Καυτό καφέ από ελαφρύ χαρμάνι μας κερνά καθημερινά εδώ και καιρό η AudioQuest, μια αμερικανική εταιρεία κατασκευής καλωδίων. Ο λόγος για το Coffee, το αγαπημένο USB καλώδιο που πλαισιώνει τελευταία όλες τις USB DAC αλλά και Network Audio player δοκιμές.
Είναι το μυστικό μου και αποφάσισα να το μοιραστώ μαζί σας. Η AudioQuest είναι ίσως ο πιο πλουραλιστικός κατασκευαστής αγωγών, αφού φτιάχνει από interconnect έως Ethernet καλώδια. Αυτό που μου αρέσει στην AudioQuest είναι η σοβαρότητα των προϊόντων της και η σημασία που δίνει στη λεπτομέρεια, ακόμα και στην ψηφιακή εποχή των «πακέτων» και των «χειραψιών».
Όχι, δε θα μπω στη συζήτηση αν ένα καλώδιο, πόσω μάλλον USB, βελτιώνει ή όχι τον ήχο -που στην περίπτωση του Coffee σίγουρα το κάνει-, αλλά θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω μια κατάσταση.
Ως άνθρωπος της τεχνολογίας και της μουσικής, για να σχηματίσω τελική γνώμη για κάποια συσκευή που δοκιμάζω έχω αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια τα δικά μου benchmark.
Τους τελευταίους μήνες που άρχισα να ψάχνομαι με τα USB DAC παρατηρούσα την αλλαγή των επιδόσεών τους από laptop σε laptop. Αυτό το γεγονός με προβλημάτισε, δηλαδή για να έχω καλό high resolution audio θα πρέπει αγοράσω «μουσικό» laptop και ποιο είναι αυτό;
Παράλληλα, διαπίστωσα ότι ο ήχος ήταν διαφορετικός όταν το USB καλώδιο που ενώνει το USB DAC με το laptop (από τον καναπέ) ήταν 5 μ., και όχι ένα καλώδιο 0,50 μ. Έτσι -μπορεί να έπεσα και στην παγίδα, δεν ξέρω- άρχισα να ψάχνομαι με USB καλώδια, από τα απλά μαύρα καλώδια έως τα γκρι τύπου για εκτυπωτές.
Εντόπιζα διαφορές στον ήχο, αλλά όχι ουσιαστικές. Πιο πολύ ρόλο έπαιζε το μήκος, παρά το καλώδιο. Ώσπου στην Έκθεση του Λας Βέγκας το μάτι μου έπεσε σε μια επίδειξη στο Coffee της AudioQuest. Δεν το περίμενα. Τελικά δεν ήμουν μόνος μου.
Υπήρχαν και άλλοι που πίστευαν ότι το USB καλώδιο κάνει τη διαφορά στον ήχο. Ερχόμενος στην Ελλάδα, ζήτησα το Coffee από τον Έλληνα αντιπρόσωπο για δοκιμή, και μάλιστα για καλή μου τύχη το είχε στην «κοντή» έκδοση του 0,75 μ. Πρόκειται για ένα κομψοτέχνημα.
Έχει καφέ χρώμα, τόσο στις επαφές όσο και στη μόνωσή του. Οι αγωγοί του καλωδίου έχουν δεχθεί επαργύρωση (με 10% ατόφιο ασήμι), όπως και οι ακροδέκτες, και υπάρχει ενσωματωμένη η γνωστή ενεργή διάταξη-συσκευή της AudioQuest με την ονομασία «DBS» (Dielectric Bias System), που εφαρμόζει 72V κατά μήκος της μόνωσης του καλωδίου από ένα ζευγάρι μπαταρίες που διαρκούν χρόνια.
Αυτό πολώνει τα μόρια της μόνωσης (διηλεκτρικής) ώστε το καλώδιο να έχει πάντα τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια συμπεριφορά. Όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της ένωσης στην USB επαφή, περιορίζοντας (ή να το πω ρυθμίζοντας) το jitter και απομονώνοντας πιθανών εξωγενείς παρεμβολές. Το πρώτο που γίνεται αντιληπτό με το Coffee είναι η σημαντική αύξηση της ανάλυσης και η ανάδειξη των υπολεπτομερειών και των χαμηλών σε στάθμη σημάτων.
Ξαφνικά οι λεπτομέρειες της μουσικής θα πληθύνουν και τα μικροδυναμικά θα αποκτήσουν οντότητα. Ταυτόχρονα, η στερεοφωνία θα γίνει πιο σταθερή και θα περιοριστούν πολλά «κακά» στοιχεία που γεννιούνται στον υπολογιστή. Θα καθαρίσει η όλη ακρόαση και όλα γίνονται πιο ζωντανά και άμεσα.
Εδώ ισχύει αυτό που λέμε: «μια δοκιμή θα σας πείσει». Το πρόβλημα είναι ότι μετά δε θα θέλετε να επιστρέψετε το καλώδιο.
ΥΠΕΡ
Ποιότητα κατασκευής
Επιδόσεις
Σιγουριά
ΚΑΤΑ
Τιμή
ΣΧΟΛΙΟ
Όταν κάποιος αγοράζει ένα USB DAC αξίας 5.000 ευρώ, τότε θα χρειαστεί και ένα πολύ καλό καλώδιο διασύνδεσης όπως το Coffee της AudioQuest.
Αντιπρόσωπος: Audio Εvolution
Επαφή: 210.9596.288
Τιμή: 240 ευρώ (0,75 μ.), 320 ευρώ (1,5 μ.), 450 ευρώ (3 μ.)