fbpx
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2013 22:25

Pioneer A-50

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΤΩΝ ΤΗΣ PIONEER ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΜΕ «ΠΡΑΣΙΝΗ» ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΕΥΚΟΛΙΕΣ. 

 

Διαβάζοντας για τον «3020», το θρυλικό ολοκληρωμένο ενισχυτή της NAD που κυκλοφόρησε στη δεκαετία του ’70, προσπαθήσαμε να φέρουμε στο νου μας και άλλους τέτοιους ενισχυτές που να είχαν καλό ήχο και να κόστιζαν λίγα χρήματα. Δε μετρήσαμε περισσότερους από πέντε, όλοι τους από αγγλικές εταιρείες. Ο λόγος για την κατηγορία των 500 ευρώ, όπου κινούνται πλέον οι περισσότεροι από εμάς, μιας και εκεί στοχεύει το μπάτζετ μας. Τα χρήματα είναι πια λίγα, και θα πρέπει να γίνουμε Άγγλοι της δεκαετίας του ’70, για να μη μας αδειάσει το πορτοφόλι. 

Ένας ενισχυτής και ένα ισάξιο ζευγάρι ηχείων είναι αρκετά, έγινε το Hi-Fi σύστημα με πηγή το laptop μας (μέσω USB DAC). Η Pioneer δεν είναι καινούργια στους ενισχυτές, κάποια χρόνια μάλιστα σχεδίαζε ενισχυτές μόνο για την Αγγλία. Το κατέχει το θέμα και, με το φρεσκάρισμα των μοντέλων που έκανε φέτος, έφερε στην αγορά δύο εξαιρετικές προτάσεις: τον A-50, που δοκιμάζουμε εδώ, και τον Α-70 (με USB DAC είσοδο), που θα συζητηθεί. Πρόκειται για δυο ενισχυτές που δεν ακολουθούν την παράδοση των ΑΒ τάξεων - αυτή θα τη βρείτε στα μικρότερα μοντέλα της εταιρείας, Α-30, Α-20 και Α-10. Εδώ «οι μηχανές» είναι τάξης Δ και το θέμα του ήχου προσεγγίζεται με διαφορετική μαεστρία.

Η τάξη Δ της Pioneer βασίζεται στα τσιπάκια IRS20957 και στα IRF6645, που είναι DirectFET (για υψηλές ταχύτητες διαμεταγωγής ισχύος) και βρίσκονται κάτω από τη μικρή ψύκτρα, η οποία διακρίνεται στη μέση όταν αφαιρέσουμε το κάλυμμα της συσκευής. Η όλη διάταξη είναι της εταιρείας International Rectifier. Η επιλογή της τάξης Δ έγινε γιατί αυτή παρουσιάζει εξαιρετική αποτελεσματικότητα στην κατανάλωση ενέργειας, αναπτύσσει λιγότερη θερμοκρασία και, φυσικά, καταλαμβάνει μικρότερο μέγεθος, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση της τάξης ΑΒ. Είναι, με άλλα λόγια, πιο «πράσινη». 

Στο πίσω μέρος του ενισχυτή όλα τα βύσματα είναι επίχρυσα. Το έμπειρο μάτι θα ξεχωρίσει την είσοδο φωνογραφικής κεφαλής MM, την ξεχωριστή SACD/CD είσοδο και το διπλό σετ ακροδεκτών ηχείων για διενίσχυση. Ενδιαφέρον έχουν επίσης η ύπαρξη της εισόδου Power Amp Direct για άμεση οδήγηση του τελικού σταδίου του ενισχυτή καθώς και ο ρευματολήπτης τύπου IEC, για να πειραματιστούμε με άλλα καλώδια από αυτό που υπάρχει στη συσκευασία.

Η πρόσοψη έχει κλασική γραμμή, που κάνει τον ενισχυτή να έχει διαχρονική αξία. Ρυθμιστικά ισορροπίας, τονικότητας και loudness σε πρώτη προβολή, όπως και ένα μεγάλο για την ένταση. Ο χρήστης μπορεί να παρακάμψει το στάδιο προενίσχυσης με το πλήκτρο Power Amp Direct, ενώ οι φίλοι των ακουστικών θα βρουν μία χορταστική είσοδο 6,5 χλστ. για να «καρφώσουν» τα headset τους. Ο ενισχυτής κυκλοφορεί σε μαύρη και σε ασημί όψη, έχοντας πρόσοψη από βουρτσισμένο αλουμίνιο.

Το τηλεχειριστήριο είναι πλήρες και πολύ χρήσιμο. Χρήσιμοι, επίσης, είναι οι αυτοματισμοί του ενισχυτή. Όσο κι αν προσπαθήσαμε να τον «κάψουμε» στο εργαστήριο, αποτύχαμε. Ο Α-50 προστατεύεται από ένα έξυπνο σύστημα, ώστε να μη σας εγκαταλείψει ούτε σε ακραίες συνθήκες. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει κατορθώσει ώστε οι νέοι ενισχυτές να είναι ανθεκτικοί απέναντι σε κάθε απερισκεψία του χρήστη τους, και ο A-50 προστατεύεται με το παραπάνω. 

 

ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΣΕ D 

O Pioneer αφέθηκε στο repeat του CD player για πολλές ώρες προτού τον τροφοδοτήσουμε με μουσικές και δίσκους... βασανισμού, ώστε να μας αποκαλύψει τις αρετές του. Μας άρεσαν η είσοδος φωνογραφικής καφαλής MM που έχει καθώς και ο διακριτικός χαρακτήρας των εισόδων για CD/SACD, όπως το αναφέρει. Στο εργαστήριο λάβαμε ορθά αποτελέσματα με χαμηλές παραμορφώσεις και μια ισχύ κάτω από τα 60W (στα 8Ω). Πλησίον, δηλαδή, στις προδιαγραφές που δίνει ο κατασκευαστής.

Λόγω της τάξης Δ, δεν ανεβάζει θερμοκρασία, ούτε καταναλώνει πολύ ρεύμα. Η λειτουργία είναι αρμονική και ήσυχη. Τον συνδυάσαμε με τα ηχεία της Monitor Audio GX100, τα οποία ταίριαξαν υπέροχα μαζί του. Σχημάτισαν ένα εξαιρετικό στερεοφωνικό σύστημα, που ακροβατεί αρκετά επάνω από την κατηγορία τιμής του. 

Ο A-50 κοστίζει 599 ευρώ και θα τραβήξει αρκετά βλέμματα επάνω του. Έχει την ικανότητα να οδηγεί δύσκολα ηχεία - ακόμα και με τα ATC SCM70SL έπαιξε. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ο ουδέτερος χαρακτήρας του ενισχυτή, με ενέργεια στο σήμα του και χαμηλές παραμορφώσεις. Έχει τη μουσική μέσα του, τα μεσαία ήταν αρκετά ανάγλυφα, η άρθρωση ικανή και τα ψηλά λαμπερά. Ναι, ο Α-50 συνεχίζει επάξια την παράδοση της Pioneer στους ενισχυτές με μεγάλο πλάτος σκηνής, ειδικά σε μικρά σύνολα.

Το χτύπημα και τα μεταβατικά είναι έντονα και διαθέσιμα, ενώ γενικά παρουσιάζεται ένας μεστός και δεμένος ήχος. Δε θυμίζει σε τίποτε ενισχυτή τάξης Δ, είναι πεντακάθαρος με υψηλή ταχύτητα. Ο ήχος του είναι περισσότερο ατμοσφαιρικός από μονιτορέ, ενώ τα πρίμα δεν είναι τόσο φινετσάτα για ορθή περιγραφή των υφών των οργάνων και των αρμονικών. Είναι ρυθμισμένος, δηλαδή, για να αρέσει στους περισσότερους, πράγμα που είναι και η αποστολή του. 

 

ΥΠΕΡ 

- Phono stage MM 

- Απίστευτη προστασία 

- Μπάσο με σάρκα 

- Τιμή 

 

ΚΑΤΑ 

- Πρίμα 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Η νέα γενιά ενισχυτών της Pioneer βλέπει ταμείο με τις δυνατότητες και τον ήχο τους. 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 

ΙΣΧΥΣ: 2x90W στα 4Ω (κατασκευαστής), 2x57 Wrms στα 8Ω για 0,3% ΤΗD εργαστήριο ήχου 

ΕΙΔΟΣ: Στερεοφωνικός ολοκληρωμένος ενισχυτής 

ΕΙΣΟΔΟΙ: 5xLine-in (1xSACD/CD, 1xAux-in, 1xRecorder (loop in/out), 1xNetwork-in,1xTuner-in), 1xPhono MM, 1xPower Amp Direct, 4xΖεύγη ακροδεκτών, 1xIEC ρευματολήπτης, 1xΕίσοδος Ακουστικών 

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 435x138,5x357 χλστ. 

ΒΑΡΟΣ: 11,1 κιλά 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Intersys 

ΕΠΑΦΗ: 210.9554.000 

ΤΙΜΗ: 599 € 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Magnum Dynalab MD 307 Arcam FMJ A19 »

AMPS ΔΟΚΙΜΕΣ

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...