fbpx
Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017 16:51

Philips 55POS9002 OLED TV [Review]

 

Η δεύτερη γενιά OLED τηλεοράσεων της Philips, η οποία χρησιμοποιώντας πάνελ της LG και την δική της «μαεστρία», λανσάρει μία τηλεόραση ικανή να σταθεί επάξια έναντι του ανταγωνισμού.


Δια χειρός Danny Tuck η νέα OLED τηλεόραση της Philips, προσπαθεί να λανσαριστεί στην αγορά συνδυάζοντας καλή τεχνολογική υποδομή, δυνατότητες και προσιτή τιμή. Το σίγουρο είναι, πως υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις σε σχέση με την πρώτη OLED τηλεόραση της Philips, την 55POS901F και αιτία πέρα από το νέο πάνελ της, είναι η νέα πλατφόρμα επεξεργασίας P5.

Eδώ, το πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι πέντε βαθμίδες επεξεργασίας οι οποίες χαρακτηρίζονται αφειδώς με τον όρο Perfect. Αυτές είναι οι: Perfect Motion, Perfect Color, Perfect Sharpness, Perfect Contrast και Source Perfection και υπόσχονται εξελιγμένη επεξεργασία και υψηλή ποιότητα εικόνας. Άλλωστε, εδώ που τα λέμε, αυτή είναι και η μοναδική διέξοδος για να διαφοροποιηθούν όλες οι εταιρείες που χρησιμοποιούν πάνελ της LG, από τις ΟLED τηλεοράσεις της LG.

To είδαμε στην σειρά A1 της Sony, το βλέπουμε και στην POS9002 της Philips. H τελευταία υπόσχεται 900nits από το 55άρι OLED πάνελ ανάλυσης 3.840x2.160 pixels, το οποίον σημειωτέον και αυτό έχει εγγενή σάρωση 100Hz, η οποία αυξάνεται στα 200FR, συνδυάζοντας τεχνική «image intrerpolation» βάσει του Perfect Natural Motion και σάρωση του οπίσθιου φωτισμού (scanning backlight). Σύμφωνα με την Philips, η 55POS9002 καλύπτει κατά 99% το DCI-P3 και κατά 71% το Rec.2020. H χρωματική ανάλυση του πάνελ είναι 10bit, ενώ η επεξεργασία χρώματος λαμβάνει χώρα στα 17bit. H τηλεόραση προβαίνει σε HDR up-scaling SDR περιεχομένου, ενώ υποστηρίζει τόσο το HDR10, όσο και το HLG (Hybrid Log Gamma).


ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΛΑ
To πακέτο δυνατοτήτων και εξοπλισμού της 55POS9002, είναι πλήρες. Τον λόγο έχει φυσικά η έξυπνη πλατφόρμα Android TV (v6 MarshMallow), η οποία όπως αναφέρθηκε και στην A1 της Sony, αν και ακούγεται οικεία στους χρήστες Android συσκευών, στην πράξη δεν συνάδει 100% με την φιλοσοφία των φορητών συσκευών. Επίσης, είναι πιο αργή και πιο «απλωμένη» σχεδιαστικά του ανταγωνισμού.

Στο εσωτερικό, πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο τετραπύρηνος επεξεργαστής MT5891 της Mediatek αρχιτεκτονικής ARM Cortex-A53 με 2GB RAM, υποστήριξη γραφικών Mali-T860 GPU και 16 GB εσωτερικής μνήμης. Για την ευχρηστία της συσκευής το παρόν δίνει το γνώριμο διπλής όψης τηλεχειριστήριο, το οποίο στην πίσω του πλευρά φέρει ενσωματωμένο κανονικό πληκτρολόγιο και περιέργως έχει αποποιηθεί η λειτουργία Bluetooth, υιοθετώντας τις υπέρυθρες.

Η τηλεόραση βέβαια επικοινωνεί με Wi-Fi και Bluetooth, διαθέτει έναν αξιόλογο σε ταχύτητα browser, ενώ σημειωτέον ο media player παρέχει συμβατότητα με πληθώρα αρχείων, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ικανοποιήσει μερικούς απαιτητικούς, αφού αρνείται να παίξει λόγου χάρη αρχεία ALAC. Οι παρεχόμενες ρυθμίσεις σε εικόνα και ήχο που ικανοποιούν στο έπακρο, ενώ σε ότι αφορά στην λήψη υπάρχει πλήρης κάλυψη, με αναλογικό και ψηφιακούς δέκτες DVB-T/S και με δυνατότητα εγγραφής ψηφιακών προγραμμάτων σε εξωτερικό μέσο αποθήκευσης.

Σχεδιαστικά, ακολουθείται η πεπατημένη. Το λεπτό εκ κατασκευής πάνελ, παχαίνει στο μέσο της τηλεόρασης για να χωρέσουν τα ηλεκτρονικά, ενώ στην άκρες του χαρακτηρίζεται από την παρουσία των απαραίτητων φωτοδιόδων για το Ambilight. Το τελευταίο, είναι τριών πλευρών και ακολουθεί κατ’ επιλογή του χρήστη είτε το περιεχόμενο της εικόνας, είτε τον ρυθμό της μουσικής. Οι θύρες επικοινωνίας είναι τοποθετημένες σε γωνία και η εργονομία είναι απλά επαρκής.


ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑΜΕ
Απόλυτο μαύρο, τονική ακρίβεια και επαρκής φωτεινότητα, κάτω των προσδοκιών των 900nits , που εν τέλει κινείται στο 50% των επιδόσεων του LED ανταγωνισμού. Αυτό είναι το τρίπτυχο της εικόνας της 55POS9002, που πλαισιώνεται από την γνώριμη πια μετά από δεκαετίες, άποψη του σχεδιαστή της σχετικά με την οξύτητα, η οποία είναι πληθωρική υπέρ του δέοντος αλλά πάντα ελεγχόμενη, ζωντανεύει την εικόνα. Η τελευταία εντυπωσιάζει και ο κύριος υπαίτιος είναι ο απόλυτος έλεγχος του οπίσθιου φωτισμού, ανά υπό-στοιχείο εικόνας.

Αυτό είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλο προσόν που δεν μπορεί κανείς να αμελήσει ή σκοπίμως να υποβαθμίσει. Θυμίζει όμως και τις πλάσμα, οι οποίες τελικά παρόλο το απόλυτο μαύρο τους, δεν κατάφεραν να επιβιώσουν. Αυτό το τονίζουμε για να καταλάβει ο αναγνώστης ότι η υπεροχή της εικόνας των OLED τηλεοράσεων ισχύει κάτω από συγκεκριμένες και ελεγχόμενες συνθήκες. Αποφεύγουν σαν η γάτα το νερό τα πλούσια δυναμικά και ευημερούν σε σκοτεινά δωμάτια. Γενικά θα έλεγε κανείς ότι δεν τα πάνε καλά με το φως, είτε αυτό προέρχεται από την ταινία, είτε από τον περιβάλλοντα φωτισμού του δωματίου και η αιτία είναι το απαραίτητο λευκό sub-pixel που όλες οι OLED διαθέτουν για να ανεβάσουν φωτεινότητα. Φυσικά, το burn-in εξακολουθεί να αποτελεί την Αχίλλειο πτέρνα τους, θυμίζοντας και εδώ Plasma.

Η εικόνα της 55POS9002 εντυπωσιάζει λοιπόν όσο η φωτεινότητα είναι περιορισμένη. Όσο αυξάνεται στην επιφάνεια της εικόνας, οι παράμετροι διαφοροποιούνται. Εξ΄ ου και η φωτεινότητα κορυφής των 119 nits σε παράθυρο 100%, από τα 300 plus nits σε 10%. Στο HDR, όχι μόνο δεν δίνει 900nits, αλλά δεν ξεπερνά ούτε τα 600. Αυτός είναι ο χαρακτήρας της τηλεόρασης από άποψη δυναμικών, ο οποίος όχι υπολείπεται δραματικά έναντι των LED τηλεοράσεων, αλλά και των υπολοίπων OLED. Σε αυτό που υπερέχει η 55POS9002 είναι η επεξεργασία εικόνας, η οποία στο up-scaling ειδικά διαπρέπει. Σχετικά με το input lag, σε Game mode πέφτει στα 33ms. Ευρύ είναι και το χρώμα, που καταφέρνει να αποδώσει μεγάλο ποσοστό του DCI-P3.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στο φάσμα, ειδικά στο διαχωρισμό του πράσινου με το κόκκινο, αλλά και στην ένταση του τελευταίου. O ήχος, παρά την τεχνολογία «Triple Ring» ήταν απογοητευτικός ειδικά στην απόδοση των χαμηλών και έτσι η ηχομπάρα κρίνεται απαραίτητη. Η πρόταση της Philips λαμβάνοντας υπόψη και την τιμή της είναι δελεαστική. Σε σχέση με τις άλλες OLED, στερείται δυναμικών, αλλά μαζί με την A1 της Sony, διακρίνεται στον τομέα της επεξεργασίας.


ΣΧΟΛΙΟ
Για όσους παρακάμπτουν τα μειονεκτήματα των OLED τηλεοράσεων και επικεντρώνονται στα προτερήματα, η 55POS9002 αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση με αξιοζήλευτο λόγο τιμής προς απόδοση.

Υπέρ
• Στάθμη μαύρου
• Επεξεργασία
• Εξοπλισμός
• Tιμή

Κατά
• Φωτεινότητα κορυφής
• Χρωματικό φάσμα


ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΕΙΔΟΣ: Τηλεόραση 55 ιντσών UHD
PANEL: 3.840x2.160 pixels, ΟLED
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: Android TV (6.0 MarshMallow)
ΔΕΚΤEΣ: ANALOGUE & DVB-T2/S2, PVR & Time-shift
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: 4xHDMI (HDCP 2.2), 2xUSB (1x 3.0) , 1x Ψηφιακή Οπτική, 1xEthernet, 1xCI, 1xComponent + Audio, 1x Ακουστικά, 2xRF (RF, Sat)
ΗΧΟΣ: 30W
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ (ΠxΥxΒ): 1230x769x228 χλστ. (με βάση)
ΒΑΡΟΣ: 17,21κιλά (με βάση}
Αντιπρόσωπος: Philips,
τηλ.: 211 1983028
Tιμή € 2.499

ΗΧΟΣ PLUS LAB
'Cinema Home' Mode (10% window)
• Στάθμη μαύρου (Cinema/SDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (Cinema/SDR): 351 nits
• Στάθμη μαύρου (HDR): 0.0 nits
• Στάθμη λευκού (HDR): 569 nits
• Συντελεστής Gamma: 2.13
• Συντελεστής dE (gray): 5.6
• Θερμοκρασία (100% λευκό): 7.131° Kelvin
• Gamut (Rec 709)/ (DCI-P3): 100%/ 93%
• Κατανομή φωτεινότητας: 95%

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Sony KD55A1 OLED TV [Review] Optoma GT1080Darbee Review »

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

MEMBERS OF...