Αλήθεια, πόσο εύκολο είναι να πείσεις τον κόσμο για την... πραμάτεια σου ειδικά σήμερα που κάθε αγοραπωλησία έχει εξελιχτεί σε ένα μίνι άθλο, τόσο για τον καταναλωτή όσο και για τον αντιπρόσωπο, όταν το μόνο που κάνεις είναι να αναμασάς τεχνολογίες των αρχών του 20ού αιώνα, να τις ντύνεις με ένα όμορφο περιτύλιγμα και να τις πλασάρεις ως το «next big thing»;
Κάποτε, στο εγγύς παρελθόν, ακόμα και οι κατασκευαστές που κατέφευγαν σε αυτή τη μέθοδο, ενδεχομένως να είχαν κάποια τύχη και ειδικά οι πιο επιδέξιοι εξ αυτών, που, τέλος πάντων, επιδίωκαν μια κάποια διαφοροποίηση στον ήχο τους. Σήμερα, όμως, όπως όλοι γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, κάθε επίσκεψή μας στην τράπεζα πρέπει να υποστηρίζεται από μία ακλόνητη απόφαση για την απόκτηση μιας αληθινά ξεχωριστής συσκευής.
Η εποχή που πουλούσαν τα προσπέκτους και τα «εντυπωσιακά» site έχει περάσει ανεπιστρεπτί, και γι’ αυτό όσοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τη μαραθώνια διαδρομή τους καλά θα κάνουν να επικεντρωθούν στην ουσία. Μία τέτοιου είδους πλεύση φαίνεται να έχει πάρει η Cambridge Audio, η οποία στόχευσε κατευθείαν στην καρδιά του σύγχρονου audiophile και όλα δείχνουν πως... θα του την κλέψει. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι απέναντι στο συμπαθέστατο Άγγλο κατασκευαστή, η μέχρι τώρα πορεία του έχει αποδείξει πως πάντοτε αποζητούσε τη διαφοροποίηση, είτε αυτή προερχόταν από την τεχνολογική σκοπιά είτε από την εμπορική (πάντοτε τίμια και με πολύ καλό λόγο τιμής/απόδοσης η Cambridge).
Ας δούμε, λοιπόν, τι ξεχωριστό μας «μαγείρεψε» αυτή τη φορά: Μία ξεχωριστή συνταγή με την οποία μάλιστα κατόρθωσε να μαγέψει τους ουρανίσκους των Ευρωπαίων δημοσιογράφων, εξού και το σχετικό βραβείο από την EISA.
RUNNING WILD
Το νέο πακέτο του Άγγλου περιλαμβάνει το player 851C και τον ολοκληρωμένο ενισχυτή 851Α. Αμφότερα κουβαλούν το απαύγασμα των τεχνολογιών που έχουν καθιερώσει την Cambridge Audio, και μάλιστα στην πλέον εξελιγμένη και αποδοτική μορφή τους. Δεν τίθεται θέμα πως το αστέρι της παράστασης είναι η ψηφιακή πηγή, δηλαδή το 851C. Χωρίς την παραμικρή διάθεση υπερβολής, δηλώνουμε πως το εν λόγω είναι εξοπλισμένο με ό,τι καλύτερο έχει να επιδείξει ο κατασκευαστής από πλευράς DAC (μετατροπέας D/A).
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον, δεν υπάρχει τίποτε στην γκάμα του εννοώντας κάποια ανεξάρτητη συσκευή DAC‒ που να προσεγγίζει το υψηλού επιπέδου κύκλωμα μετατροπής που «φοράει» το 851C. Όπως ξέρετε, εδώ και χρόνια, η Cambridge βαδίζει χέρι-χέρι με την Anagram, παίρνοντας από την τελευταία τους ψηφιακούς επεξεργαστές σήματος για τους οποίους είναι περιώνυμη στους κύκλους του επαγγελματικού ήχου. Έτσι, και στην προκειμένη περίπτωση, ο επεξεργαστής Q5 βρυχάται στο εσωτερικό του 851C, προσφέροντας το μαγικό άγγιγμά του σε οτιδήποτε έχει σχέση με τη διαχείριση των ψηφιακών πληροφοριών που...μπαινοβγαίνουν στο αγγλικό player.
Ιδιαιτέρως φροντίζει το upsampling, το de-jitter αλλά και τα ψηφιακά φίλτρα που σημειωτέον πως η επιλογή τους τίθεται στην ευχέρεια του χρήστη μέσω του σχετικού πλήκτρου που υπάρχει στην πρόσοψη του μηχανήματος. Ως DAC που σέβεται το εαυτό του, το 851C είναι εξοπλισμένο με όλες τις ψηφιακές εισόδους που μπορεί κανείς να ζητήσει, μεταξύ αυτών και USB για τη σύνδεσή του με τον υπολογιστή μας. Φυσικά, έχουμε να κάνουμε με ασύγχρονου τύπου ενσωμάτωση, με δυνατότητα απολαβής σημάτων επιπέδου έως και 192/24, αφού πρώτα εγκατασταθούν οι σχετικοί driver στον υπολογιστή μας.
Ο τελικός αποδέκτης δεν είναι άλλος από μία συστοιχία μετατροπέων AD1955 της Analog Devices που, ανά κανάλι, τελούν υπό διπλή διαφορική συνδεσμολογία. Όσο για την αμιγώς αναπαραγωγική δυνατότητα του 851C, γι’ αυτήν ευθύνεται ένα ομολογουμένως προσεγμένο transport Ιαπωνικής καταγωγής, που έχει δεχτεί ιδιαίτερη φροντίδα ως προς τη στήριξή του, ενώ λειτουργεί με τη βοήθεια ενός custom κυκλώματος servo. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική εικόνα του μηχανήματος, την παράσταση κλέβει το εξαιρετικά ποιοτικό τροφοδοτικό που στηρίζεται σε έναν τοροειδή μετασχηματιστή και σε κατά τόπους σταθεροποιήσεις.
Συνολικά, το 851C ως παρουσία θέτει τον προβληματισμό σχετικά με το αν έχουμε να κάνουμε με ένα CD player, με DAC ή με ένα DAC που... παρεμπιπτόντως παίζει και τα δισκάκια μας. Σαφώς και κλείνουμε προς το δεύτερο, αν και κάποια δυνατότητα αναπαραγωγής ψηφιακών αρχείων audio πιθανώς να εξισορροπούσε τα πράγματα.
CLASS XD
Οι τάξεις λειτουργίας των ενισχυτικών κυκλωμάτων κάθε άλλο παρά άγνωστες έννοιες είναι για μας, καθώς μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας κάθε φορά που αναζητούμε έναν καλό και ικανό ενισχυτή για την οδήγηση των ηχείων μας. Καθεμία από αυτές διέπεται από πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθιστώντας εντέλει την επιλογή της μίας ή της άλλης μία λεπτή ισορροπία κέρδους/ζημίας. Η ευρύτατα διαδεδομένη Τάξη ΑΒ, για παράδειγμα, αν και αποδοτική, έχει το πρόβλημα που ονομάζεται «crossover distortion», μία κατά κάποιο τρόπο ασυνέχεια τη στιγμή που το κύκλωμα περνά από την Τάξη Α στην Τάξη Β.
Η Cambridge βάλθηκε να δώσει τη λύση μέσα από τη δική της Τάξη XD, η οποία, αν και δεν εξαφανίζει το πρόβλημα, στην ουσία το μετατοπίζει. «Παίζει» με το ρεύμα πόλωσης των τρανζίστορ κατά τέτοιο τρόπο ώστε η μετάβαση και η σχετική παραμόρφωση που οφείλεται σε αυτή να εκτελείται σε σημεία του κύκλου αγωγιμότητας των τρανζίστορ με τη μικρότερη δυνατή σημασία. Όπως είναι αυτονόητο, ο 851Α είναι εξοπλισμένος με αυτή την τεχνολογία παραμένοντας ένας πλήρως αναλογικός ενισχυτής.
Με ονομαστική ισχύ 120Watt στα 8Ω ανά κανάλι, θα «κουνήσει» με άνεση την πλειονότητα των ηχείων της κατηγορίας του, ενώ το πλήθος των επαφών σύνδεσης που προσφέρει θα καλύψει και τις πλέον εκτεταμένες περιπτώσεις συστημάτων. Σημαντικότατη προσθήκη, οι δύο balanced είσοδοι καθώς και η επαφή pre-out, που θα χρησιμεύσει σε όσους αποφασίσουν πως τα 120 του Watt δεν τους αρκούν πλέον.
Ο ενισχυτής είναι έτοιμος για διπλοκαλωδίωση, ενώ εντύπωση μάς έκαναν τα custom υλικά που βρήκαμε στο εσωτερικό του, όπως ο μεγάλος μετασχηματιστής τροφοδοσίας αλλά και οι πυκνωτές εξομάλυνσης. Σημαντική επίσης είναι και η ευανάγνωστη οθόνη που υπάρχει στην πρόσοψή του, η οποία περιστοιχίζεται από πλήκτρα τύπου soft-keys που αποκτούν διαφορετική υπόσταση ανάλογα με τη «σελίδα» του μενού που βρίσκεται ο χρήστης. Όσοι αποφασίσετε να σκάψετε βαθύτερα στο μενού του ενισχυτή θα ανακαλύψετε διάφορα καλούδια, όπως τη δυνατότητα ρύθμισης του κέρδους (gain) για κάθε είσοδο.
ΜΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΠΟ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ
Το «πακέτο» της Cambridge Audio συνδέθηκε στο σύστημα αναφοράς του περιοδικού μας, οδηγώντας τα... φοβερά και τρομερά SCM70 της ATC. Οι πρώτες ακροάσεις έγιναν μετά την πάροδο 48 ωρών συνεχούς λειτουργίας των υπό δοκιμή συσκευών. Ευθύς εξαρχής, το σύστημα του Άγγλου κατασκευαστή έδειξε απόλυτα ικανό να προσφέρει στον ιδιοκτήτη του όλα όσα οφείλει να απαιτεί ως βάση, με γνώμονα το ότι, πλέον, θα είναι κατά περίπου... 3.000 ευρώ ελαφρύτερος.
Ως εκ τούτου, άμεσα νιώσαμε εντυπωσιασμένοι από την τρομακτική ησυχία του κυκλώματος του ενισχυτή που αναπόφευκτα οδηγεί στην απόδοση μίας εξαιρετικά διευρυμένης δυναμικής περιοχής. Αυτό το χαρακτηριστικό από μόνο του καθιστά επιβεβλημένη την αναπαραγωγή audiophile ηχογραφήσεων αναφοράς, στις οποίες οι λεπτομέρειες στο δυναμικό πεδίο αποτελούν τον πυρήνα της ατμοσφαιρικότητας που είναι σε θέση να μεταδώσουν.
Πακέτο πάει και ο υψηλός διαχωρισμός των καναλιών, ο οποίος με τη σειρά του προσφέρει γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη μιας πελώριας όσο και τρισδιάστατης στερεοφωνικής σκηνής, με σαφείς τοποθετήσεις των οργάνων εντός αυτής, που δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Ακόμη ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία του σετ, για το οποίο ευθύνεται κατά κύριο λόγο ο ενισχυτής αφορά τον έλεγχο που ασκεί στο φορτίο. Είναι γεγονός πως ο 851Α δεν αισθάνθηκε κόμπλεξ μπροστά στα ATC ούτε για μία στιγμή.
Αντίθετα, τα... άρπαξε, τα ταρακούνησε και δεν άφησε ανεξέλεγκτη ούτε μία διαδρομή των κώνων των 8ιντσων γούφερ που διαθέτουν. Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει πως τα μεταβατικά της χαμηλής περιοχής αποδίδονται με ταχύτητα αστραπής, ενώ η παραμονή τους στο χρόνο δεν μπορεί πρακτικά να εντοπιστεί από το ανθρώπινο αισθητήριο, τουλάχιστον, εντός ενός χώρου όπου πληρούνται οι στοιχειώδεις προδιαγραφές ακουστικής.
Ένα επιπλέον αβαντάζ που προκύπτει εξ αυτού είναι η χορταστική αίσθηση ρυθμού, τον οποίο ο ενισχυτής με μοναδική μαεστρία καταφέρνει να αποδίδει με περίσσια φυσικότητα. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει εξίσου ταχείς ενισχυτές να συμπεριφέρονται εντελώς μηχανικά.
Από όσα έχετε διαβάσει μέχρι τώρα, σαφώς θα έχετε αντιληφθεί πως ο ενισχυτής είναι η κινητήριος δύναμη του σετ και πως σε αυτόν οφείλεται τουλάχιστον το 50% της ηχητικής σφραγίδας που θέλει να αφήσει πίσω της η Cambridge. Όμως, κακά τα ψέματα, οτιδήποτε συμβαίνει στο συχνοτικό πεδίο και αξίζει σχολιασμού αποτελεί σχεδόν καθολική ευθύνη του player. Όπως καταλαβαίνετε, έχουμε περάσει στο... σκοτεινό κεφάλαιο «τονική ακρίβεια».
Εδώ τα πράγματα είναι κάπως ιδιόμορφα, και γι’ αυτό άλλωστε απαιτείται προσοχή. Η πρώτη γεύση που... μένει στον ουρανίσκο του ανυποψίαστου ακροατή είναι πως ο Άγγλος εμφανώς φλερτάρει με αυτό που μας αρέσει να αποκαλούμε «λαμπρότητα». Αυτό σημαίνει πως υπάρχει μια υπερέκθεση της ευρύτερης υψηλής περιοχής, κάτι που μπορεί να αποβεί... μοιραίο στην περίπτωση που είτε ο χώρος είτε τα ηχεία σας δεν είναι σε θέση να ενεργήσουν πυροσβεστικά-ισοσταθμιστικά.
Παρ’ όλα αυτά, ο κατασκευαστής σας δίνει ένα ανεκτίμητης αξίας όπλο για να μετατρέψετε αυτή την... ατέλεια σε ένα ισχυρό μουσικό πλεονέκτημα. Η λύση ακούει στο όνομα «φίλτρα». Έτσι, λοιπόν, δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε με αυτά για να μετατρέψετε την άλλοτε, ελαφρώς, προσβλητική υψηλή περιοχή σε μία αρμονικά πάμπλουτη και αεράτη απόληξη του φάσματος εμφανώς πιο «μαλακωμένη» και καλύτερα τοποθετημένη από πριν.
Κατά τα λοιπά, δεν έχουμε να κάνουμε άλλες παρατηρήσεις επί του θέματος, μιας και το σετ εμφανίζεται πληρέστατο στις υπόλοιπες περιοχές και ιδιαίτερα στη μεσαία, η οποία συν τοις άλλοις παρουσιάζει ταχύτητα, ρεαλισμό και ακρίβεια. Ως DAC, το player βαδίζει στα χνάρια των καλών ανεξάρτητων συσκευών του είδους που έχουμε δοκιμάσει, πάντοτε όμως διατηρώντας το γενικότερο ηχητικό χαρακτήρα που περιγράψαμε προηγουμένως.
Ως εκ τούτου, θα προσφέρει σημαντική βοήθεια σε πηγές της μέσης κατηγορίας, νοικοκυρεύοντας τις ατέλειές τους, ειδικότερα στη μεσαία περιοχή.
Συνολικά, οι εντυπώσεις μας από το βραβευμένο σετ της Cambridge Audio είναι στον υπερθετικό βαθμό. Δεν τίθεται θέμα πως κέρδισε το στοίχημα «τιμή προς απόδοση», μιας και είναι σε θέση να προσφέρει τίμιες επιδόσεις, υψηλό επίπεδο κατασκευής και αρκετές ευκολίες σε απόλυτα λογική τιμή.
Συνεπώς, αξίζει μία θέση στην κορυφή της λίστας των μηχανημάτων που θα πρέπει να αξιολογήσετε κατά την επόμενη hi-fi εξόρμησή σας στην αγορά. Βιαστείτε... γιατί υπάρχουν λίγα κομμάτια.
Αντιπρόσωπος: AV Art
Επαφή: 211.0127.868
Τιμή: 851A: 1.699 ευρώ
851C: 1.699 ευρώ
ΥΠΕΡ
- Λόγος τιμής/απόδοσης
- Τεχνολογίες αιχμής
- Σύγχρονος προσανατολισμός
- Πιστό αποτέλεσμα
ΚΑΤΑ
- Ελαφρώς τονισμένο στην υψηλή περιοχή, κάτι που βελτιώνεται με την κατάλληλη χρήση των φίλτρων
- Όχι USB στο player
ΣΧΟΛΙΟ
Ένα σετ αιχμής για τα δεδομένα της Cambridge Audio, που δείχνει ικανή να προσφέρει hi-end λύσεις σε low-end τιμές. Δικαίως προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού από όπου κι αν περάσει, διότι οι τεχνολογίες που υπάρχουν κάτω από το καπό του, αν προέρχονταν από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία του χώρου απλώς... θα κόστιζαν τα τριπλά.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 851C
Αναπαραγωγή: CD-A, CD-R, CD-R/W
Έξοδοι: 1xBalanced-out, 1xLine-out, 1xΟπτική, 1xΟμοαξονική, 1xAES/EBU
Είσοδοι: 2xΟπτικές, 2xΟμοαξονικές, 1xAES/EBU, 1xUSB
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43x11,5x36 εκ.
Βάρος: 10 κιλά
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ 851A
Ισχύς: 2x120Wrms (8Ω), 2x200Wrms (4Ω)
Είσοδοι: 2xBalanced, 7xLine-in
Έξοδοι: 1xRec-out, 1xPre-out
Διπλοκαλωδίωση: Ναι
Τηλεχειρισμός: Ναι
Απόκριση Συχνοτήτων: 10Ηz-50kHz
Παραμόρφωση: 0,001% @ 96W (8Ω)
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43x11,5x38,5 εκ.
Βάρος: 15 κιλά