Καλά τα audio gadgets και το παιχνίδι που κάνουν με τον ήχο, αλλά είναι μερικές σοβαρές εφαρμογές ψηφιοαναλογικής μετατροπής, όπου θέλεις το καλύτερο, το πιο σίγουρο και το πιο μόνιμο. Η Arcam, από το Κέμπριτζ της Αγγλίας, από χρόνια παίζει με τα ψηφιακά, και μάλιστα ανήκει στις ελάχιστες πρώτες εταιρείες που κυκλοφόρησαν συσκευή DAC, όταν οι άλλοι δεν ήξεραν ακόμη τι εστί CD player. Επομένως, η Arcam κατέχει πολύ καλά το θέμα. Όταν πληροφορηθήκαμε την άφιξη του D33 στην ελληνική αγορά, μπήκαμε στον πειρασμό να το καλέσουμε στο στούντιο του περιοδικού για μια στενή επαφή.
Πρόκειται για ένα καινούργιο μοντέλο που ανήκει στην καλή Full Metal Jacket σειρά της εταιρείας, αυτή με το σκούρο χρώμα στο φινίρισμα. Είναι μια πλήρους μεγέθους συσκευή για να τοποθετηθεί στο ρακ μας, η οποία τηλεχειρίζεται με τη βοήθεια ενός ασημί remote. Επίσης, είναι κατάλληλη ώστε να ενταχθεί σε σύστημα home automation, τόσο με τη χρήση της θύρας RS232 όσο και με τις επαφές trigger 12V που διαθέτει.
Στην πρόσοψη υπάρχουν επιλογείς με τη μορφή απλών πιεστικών διακοπτών, ενδεικτικά LED, που γίνονται πράσινα όταν «κλειδώσουν», και ένα σχετικά μεγάλο πλήκτρο On. Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι υποστηρίζει iPod, USB αλλά και ψηφιακή είσοδο AES/EBU. Ο παρατηρητικός αναγνώστης θα εντοπίσει ότι υπάρχουν διαθέσιμα δύο συν ένα (το default) φίλτρα για να διαλέξει «άποψη» ηχοχρώματος. Στο πίσω μέρος ξεχωρίζουν οι δύο είσοδοι (θύρες) USB type B, μία έκδοσης 1.0 (απομονωμένη) και μία 2.0, για να επιλέξουμε ανάλογα με την ανάλυση των τραγουδιών που θα «stream-άρουμε» από το PC μας.
Οι αναλογικές έξοδοι είναι επίσης δύο: ένα ζευγάρι XLR και ένα -διπλό- ζευγάρι RCA, για να διαλέξουμε. Η τροφοδοσία γίνεται μέσω ρευματολήπτη IEC, για όσους αρέσκονται με το παιχνίδι των καλωδίων ρεύματος, ενώ, αν ξενιτευτείτε στην Αμερική, μπορείτε να το πάρετε μαζί σας, γιατί παίζει και στα 110V. Εσωτερικά είναι μια αποκάλυψη.
Οι δύο τοροειδείς μετασχηματιστές -ένας για τα ψηφιακά και ένας για τα αναλογικά κυκλώματα- και οι άφθονες τοπικές σταθεροποιήσεις σε προδιαθέτουν για κάτι καλό. Αυτό, βέβαια, το αντιλαμβάνεσαι και κατά τη λειτουργία της συσκευής, από την αύρα της σιγουριάς που εκπέμπει. Ως τσιπ μετατροπής χρησιμοποιούνται τα δημοφιλή στη high end κοινότητα -ένα ανά κανάλι- στερεοφωνικά Burr-Brown PCM1792 (παραγωγής 2006 και ανάλυσης 192/24) στην καλή έκδοση Α.
Στην έξοδο το σήμα καταλήγει σε τελεστικούς ενισχυτές της National, ενώ πίσω από τις εξόδους XLR φιγουράρουν τελεστικοί της Burr-Brown. Οι πυκνωτές που πλαισιώνουν τα στάδια εξόδου είναι audiophile grade. Στο USB 2.0 έχουμε το chipset της XMOS και, επομένως, θα χρειαστούμε τους ανάλογους οδηγούς για να «δει» ο υπολογιστής μας το D33, στην περίπτωση που είναι PC.
Στα Mac κανένα πρόβλημα. Υπάρχουν διπλά ρολόγια στα οποία έχουν εφαρμοστεί αποσβέσεις και τα οποία καλύπτουν όλες τις συχνότητες δειγματοληψίας και τα πολλαπλάσιά τους. Από 44.1 μέχρι 192, όπως αναγράφεται και στην πρόσοψη.
Η διάταξη των υλικών στην πλακέτα έχει γίνει με τρόπο ώστε να έχουμε μειωμένες παραμορφώσεις και χαμηλές αρρυθμίες τύπου jitter στα ψηφιακά. Πριν ξεκινήσει η εγκατάσταση της συσκευής, επισκεφθήκαμε τον ιστότοπο της εταιρείας, όπου ανακαλύψαμε μία νέα έκδοση firmware, πράγμα που κάναμε. Αυτό δείχνει τη συνέπεια της Arcam. Δηλαδή, αν διαπιστώσουμε κάποιο πρόβλημα, μπορούμε να το επικοινωνήσουμε μαζί τους και να το «λύσουν» στο επόμενο firmware. Σε γενικές γραμμές, το επίπεδο σχεδιασμού και υλοποίησης της συσκευής έχει γίνει με γνώμονα τις υψηλές επιδόσεις.
ΑΚΡΟΑΣΕΙΣ
Το DAC33 έφτασε στα χέρια μας του κουτιού. Πρώτη μας κίνηση ήταν να την εξερευνήσουμε στο εσωτερικό και να πραγματοποιήσουμε τις πρώτες ακροάσεις με laptop. Αφού αναγνωρίστηκε από τη USB 2.0 στο PC μας, οι πρώτες μουσικές -όλες σε Flac master studio- επιπέδου 96kHz άρχισαν να ρέουν στο χώρο.
Παίζοντας με τις αναλύσεις, διαπιστώσαμε ότι το D33 δεν «κολλάει», και ανεβάζει άνετα ταχύτητα μέχρι τα 192kHz. Επιλέγοντας φίλτρο, διαπιστώσαμε ότι το «2» ηχούσε πολύ καλύτερα από τα άλλα στα αυτιά μας, και έτσι το αφήσαμε εκεί. Είναι θέμα γούστου και συστήματος. Στη συνέχεια, το DAC33 συνδέθηκε μέσω ενός καλού 75Ω ψηφιακού καλωδίου με τα οπτικά μας player. Από Blu-ray μέχρι CD player. Η αύξηση της ποιότητας στον ήχο ήταν εμφανής σε κάθε σύνδεση και πειραματισμό.
Για σύγκριση χρησιμοποιήσαμε το επίσης εξαιρετικό και ίδιας τιμής, αλλά διαφορετικής σχολής Primare D30. Μακάρι να είχαμε τον ήχο και των δύο σε μία συσκευή - αν θέλεις φινέτσα, σπιρτάδα, ανάλυση, πρίμα και ουδετερότητα, παίρνεις το Arcam. Αν θέλεις ζουμιά, χαμηλό, ενέργεια και υπερρεαλισμό, παίρνεις το Primare. Δύο κόσμοι, δύο ήχοι.
Το D33, που είναι ο σκοπός της δοκιμής, έχει ήχο με εξαιρετική ανάλυση, διαφάνεια και τρισδιάστατο χαρακτήρα, διατηρεί ανοιχτή τη στερεοφωνική εικόνα, δίνει έμφαση στα μικροδυναμικά, στην ομαλότητα και στη ζεστασιά. Είναι φωτεινό και συνάμα ελεγχόμενο, λες και έχει τεχνολογία «ελέγχου της ανάλυσης» από τα 20Hz έως τα 20KHz. Εστιασμένο και ακριβέστατο, αποπνέει τη φυσική σιγουριά σωστής ακρόασης. Ένα επιτυχημένο DAC σε μια αγορά γεμάτη από ψηφιακές προκλήσεις που θα συνεχίζουν να έρχονται. Ακούστε το, σίγουρα θα φτιάξει τη μέρα και τον ήχο σας.
ΥΠΕΡ
- Ανάλυση και τρισδιάστατο
- Επιμελημένο
- Αληθινό
- Φίλτρο 2
- Πλήρες εισόδων
ΚΑΤΑ
- Όχι έξοδος ακουστικών
- Όχι τόσο πλούσιο χαμηλά
ΣΧΟΛΙΟ
Ένας πλήρης ψηφιοαναλογικός μετατροπέας με πολλά έξτρα, κατάλληλος για υψηλές αναλύσεις, διαφάνειες και ομαλότητα.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
ΕΙΔΟΣ: USB DAC (192/24)
EΞΟΔΟΙ: 2xRCA ζεύγη στέρεο, 1xΧLR ζεύγος στέρεο
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB 2.0 type B, 1xUSB 1.0 type B, 1xUSB για iPod, 2xΟμοαξονικές, 2xΟπτικές, 1xAES/EBU, 1xRS232, 1xTrigger 12V, 1xRemote
ΣΤΑΘΜΗ ΕΞΟΔΟΥ: 2,2 Vrms
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 443x370x110 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 6,2 κιλά
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Audio Evolution
ΕΠΑΦΗ: 210.9596.288
ΤΙΜΗ: 2.500 €