Τις προάλλες βγήκα με φίλους σʼ ένα χώρο του κέντρου, όπου έπαιζε καλή μουσική. Πάντα στα μαγαζιά αυτά, από συνήθεια, προσέχω τα ηχεία και, αν είναι δυνατόν, τα ενισχυτικά που χρησιμοποιούνται.
Ο χώρος εκεί είχε τα εξαιρετικά αυτοενισχυόμενα ηχεία της KRK, αυτά με τα «κίτρινα» γούφερ, ενώ η μουσική πήγαζε από ένα iBook Air τελευταίας γενιάς, δηλαδή ένα laptop της Apple. Ο κύριος dj έβαζε όλο το πάθος και όλη του τη μαεστρία ώστε η μουσική να είναι ευχάριστη στους ακροατές, αλλά και να ταιριάζει με το κλίμα του μαγαζιού. Τον ρώτησα αν παίζει κατευθείαν από την έξοδο των ακουστικών του laptop. Η απάντηση ήταν θετική, και μάλιστα έπαιζε με ΜP3 τραγούδια. Τι κι αν το σύστημα που χρησιμοποιούσε ήταν υψηλού επιπέδου και πανάκριβο;
Υπήρχαν δύο φάουλ στην όλη αλυσίδα: το «MP3» και η «έξοδος των ακουστικών». Στην ερώτησή μου, αν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ USB DAC, η απάντησή του ήταν «τι είναι αυτό;» και «ξαναπές το, πώς το λένε;». «USB DAC, μετατροπέας», του απάντησα, και συνέχισα: «συνδέεται στη USB του υπολογιστή και βελτιώνει τον ήχο». Τον είδα ότι συμφώνησε μαζί μου σχετικά με τον περιορισμένης ποιότητας ήχο που τροφοδοτούσε το σύστημα του μαγαζιού και σημείωσε σʼ ένα χαρτάκι το «USB DAC». Δεν τον άφησα να περιμένει πολύ, είχα μαζί μου το DacMagic XS, της Cambridge Audio, το συνδέσαμε μεμιάς και ξαφνικά όλο το μαγαζί... κοιτούσε τα ηχεία.
Ο ήχος έγινε πιο σαφής, πιο ογκώδης και πιο αναλυτικός. Δε θα πω ότι αυξήθηκαν οι παραγγελίες ποτών, αλλά θα πω πως ο κύριος dj τώρα ψάχνεται με FLAC και άλλες υψηλές αναλύσεις. «Αν περάσεις σʼ αυτό το επίπεδο», του είπα, «σίγουρα ο κόσμος δε θα πονοκεφαλιάζει από την MP3 μουσική, αλλά από το ποτό...». To παραπάνω είναι μια εφαρμογή των USB DACs. Κανένα laptop δεν έχει τόσο καλό ήχο όσο είναι ικανό να τον φτιάξει ένα USB DAC, που μπορείτε να το δείτε ως μια εξωτερική «κάρτα ήχου».
Ιστορικά, αναφέρουμε ότι στην ίδια κατηγορία ανήκει το DragonFly, της Audioquest, το Explorer, της Meridian, και πολλά άλλα. Από πέρυσι, που άρχισε το «πάρτι» με τα USB DACs μεγέθους stick, σήμερα θα πρέπει να κυκλοφορούν πάνω από 20 διαφορετικά μοντέλα. Και ακόμη βγάζουν...
ΤΟ CAMBRIDGE AUDIO
To πρώτο USB DAC της Cambridge Audio δεν έχει μορφή USB stick, και -συμφωνούμε με την κίνηση αυτή- συνδέεται με τη θύρα μέσω καλωδίου. Αυτό είναι πιο ασφαλές σε ένα laptop, αφού δεν προεξέχει σχεδόν τίποτε. Το DacMagic XS (έτσι λέγεται) είναι ένα μεταλλικό (από βουρτσισμένο αλουμίνιο) μαύρο κουτάκι.
Έρχεται μέσα σε μία επίσης μαύρη συσκευασία πολυτελείας, η οποία εμπεριέχει ακόμα θήκη φύλαξης και ένα καλώδιο USB σε microUSB για τη σύνδεσή του. Πολλοί, ακούγοντας microUSB, ίσως το συνδέσουν μέσω ενός USB OTG καλωδίου στο κινητό τους - δε θα λειτουργήσει ως φορητό DAC για Android. Το δοκιμάσαμε στα LG G2 και Sony Xperia Z1 και δεν ακούσαμε τίποτε...
Η συσκευή είναι σχεδιασμένη για υπολογιστές Windows ή Μac. Στην επιφάνεια του DacMagic XS υπάρχουν δύο πλήκτρα «-» και «+» για τη ρύθμιση της φωνής, αλλά και για την επιλογή απλού USB Audio Class 1 ή 2, ακόμα και για την ενεργοποίηση του mute. Στο πλάι υπάρχει ενδεικτικό LED, που ανάβει ανάλογα με τη συχνότητα δειγματοληψίας του σήματος εισόδου.
Έτσι έχουμε μπλε για 44,1kHz/48kHz, πράσινο για 88,2kHz/96kHz και κόκκινο για 176,4kHz/192kHz (το τελευταίο είναι διαθέσιμο μόνο σε λειτουργία USB Class 2.0). Η έξοδος του DacMagic XS είναι σε mini jack για τη σύνδεση ακουστικών (χαμηλής αντίστασης) ή για τη χρήση ως εξόδου γραμμής για να τροφοδοτήσουμε το στερεοφωνικό μας. Αυτό είναι το USB DAC της Cambrdige Audio. Aς περάσουμε τώρα στις εντυπώσεις από τη χρήση της συσκευής.
ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΙΕΙ...
To πρώτο βήμα για τη χρήση της συσκευής είναι η εγκατάσταση του οδηγού τον οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από το site του κατασκευαστή. Εκεί, μάλιστα, ανακαλύψαμε και μια ενημέρωση του firmware - πράγμα που κάναμε. Η συσκευή αναγνωρίζεται εύκολα από τον υπολογιστή και μπορεί να παίζει από τον ήχο του YouTube και του Spotify, μέχρι αρχεία υψηλής ανάλυσης από JRiver και Foobar 2000. Κατά τη χρήση, θα παρατηρήσετε ότι το DacMagic XS θερμαίνεται. Αυτό είναι φυσιολογικό, σύμφωνα με τον κατασκευαστή.
Σίγουρα, κάτι τέτοιο δικαιολογείται, αφού εσωτερικά υπάρχει ο επεξεργαστής XMOS και το DAC της ESS (ES9023). H συσκευή αλλάζει εύκολα από Class 1 σε Class 2, και αυτό επιβεβαιώνεται με το αναβόσβησμα του ενδεικτικού LED. Για τη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε τα ακουστικά Momentum, της Sennheiser, που είναι χαμηλής αντίστασης και ταιριάζουν με το DacMagic XS.
Το πρώτο που συνειδητοποιείς είναι το πώς μπορεί αυτό το μικρό μαύρο κουτάκι να έχει τόσο καλό ήχο. Εκπλήσσεσαι, σε σημείο που να αρχίσεις την αναθεώρησή σου για όλα τα ηχοψηφιακά και τη νέα εποχή του audio. Ναι, απογειώνει τον ήχο του υπολογιστή, σε σημείο που επεκτείνει στην απόκριση, τονίζει τα δυναμικά, αντιλαμβάνεσαι τις λεπτομέρειες και φωτίζει τη στερεοφωνική εικόνα. Έχει ήχο παραπλήσιο του DragonFly, και σε κάποια σημεία καλύτερο. Είναι μια σίγουρη αγορά για όποιον την τολμήσει, δεν κοστίζει πολλά και η απόλαυση είναι δεδομένη.
ΥΠΕΡ
-192/24
-Καλωδιακή σύνδεση
-Διαμεταγωγή από Class 1 σε Class 2
-Αποτελεσματικό
KATA
-Δεν παίζει DSD
-Δεν αναγνωρίζεται από Android
-Δεν έχει σταθερή προενισχυμένη έξοδο
ΣΧΟΛΙΟ
Ένα λιλιπούτειο USB DAC, που θα κάνει τον υπολογιστή σας κανονική πηγή ήχου, ενώ όσοι χρησιμοποιούν laptop δε θα πιστεύουν στο αποτέλεσμα.
ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: USB DAC και ενισχυτής ακουστικών
ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΛΗΨΙΑΣ: USB 1.0 mode: 16/24bits, 44.1kHz, 48kHz, 88,2kHz, 96kHz, USB 2.0 mode: 16/24bits, 44,1kHz, 48kHz, 88,2kHz, 96kHz, 176,4kHz, 192kHz
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 2Vrms
ΙΣΧΥΣ ΕΞΟΔΟΥ: 150mW @ 12Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: (ΠxYxB) 30x10x53,5χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 100γρ.
TIP01
To ρυθμιστικό στάθμης έχει 53 βήματα (επίπεδα στάθμης).
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: ΑV Art
ΕΠΑΦΗ: 211.0174.708
ΤΙΜΗ: 150 ευρώ