«Η τεχνολογία της φορητότητας μετασχηματίζει την ανθρώπινη κοινωνία εδώ και αιώνες. Το μέλλον της θα επηρεαστεί όχι μόνο από το μέγεθος της υπολογιστικής τεχνολογίας, το οποίο συρρικνώνεται λόγω του νόμου του Moore, αλλά και εξαιτίας της παγκόσμιας αύξησης του πληθυσμού», δήλωσε η κ. Bell. «Η έμπνευσή μας θα έπρεπε να προέρχεται όχι μόνο από την ανακάλυψη νέων τεχνολογικών χαρακτηριστικών, αλλά και από τις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων. Το μέλλον που σκιαγραφούμε δεν είναι ένα, είναι 7 δισεκατομμύρια και συνεχίζουν να αυξάνονται.»
Οι ανθρώπινες επιθυμίες για τη φορητότητα στο μέλλον
Το έργο της κ. Bell, ως ανθρωπολόγου στην Intel, έχει αποκαλύψει σημαντικές παραμέτρους σχετικά με τις επιθυμίες και τα παράπονα των ανθρώπων από τη σχέση τους με την τεχνολογία. Βασισμένη σε πορίσματα που προέρχονται από περισσότερες από 250.000 συνεντεύξεις που διεξήχθησαν σε 45 χώρες, μοιράστηκε με το κοινό - προγραμματιστές του κλάδου της τεχνολογίας - τέσσερα διεθνή ζητήματα, που αντικατοπτρίζουν αυτά που επιζητούν οι άνθρωποι για τη φορητότητα του μέλλοντος: τεχνολογία που είναι πραγματικά προσωπική, που τους απαλλάσσει από τα βάρη, που τους βοηθάει να ζουν την κάθε στιγμή και τους βοηθά επίσης να αναδείξουν τον καλύτερο εαυτό τους.
Μια επίδειξη για τον «έξυπνο ρουχισμό» από το Ινστιτούτο Fraunhofer για Reliability και Microintegration ανέδειξε πώς η ολοένα και εφικτή σε μικρότερη κλίμακα τεχνολογία θα γίνει μη διακριτή κάποια στιγμή μέσα στα αντικείμενα και τους χώρους με τους οποίους οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν. Με τη ζακέτα ενός ποδηλάτη που περιλαμβάνει ένα κύκλωμα που μπορεί να συμπιεστεί και έχει υφανθεί μέσα στο ύφασμα παρουσιάστηκε η δυνατότητα του ρουχισμού να ενεργοποιήσει ένα κόκκινο προειδοποιητικό φως κατά το φρενάρισμα».
Το παραπάνω παράδειγμα ήταν αντιπροσωπευτικό καθενός από τα τέσσερα ζητήματα, σχετικά με τη φορητότητα του μέλλοντος. Ο ποδηλάτης μπορεί να απολαύσει την προσωπική εμπειρία της ποδηλασίας και κάθε στιγμή, χωρίς να ανησυχεί για τον έλεγχο της λειτουργίας της ζακέτας του. Επίσης, η ζακέτα αυξάνει τον όγκο του σώματός του, καθιστώντας τον περισσότερο ευδιάκριτο και επιτρέποντάς του την ποδηλασία με ασφάλεια, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας ή της νύχτας.
Απαραίτητα δομικά στοιχεία της τεχνολογίας
Η κ. Bell υπογράμμισε ότι αυτές οι ανθρώπινες επιθυμίες απαιτούν η Intel και η κοινότητα των προγραμματιστών να σκέφτονται πέρα από τις φορητές συσκευές του σήμερα, όπως είναι τα smartphones και οι ταμπλέτες, εξετάζοντας μια ευρύτερη εικόνα που περιλαμβάνει υποδομή, προσωπικά δεδομένα, τοποθεσίες και ανθρώπους. Στο μέλλον, η άριστη τεχνολογία θα μπορεί να αντιληφθεί το πλήρες πλαίσιο κάθε ατόμου, παρέχοντας εξατομικευμένη εμπειρία. Αυτό με τη σειρά του θα επιτρέψει την ανάπτυξη των δομικών στοιχείων της τεχνολογίας, τα οποία είναι τα κυκλώματα πυριτίου, τα λειτουργικά συστήματα, το λογισμικό middleware και οι εφαρμογές ή οι υπηρεσίες.
«Αυτό το παγκόσμιο όραμα απαιτεί μια συνεχή αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού που η τεχνολογία καθιστά δυνατό και αυτού που ο καθένας επιθυμεί,» δήλωσε η κ. Bell. «Η Ιntel θα αναπτύξει τις καλύτερες λύσεις τεχνολογίας και θα συνεργαστεί με τους κορυφαίους προγραμματιστές διεθνώς για να προσφέρει αυτή την καινοτομία, από τα κυκλώματα πυριτίου έως τις εμπειρίες των καταναλωτών.»
Οι πραγματικά προσωπικές εμπειρίες με φορητές συσκευές εξαρτώνται από τη χαμηλή κατανάλωση ενέργειας
Η κ. Bell εξήγησε πώς το μέλλον της φορητότητας θα απαιτεί ενεργειακή κατανάλωση τάξεις μεγέθους μικρότερη από ό,τι είναι εφικτό σήμερα. Καθώς οι συσκευές ξεκινούν να καταλαβαίνουν τους ανθρώπους καλύτερα, θα απαιτείται συνεχής λειτουργία για ανίχνευση με χαμηλή ισχύ. Αναφερόμενος στις πιθανότητες, ο Mike Bell, αντιπρόεδρος της ομάδας Νέων Συσκευών της Intel, ακολούθησε τη Δρ. Bell σε μια επίδειξη ενός πειραματικού μικροεπεξεργαστή που τροφοδοτείται από μια μπαταρία φτιαγμένη από ένα ποτήρι κρασιού. Η συσκευή ήταν ικανή να ενεργοποιηθεί, να αισθανθεί το περιβάλλον και να στείλει εικόνες σε μια οθόνη τεχνολογίας eInk.
«Η χαμηλή κατανάλωση ισχύος είναι απαραίτητη για το μέλλον των συσκευών που θα μπορούν να φορεθούν και των αισθητήρων για έξυπνους χώρους, όπου η συχνή φόρτιση ή τα καλώδια τροφοδοσίας θα ήταν εμπόδιο ή αδύνατο να χρησιμοποιηθούν » δήλωσε ο Mike Bell. «Μόνο τότε μπορεί η τεχνολογία να είναι πραγματικά προσωπική και ενσωματωμένη σε μέρη και χώρους, στους οποίους ζούμε και κινούμαστε.»
Σημασία της κατανόησης του ενοιολογικού πλαισίου
Η ύπαρξη ενδιάμεσου λογισμικού (middleware) που βοηθάει τις συσκευές να αξιολογήσουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο οι χρήστες τους λειτουργούν, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό συστατικό για τους προγραμματιστές που δημιουργούν εφαρμογές και υπηρεσίες που προσφέρουν πραγματικά προσωποποιημένη εμπειρία φορητότητας. Σε μια επίδειξη για την τεχνολογία κατανόησης του πλαισίου, ένα έξυπνο κινητό είναι ικανό να διακρίνει πότε δύο άτομα βρίσκονται ό ένας κοντά στην περιοχή του άλλου, μέσω της συνεχούς παρακολούθησης των φωνών που αντιλαμβάνονται οι συσκευές μέσω των μικροφώνων τους. Η πληροφορία χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργηθούν προτάσεις για υπηρεσίες τοπικού χαρακτήρα όπως επιλογές εστιατορίων - προτάσεις που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε ένα ζευγάρι ή ομάδα ατόμων. Για παράδειγμα, διαφορετικές επιλογές μπορεί να προταθούν σε ένα άτομο που έχει κοντά του φίλους, σε αντίθεση με τις προτάσεις που θα εμφανίζονταν αν είχε κοντά του τα παιδιά ή τους συναδέλφους του.
Σε μια άλλη επίδειξη, η Δρ. Bell παρουσίασε πώς η τεχνολογία κατανόησης του εννοιολογικού πλαισίου μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της ασφάλειας και της προσωπικής άνεσης. Αφού ένα έξυπνο τηλέφωνο παρακολούθησε τις συνήθειες ενός ανθρώπου, αναφορικά με το βάδισμα, μπορούσε να αναγνωρίζει το άτομο και να επιτρέπει ανάλογα την πρόσβαση σε κάποιες λειτουργίες του τηλεφώνου. Η Δρ. Bell σημείωσε ότι αυτή η προσέγγιση της ασφάλειας - όταν βρίσκεται ύπο τον έλεγχο του δικαιούχου ιδιοκτήτη - είναι ένα ενδιαφέρον μοντέλο μελλοντικής ασφάλειας για φορητές συσκευές.
Στα συμπεράσματα της παρουσίασης της Dr. Bell, ο Peter Biddle, γενικός διευθυντής των Υπηρεσιών Cloud της Intel, παρουσίασε μία ερευνητική ιδέα για υπηρεσίες cloud με ένα πάνελ διαχείρισης, που θα βοηθήσει τους ανθρώπους να κατανοήσουν πόσο ασφαλή είναι τα προσωπικά τους δεδομένα στο εύρος όλων των συσκευών τους και των κοινωνικών δικτύων.