομένως δεν μπορούμε να σας πληροφορήσουμε σχετικά με την τιμή του.

Πάντως, αν αναλογιστούμε πως αρκετοί από τους ενισχυτές αυτής της κατηγορίας είναι εξαρχής εξοπλισμένοι με phono stage, το μόνο που μας μένει να ελπίζουμε είναι η αναβάθμιση της NAD να υπερτερεί ποιοτικά, και μάλιστα σημαντικά, ώστε να δικαιολογείται και το όποιο έξτρα κόστος. Γνωρίζοντας τον κατασκευαστή, μάλλον δικαιούμεθα να αισθανόμαστε σίγουροι... 

Κατά τα άλλα, στον C356 εφαρμόζεται η γνωστή τεχνολογία της NAD ονόματι «Power Drive» και αφορά το αμιγές ενισχυτικό κομμάτι. Θυμίζουμε πως πρόκειται για ένα «έξυπνο» κύκλωμα που προσαρμόζει την τάση και το ρεύμα με το οποίο τροφοδοτείται το φορτίο αναλόγως με τις απαιτήσεις του, επιτυγχάνοντας έτσι υψηλό βαθμό απόδοσης ακόμα και κατά την οδήγηση δύσκολων ηχείων.

Πρόκειται για μια τεχνική που εφαρμόζει χρόνια και η οποία, πράγματι, είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική. Σε αυτό προσθέστε το κύκλωμα soft clipping, ο ρόλος του οποίου είναι να προστατεύει τα ηχεία και... τα αυτιά μας υπό ακραίες συνθήκες λειτουργίας. 

Όσο για την εσωτερική εικόνα του ενισχυτή, σε γενικές γραμμές θα τη χαρακτηρίζαμε «βιομηχανική», όμως με κάποιες audiophile πινελιές, όπως το επιμελημένο τροφοδοτικό και το ρυθμιστικό της στάθμης Alps. Στο τελικό στάδιο βρήκαμε ένα ζεύγος διπολικών τρανζίστορ ανά κανάλι που ευθύνεται για τα 2x80 Wrms που υπόσχεται ο κατασκευαστής. 

 

ΣΤΟ ΨΗΤΟ... 

Για την ακρόαση του C356 επιστρατεύσαμε τη νέα έκδοση της Artemis της Audio Spectrum, ένα ηχείο που δεν του χαρίστηκε ούτε σε επίπεδο οδήγησης, ούτε και σε επίπεδο... αποκάλυψης. Με το γνωστό player της Sony του συστήματος αναφοράς ξεκινήσαμε τις ακροάσεις και αποκομίσαμε το πρώτο ασφαλές συμπέρασμα πολύ γρήγορα.

Ο ενισχυτής είναι απολύτως επαρκής για την κάλυψη των αναγκών ενός μουσικόφιλου που, ενώ δεν επιζητά ακραίες επιδόσεις από πλευράς στάθμης, θέλει να απολαμβάνει την αγαπημένη του μουσική δυνατά και καθαρά, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ανέχεται τα γνωστά, ακουστά σημάδια κόπωσης που... ευδοκιμούν στην κατηγορία.

Σίγουρα ο NAD σώζεται από αυτές τις κακοδαιμονίες χάρη στη λειτουργία Soft Cliping που ενσωματώνει και στο εμφανώς ικανότατο τροφοδοτικό του. Η εκτίμησή μας είναι πως δε θα δυσκολευτεί να οδηγήσει την πλειονότητα των ηχείων της χαμηλής μέσης κατηγορίας που κυκλοφορούν, ακόμα και τα «δυσκολότερα» εξ αυτών.

Όσο για τον τονικό χαρακτήρα του, θα λέγαμε πως ακολουθεί μια «εκ του ασφαλούς» τακτική, κάτι που ομολογουμένως αποτελεί έκπληξη για κάποιον που παρακολουθεί από καιρό την πορεία αυτής της εταιρείας. Αν και το άκουσμα διακατέχεται από ισορροπία σε όλο το φάσμα, σωστή τοποθέτηση των οργάνων στο χώρο χωρίς τάσεις επιβολής και αυξημένο παλμό και ενέργεια, δε θα λέγαμε πως διακατέχεται από έκδηλο audiophile ενδιαφέρον.

Είναι αυστηρός, ουδέτερος και όσο γίνεται πιο ρεαλιστής, γεγονός που δημιουργεί τις απαιτούμενες εγγυήσεις ασφάλειας στο κοινό της εισαγωγικής κατηγορίας που δεν είναι διατεθειμένο να πονοκεφαλιάζει με δύσκολα ματσαρίσματα και άλλα τέτοια... δεινά. Συνολικά, πρόκειται για μια καθαρόαιμη «plug ’n’ play» λύση, με αρκετά «γκάζια» και ευκολίες, που θα σας βάλει στον κόσμο της υψηλής πιστότητας με αξιώσεις. Άλλωστε, αυτό δεν κάνει η NAD εδώ και δεκαετίες; 

 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Ν.Ι. Λάιος 

ΕΠΑΦΗ: 210.8629.513 

ΤΙΜΗ: 595 € 

 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Ισχύς: 2x95 Wrms (8Ω), 2x144 Wrms (4Ω) 

Αρμονική παραμόρφωση*: 0,05% (@1kHz) 

Απόκριση συχνοτήτων*: 10Hz-200kHz 

SNR: >110dB 

Διαχωρισμός καναλιών: >80dB (1kHz) 

Κατανάλωση ισχύος: <0,5W (stand-by), <40W (Idle) 

Είσοδοι: 7xLine-in, 1xMain-in, 1xMP-in (mini jack)

Έξοδοι: 2xLine-out, 2xPre-out 

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43,5x13x33,7 εκ.

Βάρος: 8,7 κιλά

 

*ΜΕΤΡΗΣΗ ΗΧΟΣ-LAB

 

TIP01 

Ο νέος ενισχυτής της NAD διακατέχεται από... οικολογικές ανησυχίες. Στο Stand-by δεν καταναλώνει περισσότερα από 0,5W, ενώ είναι εξοπλισμένος και με διακόπτη για την ολοκληρωτική παύση της λειτουργίας του, όταν δε χρησιμοποιείται για μεγάλα διαστήματα. 

 

 

ΥΠΕΡ 

- Αρκετά δυνατός ενισχυτής 

- Πλήθος επαφών σύνδεσης 

- Δυνατότητα αναβάθμισης με ανεξάρτητα module 

- H είσοδος MP στην πρόσοψη για τη γρήγορη σύνδεση ενός φορητού player 

 

ΚΑΤΑ 

- Ύστερα από το τόσο καιρό ένα facelift θα ήταν ευπρόσδεκτο 

- Το «soft clip» σκληραίνει κάπως την υφή του ήχου του 

 

 

ΣΧΟΛΙΟ

Ο νεότατος C356BEE αποτελεί μια, ως συνήθως, τίμια πρόταση ολοκληρωμένου ενισχυτή της NAD, που συνδυάζει τη δύναμη, τον ουδέτερο ηχητικό χαρακτήρα και την ευελιξία στον τομέα των συνδέσεων. Συνίσταται ανεπιφύλακτα για ένα καλό ξεκίνημα... 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Leben CS600 Luxman M-200 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...