Ο κ. Krzanich ανέπτυξε το όραμα της Intel και περιέγραψε πώς η Intel απευθύνεται σε κάθε δυναμικό τμήμα της αγοράς -αναφέροντας την επιταχυνόμενη ανάπτυξη της Intel στις υπερφορητές συσκευές- με νέα προϊόντα που έρχονται από τον επόμενο χρόνο και έπειτα, και περιλαμβάνουν τη νέα οικογένεια προϊόντων χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Ο κ. Krzanich ανέφερε ότι η Intel σκοπεύει να αξιοποιήσει κάθε τμήμα της αγοράς. «Η καινοτομία και ο μετασχηματισμός του κλάδου εξελίσσονται ταχύτερα από ποτέ, αξιοποιώντας τα ισχυρά σημεία της Intel. Διαθέτουμε την τεχνολογική κατασκευαστική υπεροχή και τα εργαλεία αρχιτεκτονικής που χρειάζονται ώστε να επιτύχουμε ακόμη χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση. Σκοπεύουμε να διαμορφώσουμε και να έχουμε ηγετικό ρόλο σε όλους τους κλάδους των τεχνολογιών πληροφορικής.»
Το φετινό Intel Developer Forum αποτέλεσε την εκδήλωση με την πρώτη εναρκτήρια ομιλία από τον κ. Krzanich και την Πρόεδρο της Intel, Renee James, από την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους το Μάιο.
Στην παρουσίασή της, η κ. James οραματίστηκε μια νέα εποχή, στην οποία κάθε συσκευή και κάθε αντικείμενο θα έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί υπολογιστικές λειτουργίες, γεγονός που σημαίνει ότι οι λύσεις πρέπει να είναι μικρότερες, γρηγορότερες, πιο ευέλικτες και να αφορούν σε παραγωγή μεγαλύτερου όγκου.
«Η τεχνολογία ημιαγωγών θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τα πιο έντονα προβλήματα και τις πιο ενθουσιώδεις ευκαιρίες στον κόσμο, αλλάζοντας τον τρόπο που ζούμε, που διαχειριζόμαστε τις πόλεις μας και νοιαζόμαστε για την υγεία μας», ανέφερε η κ. James. «Η Intel έχει διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο σε κάθε προηγούμενο μετασχηματισμό της τεχνολογίας και θα συνεχίσει να παρέχει καινοτόμες λύσεις στο μέλλον.»
Επιταχύνοντας την πρόοδο στις υπερφορητές συσκευές.
Ο κ. Krzanich δήλωσε ότι αυτή την εβδομάδα η Intel θα παρουσιάσει τους «Bay Trail», τα πρώτα συστήματα system-on-a-chip (SoC) 22nm της Intel για φορητές συσκευές. Οι «Bay Trail» βασίζονται στη νέα μικροαρχιτεκτονική Silvermont χαμηλής κατανάλωσης και υψηλών επιδόσεων, η οποία θα πυροδοτήσει ένα εύρος καινοτομικών σχεδιάσεων σε περιβάλλοντα Android* και Windows*, ιδιαίτερα για ταμπλέτες και συσκευές 2 σε 1.
Προσδιορίζοντας το επεκτεινόμενο τμήμα υπερφορητών συσκευών, όπως smartphones, ταμπλέτες, ταμπλέτες με λογική 2 σε 1 που αποκτούν τις λειτουργίες PC με πρόσθετο πληκτρολόγιο και άλλες συσκευές πέραν των παραδοσιακών φορητών υπολογιστών, δήλωσε ότι οι υπερφορητές συσκευές είναι ένα πιο δυναμικό τμήμα της αγοράς από ό,τι συχνά αναγνωρίζεται.
«Τα έξυπνα τηλέφωνα και οι ταμπλέτες δεν είναι το τελευταίο στάδιο», δήλωσε. «Το επόμενο υπολογιστικό κύμα διαμορφώνεται ακόμη. Η τεχνολογία των συσκευών που μπορούν να ενσωματωθούν στα ρούχα, εξελιγμένοι αισθητήρες και ρομποτικές διατάξεις αποτελούν μερικές μόνο από τις πρώτες εφαρμογές.»
Δίνοντας ένα παράδειγμα για τον τρόπο που η Intel θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την ηγετική της θέση στον κατασκευαστικό και αρχιτεκτονικό τομέα για να ωθήσει σε σχεδιάσεις με ακόμα μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση, ο κ. Krzanich ανακοίνωσε την οικογένεια επεξεργαστών Quark της Intel. Τα νέα προϊόντα χαμηλότερης κατανάλωσης θα επεκτείνουν την απήχηση της Intel στα αναπτυσσόμενα τμήματα, από εφαρμογές της τάσης Internet-of-Things έως τις συσκευές που μπορούν να φορεθούν. Έχει σχεδιαστεί για εφαρμογές στις οποίες η χαμηλότερη ισχύς και το μικρότερο μέγεθος αποτελούν προτεραιτότητα σε σχέση με τις υψηλότερες επιδόσεις.
H Intel θα προσφέρει δείγματα από συστήματα αναφοράς βασισμένα στα πρώτα προϊόντα σε αυτή την οικογένεια κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου αυτού του έτους για να βοηθήσει τους συνεργάτες της να επιταχύνουν την ανάπτυξη προσαρμοσμένων, βελτιστοποιημένων λύσεων που αρχικά απευθύνονται στους κλάδους της βιομηχανίας, της ενέργειας και των μεταφορών.
Καθώς η επόμενη γενιά υπολογιστικών συστημάτων αναπτύσσεται σε ακόμη πιο προσωπική κατεύθυνση, τα τεχνολογικά προϊόντα που σχεδιάζονται για να μπορούν να φορεθούν είναι ένα ιδιαίτερα καινοτόμο περιβάλλον. Ο κ. Krzanich υπογράμμισε ένα βραχιόλι ως ένα παράδειγμα ιδέας με σχεδιάσεις αναφοράς υπό ανάπτυξη, και ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθεί ενεργά ευκαιρίες με τους συνεργάτες της σε αυτό τον τομέα.
Στις υψηλής ταχύτητας ασύρματες επικοινωνίες δεδομένων σε δίκτυα 4G, ο κ. Krzanich ανέφερε ότι η νέα λύση LTE της Intel παρέχει μια ελκυστική εναλλακτική για multimode, multiband συνδεσιμότητα 4G, αφαιρώντας ένα βασικό εμπόδιο από την επέκταση της Intel στο τμήμα αγοράς των έξυπνων τηλεφώνων. H Intel παραδίδει πλέον μια multimode λύση, το Intel XMM 7160 modem, το οποίο είναι μια από τις μικρότερες και χαμηλότερης κατανάλωσης multimode-multiband λύσεις για LTE Global roaming.
Σαν ένα παράδειγμα του επιταχυνόμενου ρυθμού ανάπτυξης από τη νέα ομάδα διοίκησης της Intel, ο κ. Krzanich δήλωσε ότι το επόμενης γενιάς προϊόν LTE της εταιρείας, το Intel XMM 7260 modem, είναι αυτή τη στιγμή υπό ανάπτυξη. Αναμένοντας να κυκλοφορήσει το 2014, το Intel XMM 7260 modem θα προσφέρει προηγμένα χαρακτηριστικά LTE, όπως τεχνολογιές carrier aggregation σύμφωνα με τις μελλοντικές υλοποιήσεις 4G δικτύων. Ο κ. Krzanich επέδειξε το χαρακτηριστικό carrier aggregation του Intel XMM7260 modem διπλασιάζοντας με επιτυχία την διαμεταγωγή (throughput) κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του.
Επίσης, επέδειξε μια πλατφόρμα για έξυπνα κινητά τηλέφωνα που εμπεριείχε τόσο τη λύση XMM 7160 LTE της Intel, όσο και το Intel Atom SoC επόμενης γενιάς για τα έξυπνα τηλέφωνα και τις ταμπλέτες του 2014 με την κωδική ονομασία “Merrifield.” Βασισμένα στη μικρο-αρχιτεκτονική Silvermont, τα συστήματα “Merrifield” θα προσφέρουν καλύτερες επιδόσεις, ενεργειακή αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής μπαταρίας σε σχέση με την τρέχουσα γενιά.
Κατασκευαστική Ηγεσία της Intel
Επικαλούμενος τη συνεχή, γρήγορη ανάπτυξη για τα PCs του μέλλοντος, ο κ. Krzanich παρουσίασε ένα σύστημα “Broadwell” βασισμένο σε τεχνολογία ολοκλήρωσης 14nm. Τα συστήματα “Broadwell”, η παραγωγή των οποίων έχει δρομολογηθεί να ξεκινήσει στο τέλος αυτού του έτους, θα αποτελεί το κύριο προϊόν που θα κατασκευαστεί χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ολοκλήρωσης 14nm της Intel. Τα πρώτα προϊόντα “Broadwell” θα προσφέρουν υψηλότερες επιδόσεις, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής μπαταρίας και μικρότερα επίπεδα κατανάλωσης για συσκευές 2 σε 1 και συσκευές χωρίς χρήση ανεμιστήρων απαγωγής θερμότητας, Ultrabooks™ και διάφορες σχεδιάσεις PC.
Αναφέροντας ότι η Intel θα μεταφέρει την κατασκευαστική της διαδικασία και την ηγετική της θέση στην αρχιτεκτονική στην προϊοντική οικογένεια Intel Atom, επιβεβαίωσε ότι η Intel σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά τον επεξεργαστή Intel Atom και άλλα προϊόντα που βασίζονται στη μικροαρχιτεκτονική επόμενης γενιάς “Airmont” σε τεχνολογία ολοκλήρωσης 14nm στις αρχές του επόμενου έτους. Ο ακριβής χρονικός ορίζοντας θα διαφέρει ανάλογα με την εκάστοτε κατηγορία προϊόντων.
Ως η μοναδική εταιρεία που προσφέρει 3-D Tri-gate transistors και ο μοναδικός κατασκευαστής ημιαγωγών σε παραγωγική διαδικασία 22nm, η Intel ηγείται στον κλάδο στην τεχνολογά transistor εδώ και τρία χρόνια. Με την επερχόμενη τεχνολογία ολοκλήρωσης στα 14nm, η δεύτερη γενιά τεχνολογίας για 3-D Tri-gate transistors, θα ενισχύσει την ηγετική θέση της εταιρείας. Τα προηγμένα 3-D Tri-gate transistors επιτρέπουν τις βελτιωμένες επιδόσεις και την ενεργειακή απόδοση που απαιτείται από το σημερινό εύρος συσκευών, που περιλαμβάνει από υπερφορητές συσκευές έως servers.
Επανασχεδιάζοντας τα Datacenter
O τομέας των datacenter της Intel, ο οποίος προσφέρει στην εταιρεία περισσότερα από 10 δις δολάρια σε έσοδα ετησίως, αναπτύσσει λύσεις που βοηθούν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν το ρυθμό της αυξανόμενης ζήτησης για υπηρεσίες cloud και για τη διαχείριση δεδομένων που παράγονται από δισεκατομμύρια χρήστες και συνδεδεμένες συσκευές παγκοσμίως. Ο στόχος της Intel είναι να επανασχεδιάσει τα datacenter καθιστώντας ένα κοινό, καθορισμένο από λογισμικό περιβάλλον τόσο για datecenter όσο και για παρόχους υπηρεσιών cloud που περιλαμβάνει servers, δικτυακές υποδομές, αποθηκευτικά συστήματα και χαρακτηριστικά ασφάλειας.
Η νεότερη οικογένεια επεξεργαστών Intel Xeon για datacenter θα παρουσιαστεί αργότερα στη διάρκεια της εκδήλωσης σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα η Intel παρουσίασε μια σειρά προϊόντων και τεχνολογιών datacenter, συμπεριλαμβανόμενης της προϊοντικής οικογένειας δεύτερης γενιάς 64-bit Intel Atom C2000 SoC για microservers και πλατφόρμες cold storage (με την κωδική ονομασία “Avoton”) καθώς και για πλατφόρμες δικτύωσης (με την κωδική ονομασία “Rangeley”).
Η χρήση της τεχνολογίας για την επίλυση των παγκόσμιων προβλημάτων
Στα σχόλιά της, η κ. James υπογράμμισε τις έξυπνες πόλεις και την παραμετροποιημένη υγεινομική περίθαλψη ως παραδείγματα πιθανών εφαρμογών που μπορούν να μετατρέψουν τις θεωρητικές εφαρμογές της τεχνολογίας σε πραγματικότητα που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων.
Μέχρι το 2050, 70 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού αναμένεται να ζει σε μεγαλουπόλεις, σύμφωνα με την κ. James. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία ημιαγωγών θα προχωρήσουν περαιτέρω τη διαχείριση δεδομένων μεταξύ συστημάτων στις έξυπνες πόλεις. Η Intel συνεργάζεται με το Δουβλίνο και το Λονδίνο για να υλοποιήσουν μια λύση αναφοράς που θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στην αστική διαχείριση, στην παροχή καλύτερων πόλεων στους κατοίκους και βελτιωμένων δημοτικών υπηρεσιών με χαμηλότερο κόστος.
«Αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός το να εγκατασταθεί υπολογιστική ισχύς στα δισεκατομμύρια των έξυπνων αντικειμένων» δήλωσε η κ. James. «Αυτό που κάνουμε είναι πιο δύσκολο- δημιουργούμε ισχυρές υπολογιστικές λύσεις που μετατρέπουν τα δεδομένα σε σοφία και αναζητούν απαντήσεις στα πιο περίπλοκα ερωτήματα του κόσμου όπως η θεραπεία του καρκίνου. Αυτό που έχουμε δει μέχρι τώρα είναι μια γρήγορη ματιά του πώς η τεχνολογία της Intel θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην επούλωση, την εκπαίδευση, την ενδυνάμωση και τη βιωσιμότητα του πλανήτη.»
Η κ. James τόνισε επίσης τη δραστηριότητα της Intel στο χώρο των υπερυπολογιστών ως ένα από τα πολλά παραδείγματα όπου η υπολογιστική δυνατότητα μπορεί να μετασχηματίσει την υγειονομική περίθαλψη, το μεγαλύτερο τομέα της παγκόσμιας οικονομίας. Η Intel συνεργάζεται με το Knight Cancer Institute στο Oregon Health & Science University, σε ένα project που στοχεύει στη μείωση του κόστους και του χρόνου που απαιτείται για την ανάλυση των ανθρώπινων γενετικών προφίλ και τη δημιουργία πολυδιάστατων ανιχνεύσιμων χαρτών DNA.
«Για πρώτη φορά στη μοντέρνα ιατρική, η υπολογιστική και τεχνολογική πλευρά της υγειονομικής περίθαλψης είναι τόσο σημαντική όσο η βιολογική της πλευρά,» δήλωσε η κ. James. «Όσο περισσότερη υπολογιστική ισχύ μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα προσιτό κόστος, αντίστοιχα περισσότερες ζωές θα σωθούν.»