ΟΚ, προφανώς δεν είναι η TEAC η πρώτη που έβαλε DAC σε έναν ενισχυτή, εξάλλου όλοι οι AV ενισχυτές αυτό κάνουν εδώ και χρόνια. Από την άλλη, όμως, στο δικάναλο στρατόπεδο οι ενισχυτές μοιάζουν να σνομπάρουν επιδεικτικά τους ψηφιοαναλογικούς μετατροπείς, παρά την τεράστια αύξηση στη ζήτηση που παρουσιάζεται τον τελευταίο καιρό. Ειδικά, μάλιστα, στο εισαγωγικό κομμάτι της αγοράς, σίγουρα θα βρεθούν αγοραστές που να αποζητούν μια λύση «ένα σε όλα» για να συνδέσουν τον υπολογιστή τους.
Ο ΑΗ-01 αποτελεί την πρόταση της TEAC, μια πρόταση μικρή σε μέγεθος, σχεδόν ταυτόσημη σε διαστάσεις με τις υπόλοιπες συσκευές της σειράς Reference. Εδώ λείπουν τα LED του DAC UD-H01 για συχνότητα δειγματοληψίας, αλλά βρίσκουμε περισσότερες πηγές, ενώ χώρο πιάνει και ο αισθητήρας για τον τηλεχειρισμό, ο οποίος εκτελείται με ένα μικρό και ελαφρύ χειριστήριο. Στην πίσω πλευρά υπάρχουν τρεις ψηφιακές είσοδοι και δύο αναλογικές (προφανές, λοιπόν, το βάρος στις πρώτες), ενώ πολύ καλής ποιότητας είναι οι μπόρνες των ηχείων.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η έξοδος για υπογούφερ και ευπρόσδεκτη, εδώ που τα λέμε, καθώς τα 50W του Α-Η01 δε λένε «όχι» σε λίγη εξωτερική βοήθεια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αναλογική έξοδος γραμμής, ώστε να είναι δυνατή η χρήση του μόνο ως DAC με ένα στιβαρότερο ενισχυτή στο μέλλον. Το ενισχυτικό στάδιο, όπως γίνεται προφανές και από το μικρό μέγεθος και βάρος, υλοποιείται με ψηφιακό ενισχυτή τάξης D, το γνωστό ICE της B&O, ενώ την ψηφιοαναλογική μετατροπή αναλαμβάνει το 32bit/192KHz PCM5102 της Burr-Brown (έχει 112dB SNR, έναντι 123dB του PCM1795 που φορά το UD-H01).
Όπως και στο UD-H01, έτσι και εδώ θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε οδηγούς στον υπολογιστή πριν από τη σύνδεση στη θύρα USB.
Οι ακροάσεις μας έγιναν σε απευθείας σύγκριση με το αδελφό DAC UD-H01, όπου γρήγορα φάνηκε ότι η καλή ιδέα του συνδυασμού DAC και ενισχυτή μπορεί να έχει τους περιορισμούς της, όταν γίνεται προσπάθεια συμπίεσης του κόστους. Να αναφέρουμε, βέβαια, προκαταβολικά ότι τα ηχεία μας είναι τα Audio Spectrum Artemis, τα οποία αποτελούν μάλλον δύσκολο φορτίο για έναν ενισχυτή χαμηλής ισχύος, οπότε είναι πιθανό να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, με πιο εύκολα φορτία. Από την άλλη, ο UD-H01 τροφοδοτούσε τον Audiolab 8000A, έναν ενισχυτή 60W μεν, με γνωστές ικανότητες οδήγησης δε, ο οποίος δεν... ίδρωσε ιδιαίτερα με τα Artemis.
Σε σύγκριση, λοιπόν, με τον ομόσταβλο DAC, διακρίναμε έλλειψη στον όγκο της στερεοφωνικής σκηνής, αλλά και ελαφρώς μειωμένη ευκρίνεια. Παράλληλα, υπήρχε ακουστή παραμόρφωση, κυρίως στις υψηλές συχνότητες, όταν ανεβάζαμε εντάσεις, σε στάθμες όμως όπου ο Audiolab συνέχιζε να αποδίδει ανενόχλητος. Από την άλλη, βέβαια, είναι σαφές ότι είναι από δύσκολο έως αδύνατο να βρούμε έναν αξιόλογο ενισχυτή και USB DAC για την τιμή που ζητά o ΑΗ-01. Υπό αυτό το πρίσμα, μπορούμε να πούμε ότι σε λογικές εντάσεις η απόδοσή του είναι ικανοποιητική, με επαρκή φυσικότητα και καλή τονική ισορροπία.
Η εστίαση είναι αρκούντως ακριβής, αν και δεν υπάρχει ιδιαίτερο βάθος (όπως συμβαίνει και με το UD-H01). Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι πρόκειται για μια οικονομική λύση, που μπορεί υπό προϋποθέσεις (λέγε με «εύκολα ηχεία») να εισαγάγει κάποιον στον κόσμο της ψηφιακής μουσικής υψηλής ανάλυσης. Υπάρχουν πολλές καλύτερες προτάσεις, αλλά η αλήθεια είναι ότι σχεδόν όλες θα σας κοστίσουν ακριβότερα.
ΥΠΕΡ
•Ιδανικός συνδυασμός
•Έξοδος υπογούφερ
•Ό,τι πρέπει για micro στερεοφωνικά
ΚΑΤΑ
•Χαμηλή ισχύς
•Ελαφρώς περιορισμένη ευκρίνεια
ΣΧΟΛΙΟ
Η ιδέα συνδυασμού στερεοφωνικού ενισχυτή και DAC καλή, η υλοποίηση όμως έχει περιθώρια βελτίωσης, αν και για το κόστος της συσκευής είναι πλέον ικανοποιητικό.
TEAC A-H01
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Συχνότητες δειγματοληψίας: 32, 44,1, 48, 88,2, 96, 176,4, 192 KHz
Μήκος λέξης: 16, 24 bit
Είσοδοι: USB, οπτική ψηφιακή (toslink), ομοαξονική S/PDIF (RCA), 2xαναλογική γραμμής (2xRCA)
Έξοδοι: Ακουστικών (πρόσοψη), subwoofer (RCA), ακροδέκτες ηχείων (4xμπόρνες)
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 21,5x6,1x25,8 εκ.
Βάρος: 1,6 κιλό
Αντιπρόσωπος: Elasyn
Επαφή: 210.9678.15
Τιμή: 493 ευρώ