Ατέλειωτες είναι οι συζητήσεις με φίλους μηχανικούς από τα φοιτητικά μου χρόνια σχετικά με τα καλώδια, τις βάσεις και τα ειδικά πατάκια στο hi-fi. Στον ήχο, τους λέω, συμβαίνουν μαγικά. Εάν έχεις ένα αποκαλυπτικό σύστημα, ακόμα και ένα δυνατότερο σφίξιμο μιας βίδας του μεγαφώνου ενός ηχείου αρκεί για να αλλάξει ο ήχος. Ακόμα κι αν τοποθετήσεις ένα βάρος επάνω από μια ψηφιακή συσκευή, θα ακουστεί καλύτερα. Το ίδιο θα συμβεί κι αν έχουμε τα καλώδια των ηχείων στο αέρα και όχι να ακουμπούν στο πάτωμα.
Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πολλά στο χώρο ενός στερεοφωνικού, ιδίως τώρα με τα ασύρματα δίκτυα, και οι παρεμβολές μεταξύ τους άπειρες. Με τα καλώδια σχεδόν τους έχω πείσει όλους από δοκιμές που τα έχω υποβάλει στο σύστημά μου. Τελευταία, τους απέδειξα ότι ένα USB καλώδιο παίζει καλύτερα από ένα άλλο στο USB DAC, ενώ την εποχή αυτή εξετάζω ένα καλώδιο Ethernet, το ασημένιο Cinnamon της Audioquest, για τις αναπαραγωγές UPnP από τον Qnap server μου αρχείων υψηλής ανάλυσης.
Το ξέρω, από τους πιο ευαίσθητους τομείς στον ήχο είναι η τροφοδοσία και τα ρεύματα της ΔΕΗ. Βλέπετε, το δίκτυο είναι υψηλής ενέργειας και τα πεδία που αναπτύσσει είναι πολύ πιο ισχυρά από αυτά των καλωδίων των ηχείων, για παράδειγμα. Τώρα, με την εξέλιξη του hi-res audio, παρατηρούμε ότι η βιομηχανία έχει στρέψει σημαντικά τον ενδιαφέρον της προς τα συστήματα τροφοδοσίας. Λογικό, άλλωστε, αν σκεφτεί κανείς ότι, ακούγοντας ένα track σε DSD, η ανάλυση είναι τόσο υψηλή, που μια «καλή ΔΕΗ» ή μια «κακιά ΔΕΗ» θα φανεί αμέσως. Με την υψηλή ανάλυση του ήχου, το σύστημα εκτοξεύεται σε άλλα επίπεδα και μένει «γυμνό» το ρεύμα, αποκαλύπτοντας τα όποια προβλήματά του.
Αυτά δεν είναι λίγα, το αντίθετο, πνίγουν την ανάλυση και μαζί της καταστρέφουν τη διαφάνεια, το ποθούμενο της απόλαυσης. Έτσι, πολλοί από εμάς καταφεύγουμε σε λύσεις από την Isotek, τη Furman, την Aton και άλλες. Πειραματιζόμαστε με ειδικά πολύπριζα, χοντρά καλώδια τροφοδοσίας και άλλες διατάξεις.
Όλα αυτά, καλά και άγια. Βελτιώνουν σημαντικά την ακρόαση και χαρά σε όσους το τολμούν και επενδύουν σε καλό πολύπριζο. Υπάρχουν όμως και μερικές άλλες διατάξεις «ρεύματος» που αφορούν τον ήχο, αλλά είναι άγνωστες όσο άγνωστα είναι τα ηλεκτρομαγνητικά φαινόμενα μέσα στο σπίτι μας.
Μια καινούργια εταιρεία από τη Δανία, η ansuz, ιδρύθηκε με σκοπό ακριβώς αυτό: την κατασκευή αξεσουάρ «ρεύματος» για τη βελτίωση του ήχου στο σύστημά μας. Ένα από τα πρώτα της προϊόντα είναι το Sparkz TC, που το έβαλα στην πρίζα μου τον τελευταίο καιρό. Αν και είναι μικρό σε μέγεθος, κοστίζει περίπου 800 ευρώ. Μοιάζει σαν μια «τάπα» πρίζας σούκο.
Έχει μόνο είσοδο, τα ποδαράκια για την πρίζα. Αυτά είναι επίχρυσα, εξαιρετικής κατασκευής. Εσωτερικά, το Sparkz TC (υπάρχει και το πιο φθηνό Sparkz, χωρίς «ΤC») έχει τέσσερα πλεγμένα ανεξάρτητα πηνία από αγωγό με μαύρη μόνωση και ένα μικροελεγκτή σε μορφή τσιπ.
Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η διάταξη καταπολεμά το φαινόμενο «Scalar Field», ώστε να επιτρέπει στο σύστημά μας να παίζει σωστά ανεξάρτητα της ποιότητας του δικτύου. Αυτό τοποθετείται σε οποιαδήποτε ελεύθερη πρίζα του χώρου, ακόμα και σε κάποια του πολύπριζου. Το Sparkz TC έχει τετραπλάσια δύναμη από το απλό Sparkz, εξ ου και τα τέσσερα πηνία. Μπορεί κανείς να τοποθετήσει όσα Sparkz TC θέλει στις πρίζες του, όμως ένα που δοκιμάσαμε εμείς ήταν αρκετό.
Τοποθετήσαμε το Spark TC σε πολύπριζο όπου τροφοδοτείται ένα σωστό hi-fi σύστημα, όχι όμως επιδόσεων high end. Με πρόγραμμα hi-res, αλλά και από βινύλιο, παρατηρήσαμε, σχεδόν αμέσως, βελτίωση στον ήχο. Σαν το Spark TC να «έβαψε» πιο λευκό τον καμβά επάνω στον οποίο δημιουργούνταν η μουσική ακρόαση.
Λες και το φόντο έγινε πιο καθαρό και ο ήχος πιο μαλακός και ευχάριστος. Είχαμε βελτίωση, ωστόσο ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πώς λειτουργεί. Στο ίδιο σύστημα υπάρχει και προβολέας. Ακόμα κι εκεί, η εικόνα παρουσιάστηκε πιο ρευστή και ελεγχόμενη, πάλι με μαγικό τρόπο… Το σύστημά μας ανέβηκε επίπεδο, χωρίς να κάνουμε απολύτως καμιά αλλαγή, παρά μόνο να βάλουμε στην πρίζα το Spark TC. Μια διάταξη που λειτουργεί και έχει άμεσο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε τη!
ΥΠΕΡ
Βελτίωση ήχου
Αναβάθμιση χωρίς κόπο
ΚΑΤΑ
Τιμή
Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε τον τρόπο λειτουργίας
ΣΧΟΛΙΟ
Ένα «τυφλό» φις, που κάνει το σύστημά μας να ακούγεται καλύτερο.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
EIΔΟΣ: Aξεσουάρ ρεύματος
ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑ: 250V/16A
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: Μήκος 100χλστ. και διάμετρος 37χλστ.
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Aphrodite’s Vision ΕΠΑΦΗ: 210.6813.773
ΤΙΜΗ: 800€