fbpx
Δευτέρα, 22 Απριλίου 2013 22:48

Leema Elements Precision 24/192 DAC

ΕΝΑΣ ΨΗΦΙΟΑΝΑΛΟΓΙΚΟΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΑΣ USB ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ, ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΚΑΙ BRITISH ΤΑΜΠΕΡΑΜΕΝΤΟ ΣΤΟΝ ΗΧΟ. 

Η σειρά Elements της Leema είναι στο μέσον της γκάμας της και περιλαμβάνει CD player, ολοκληρωμένο ενισχυτή, phono stage και DAC, ενώ στα σχέδια της εταιρείας είναι ένα streamer και ένας τελικός ενισχυτής. Όλα τα σασί (εκτός από το μικροσκοπικό phono stage) είναι μισού πλάτους, στο κλασικό σχήμα των Cyrus, και είναι διαθέσιμα τόσο σε μαύρο όσο και σε ασημί φινίρισμα. Εδώ δοκιμάζουμε το Elements DAC της εταιρείας, έναν ψηφιοαναλογικό μετατροπέα με πολλά ατού. 

Στην πρόσοψη του DAC υπάρχουν μία μπλε οθόνη (που μπορείτε να ορίσετε ποιες ενδείξεις θα φέρει), ένας επιλογέας για τα μενού, που εκτελεί και χρέη ως ρυθμιστικό στάθμης, τρία πλήκτρα (Power, Mute, Menu), είσοδος mini jack και έξοδος για ακουστικά επίσης mini jack. Στο πίσω μέρος υπάρχουν επτά ψηφιακές είσoδοι, μία αναλογική είσοδος (RCA) και δύο αναλογικές έξοδοι (RCA και XLR), καθώς και οι επαφές για το σύστημα επικοινωνίας LIPS, που απευθύνεται μόνο σε συσκευές Leema.

Πρόκειται για ένα πλήρως εξοπλισμένο DAC, που μπορεί να εκτελέσει και χρέη αναλογικού προενισχυτή σε ένα σύστημα που προορίζεται κυρίως για ψηφιακές πηγές. Η συσκευή περιλαμβάνει και τηλεχειριστήριο, που ελέγχει και το CD player και τον ενισχυτή της σειράς. 

Το εσωτερικό του μηχανήματος έχει αρκετά ξεκάθαρη διάταξη χωρίς στρίμωγμα, αλλά με τις συνολικά πέντε πλακέτες δεν ήταν δυνατόν να εξετάσουμε όλα τα εξαρτήματα λόγω της θέσης τους. Αυτό που δηλώνει η Leema για το Elements είναι το δικό της κύκλωμα USB. Προσφέρει γαλβανική απομόνωση από τον υπολογιστή, ασύγχρονη σύνδεση 24/192 και jitter χαμηλότερο και από την ομοαξονική σύνδεση.

Το USB «τρέχει» σε έναν 32μπιτο RISC Atmel 32UC3A με ταχύτητα επεξεργαστή ανεξάρτητη από το ρολόι του διαύλου, και η επεξεργασία γίνεται με έναν Philips LPC2103, αρχιτεκτονικής ARM, με υποστήριξη 2 καναλιών I2C. Το κύκλωμα αυτό η Leema το προσφέρει και σε άλλους κατασκευαστές, αλλά και σε χομπίστες! Κλειδώνει σε όλες τις συχνότητες, ακόμα και στα ασυνήθιστα 176kHz των Reference Recordings. Δεν πρόκειται, όμως, να δουλέψει σε παλιό υπολογιστή που δεν έχει USB 2.0. 

Τη μετατροπή D/A αναλαμβάνει το πασίγνωστο CS4352 της Cirrus (24/192 με 112dB S/N) με ένα στερεοφωνικό DAC ανά κανάλι. Το αναλογικό στάδιο στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στα κλασικά N5532 της Texas Instruments, με μόνον ένα ζευγάρι Analogue Devices OP275 (μάλλον χρησιμοποιείται για να μετατρέπει το αναλογικό σήμα σε balanced).

Οι ρελέδες για τον έλεγχο είναι Axicom ΙΜ03, ενώ εντύπωση μας έκαναν τα LCR modules της Venkel στην έξοδο (220pF και 3,3nH). Το αναλογικό αυτό φίλτρο είναι ανεξάρτητο από τη συχνότητα δειγματοληψίας του σήματος, κι έτσι η απόκριση συχνότητας του DAC είναι σταθερή. Η τροφοδοσία περιλαμβάνει έναν τοροειδή μετασχηματιστή της Noratec, 10.000μF ηλεκτρολυτικών πυκνωτών και έξι σταθεροποιητές τάσης. Οι πλακέτες και η συναρμολόγηση έχουν γίνει από την Davlec στην Ουαλία.

Είναι μια εταιρεία που παράγει βασικά ηλεκτρονικό εξοπλισμό για αγελαδοτροφεία, αλλά έχει και τμήμα φασόν για άλλους κατασκευαστές. Ελπίζουμε ότι το Leema θα μας γλυκάνει χωρίς να μας αρμέξει! 

 

ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΣ... ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΡΕΞΗ 

Η συσκευή συνδέθηκε στο σύστημά μας, ανάμεσα στο Esoteric DV-60 και στον Parasound P7. Καταλαβαίνετε πόσες δοκιμές κάναμε: με transport το Esoteric σε S/PDIF, με transport υπολογιστή σε USB και TosLink, ως σκέτο DAC, ως DAC με προενισχυτή, αναλογικά από το Esoteric ως σκέτο προενισχυτή, και πάει λέγοντας.

Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες τις χρήσεις είναι ότι ο ήχος του Elements έχει λεπτομέρεια, «ανοιχτοσύνη», ταχύτητα και μουσικότητα. Δεν έχει σημασία τι είδος μουσικής ακούτε, θα την απολαύσετε οπωσδήποτε μέσα από το νέο DAC της Leema. Έχοντας την εμπειρία από το απίστευτα καλό Antila ΙΙ, ήλπιζα ότι το αποτέλεσμα με το Elements θα ήταν εφάμιλλο· στο κάτω κάτω, τα τρία χρόνια που έχουν περάσει είναι πολύς χρόνος για τα ψηφιακά. 

Δυστυχώς για την τσέπη μας (και ευτυχώς για την τιμή της Leema), το Antila ΙΙ εξακολουθεί να είναι καλύτερο. Καλύτερο είναι και το Esoteric DV-60 στην αναπαραγωγή CD. Θυμίζουμε ότι το Antila ΙΙ ήταν εμφανώς ανώτερο από το DV-60 ως CD player. Το ηχόχρωμα του Elements δεν είναι πολύ διαφορετικό από του Esoteric, αλλά το Esoteric προσφέρει περισσότερα άκρα και πιο μεστή μεσαία περιοχή, παρά τα χρονάκια του. Μα αυτές οι συγκρίσεις δεν έχουν ιδιαίτερο νόημα, αφού μιλάμε για μια άλλη κατηγορία τιμής.

Το Leema Elements παίζει μια χαρά τα CD, προσφέρει καλύτερο ήχο από ένα CD player της ίδιας κατηγορίας τιμής και, φυσικά, θα αναστήσει ένα παλιότερο transport. Αλλά η πραγματική του αξία είναι όταν παίζει FLAC υψηλής ανάλυσης από τον υπολογιστή, εκεί όπου οι υποσχέσεις του ψηφιακού ήχου γίνονται πια πραγματικότητα: τα studio master αρχεία της Reference Recordings και της 2L μας πήγαν σε ένα νέο ηχητικό κόσμο. 

Αυτό θα είναι το μέλλον της στερεοφωνίας: αρχεία υψηλής ανάλυσης σε ένα DAC με την ποιότητα του Elements· το είδος της πηγής που θα φέρει μια νέα γενιά στον κόσμο της υψηλής πιστότητας. Και, έχοντας τακτοποιήσει τη νέα, εναλλακτική πηγή, θα έρθουν και νέοι πελάτες στο χώρο των ενισχυτών και των ηχείων (ή των ενεργών ηχείων, που, όσο περνά ο καιρός, βγαίνουν από τα στούντιο και λαμβάνουν θέση και σε σαλόνια).

Για να επιστρέψουμε στο Elements, ο ήχος του ως DAC (αλλά όχι και από τις αναλογικές εισόδους) είναι λιγάκι πιο μεστός από τις XLR εξόδους, πράγμα που σημαίνει ότι το ψηφιακό σήμα γίνεται διαφορικό στα τσιπάκια της Crystal. Ο αναλογικός προενισχυτής είναι χρήσιμος και ευέλικτος (μέχρι και home cinema bypass έχει). Δε θα χρειαστείτε τίποτα περισσότερο αν το θέλετε για ραδιόφωνο και MP3, ούτε ακόμα και για να προσθέσετε ένα πικάπ της χαμηλής κατηγορίας τιμής.

Αν, όμως, το βινύλιό σας είναι υψηλού επιπέδου, θα θέλετε και έναν καλύτερο προενισχυτή συνολικά. Φυσικά, αν έχετε και ενισχυτή της Leema στο σύστημά σας, θα τον συνδέσετε μέσω LIPS και δε θα σας ενδιαφέρει το ποτενσιόμετρο. Εάν το σύστημά σας είναι βασικά ψηφιακό και οι αναλογικές σας πηγές έχουν δευτερεύοντα ρόλο, το Leema Elements μπορεί να γίνει το βασικό σας εργαλείο.

Με λογικό κόστος για τις δυνατότητες και την ηχητική του ποιότητα. Με ποιοτική βρετανική σχεδίαση και κατασκευή. Με εύκολη εγκατάσταση του software στα Windows. Σε παρακαλώ, Leema, μπορείς να του προσθέσεις και μία είσοδο HDMI για να το χρησιμοποιήσω και στο home cinema; 

 

ΥΠΕΡ 

- Αναλυτικό και μουσικό 

- Αξιόλογο πλάτος εικόνας 

- Πολύ χαμηλό jitter 

- Συνδεσιμότητα μέσω LIPS 

 

ΚΑΤΑ 

- Τυπικό βάθος και ύψος εικόνας 

- Ο αναλογικός προενισχυτής είναι υποδεέστερος από το υπόλοιπο κύκλωμα 

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ 

Είσοδοι: 7xΨηφιακές (1xUSB 24/192, 3xS/PDIF, 3xToslink), 2xΑναλογικές (1xRCA, 1xMini jack) 

Έξοδοι: 3xΑναλογικές (1xRCA, 1xXLR, 1xMini jack) 

Απόκριση συχνότητας: 20Hz-40kHz 

Τάση εξόδου: 2,1V (RCA), 4,2V (XLR) 

Λόγος σήματος προς θόρυβο: 111dB 

Διαστάσεις (ΠxΥxΒ) 22x9x38 εκ. 

Βάρος: 3 κιλά 

 

ΣΧΟΛΙΟ 

Ένα DAC και προενισχυτής μαζί, φτιαγμένο για τη σύγχρονη εποχή, με την ασφάλεια ότι δε θα ξεχάσετε τον αναλογικό κόσμο. Εξαιρετικός ήχος από μια συσκευή όχι μόνο designed, αλλά και made in UK. 

 

ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Stepcom 

ΕΠΑΦΗ: 210.9605.365 

ΤΙΜΗ: 1.590 € 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Luxman DA-100 Teac UD-H01 »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...