Στη φετινή γκάμα Aventage βρίσκουμε τους RX-A720, RX-A820, RX-A1020, RX-A2020 και τη ναυαρχίδα RX-A3020. Το τετ-α-τετ μας αφορά τον RX-A820, o οποίος αποτελεί ένα από τα πιο προσιτά μοντέλα και προσφέρει επιπλέον 10 Watt, καλιμπράρισμα πολλαπλών σημείων και επιπλέον θύρες (πιο αξιόλογες οι έξοδοι προενίσχυσης) σε σχέση με τον μικρότερο RX-A720.
Από την άλλη πλευρά της γκάμας βρίσκεται ο RX-A1020, ο οποίος προσφέρει λίγο παραπάνω ισχύ, μερικές ακόμα θύρες (πιο σημαντικές πιθανώς οι είσοδοι προενίσχυσης), περισσότερες μνήμες Scene καθώς και λειτουργία party mode. Η εξωτερική εμφάνιση του RX-A820 δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς οι σχεδιαστικές γραμμές του ακολουθούν τον άγραφο κανόνα που υπαγορεύει ότι οι πιο χαμηλού κόστους ενισχυτές θα έχουν περισσότερα εμφανή πλήκτρα.
Έτσι, ο «820» έχει μόνο μερικά πλήκτρα και θύρες πίσω από πορτάκι, ενώ από τον «1020» και πάνω έχουμε πληρέστερη απόκρυψη των χειριστηρίων. Αξιοσημείωτη είναι η ύπαρξη πέμπτου ποδιού στήριξης στο κάτω μέρος του σασί (για μεγαλύτερη απορρόφηση κραδασμών), το οποίο όμως κατά τα λοιπά προδίδει τυπική ποιότητα κατασκευής, χωρίς ιδιαίτερες θωρακίσεις.
Στο ψηφιακό τμήμα γινόμαστε μάρτυρες της ομογενοποίησης στην οποία βρίσκονται οι μαζικοί κατασκευαστές, καθώς παρατηρούμε, για παράδειγμα, το προγραμματιζόμενο ολοκληρωμένο Cyclone IV, όπως και τον επεξεργαστή πολυμέσων DM860 της SMSC, τον οποίο είχαμε δει και στους φετινούς ενισχυτές της Pioneer που δοκιμάσαμε στο προηγούμενο τεύχος.
Ο επεξεργαστής εικόνας HQV λάμπει διά της απουσίας του, καθώς θα τον βρείτε μόνο στους μεγαλύτερους «2020» και «3020», αν και από τον «820» δε λείπουν σύγχρονα χαρακτηριστικά, όπως η διέλευση σήματος 4Κ αλλά και το scaling των σημάτων εισόδου σε 4Κ στην έξοδο. Στον τομέα των θυρών, υπάρχει πληρότητα που θα καλύψει τις περισσότερες ανάγκες ενός σύγχρονου οικιακού κινηματογράφου, με πλήθος εισόδων HDMI (8 συνολικά) αλλά και θύρες προενίσχυσης, όπως αναφέραμε και πιο πάνω.
ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ
Το τηλεχειριστήριο είναι πρακτικό, ενώ χειρισμός του ενισχυτή μπορεί να γίνει και από τις εφαρμογές για iOS και Android. Μάλιστα, η εφαρμογή για tablet είναι εντελώς διαφορετική από αυτή για smartphone, αξιοποιώντας τη μεγαλύτερη επιφάνεια οθόνης. Ειδικά στη λειτουργία DLNA οι εφαρμογές είναι προτιμότερες από το τηλεχειριστήριο, καθώς καταργούν την ανάγκη να είναι ανοιχτή η τηλεόραση, ενώ προσφέρουν και καλύτερη υποστήριξη ελληνικών (στην τηλεόραση δεν εμφανίζονται οι τονούμενοι ελληνικοί χαρακτήρες).
Μέσω DLNA και USB είναι δυνατή η αναπαραγωγή αρχείων flac έως και 96kHz/24 bit, δυνατότητα που σίγουρα χαροποιεί τους φίλους της υψηλής ανάλυσης, από την άλλη όμως αφήνει ένα παράπονο για την έλλειψη υποστήριξης ακόμα υψηλότερων αναλύσεων, τη στιγμή που ανταγωνιστικές υλοποιήσεις βρίσκονται ήδη εκεί. Δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα με τις δικτυακές λειτουργίες του RX-A820, είτε αυτές ήταν DLNA, είτε AirPlay, είτε Net Radio, θα θέλαμε όμως να δούμε υποστήριξη και για ασύρματη δικτύωση στο μέλλον.
Των κριτικών ακροάσεων προηγήθηκε, φυσικά, ρύθμιση των ηχείων μέσω του αυτόματου συστήματος YPAO της Yamaha. Μπορεί το συγκεκριμένο σύστημα να μη ρυθμίζει τόσες παραμέτρους όσες το MCACC της Pioneer, αλλά με αυτές που ασχολείται ασχολείται σοβαρά. Είχαμε, δηλαδή, σωστή ρύθμιση αποστάσεων αλλά και εντάσεων για κάθε ηχείο, δίνοντας ισορροπημένο ήχο στη θέση ακρόασης. Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα για ρύθμιση και άλλων θέσεων ακρόασης, ενώ δυσκολευτήκαμε να πετύχουμε αντίστοιχη ισορροπία μέσω Pure Direct, το οποίο δίνει όμως καλύτερη ευκρίνεια, παρακάμπτοντας τα συστήματα επεξεργασίας.
Αν θα έπρεπε τώρα να χαρακτηρίσουμε με μία λέξη τον ήχo του RX-A820, αυτή θα ήταν «δυναμισμός». Όλες οι εγγραφές παρουσίαζαν μια ζωντάνια που δε βρίσκουμε συχνά σε αυτά τα επίπεδα τιμής και ισχύος. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι ο ενισχυτής συνοδεύεται από τραχύτητα και έλλειψη εκλέπτυνσης, ίσως και τονικής ισορροπίας, όμως εδώ τέτοια δείγματα δεν υπήρχαν. Ακόμα και ο κατά περιπτώσεις ελαφρύς ενθουσιασμός των χαμηλών μπορεί εύκολα να τιθασευτεί με τα σχετικά ρυθμιστικά.
Σκληρότητα θα έρθει μόνο με υπερβολές στο ρυθμιστικό της έντασης, αυτό όμως είναι αναμενόμενο για ενισχυτή αυτής της κατηγορίας τιμής. Η εστίαση βρίσκεται σε πολύ καλά επίπεδα, ενώ και το βάθος αποδίδεται ικανοποιητικά. Καθαρότητα και ευκρίνεια δεν απογοητεύουν, αν και υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, αλλά σε μεγαλύτερες κατηγορίες τιμής. Η φυσικότητα χροιών σε φωνές και όργανα θα ικανοποιήσει και απαιτητικούς ακροατές.
Στον τομέα της εικόνας, ο ενσωματωμένος επεξεργαστής μπορεί να μην είναι HQV, όμως δεν απογοητεύει με τις επιδόσεις του, οι οποίες κρίνονται επαρκείς, τόσο σε απόπλεξη όσο και σε scaling. Από την άλλη, δεν προσφέρονται ρυθμιστικά εικόνας, τα οποία θα βρούμε στα ακριβότερα μοντέλα της Yamaha.
Ηχητικά και οπτικά, λοιπόν, ο RX-A820 της Yamaha είναι ένας ικανός ενισχυτής, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμιά σημαντική έλλειψη. Το θέμα της επιλογής του ή όχι θα κριθεί στα σημεία, τόσο έναντι του εξωτερικού (στην ίδια κατηγορία τιμής) όσο και του εσωτερικού ανταγωνισμού (σε γειτονικές κατηγορίες τιμής).
ΥΠΕΡ
•4Κ upscaling
•96/24 flac
•Airplay/DLNA
ΚΑΤΑ
•Όχι 192/24
•Όχι Wi-Fi
•Όχι ρυθμιστικά εικόνας
ΣΧΟΛΙΟ
Ένας ενισχυτής με δυναμικό χαρακτήρα, που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κατηγορίας του.
ΤΙP
Ενεργοποιήστε το Network Standby, για να μπορείτε να ελέγχετε πιο αποτελεσματικά τον ενισχυτή μέσω δικτύου.
Yamaha RX-A820 Aventage
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ισχύς: 100W ανά κανάλι (20Hz-20kHz, 8Ω, 0,09%THD, δύο κανάλια οδηγούμενα)
DAC: Burr Brown 192/24
Θύρες: (εμπρός όψη) είσοδος HDMI, είσοδος video (RCA), είσοδος γραμμής (2xRCA), USB, ακουστικών (1/4΄΄ TRS), μικροφώνου YPAO (3,5 χλστ.) (πίσω όψη) 7xΕίσοδοι HDMI, 2xΈξοδοι HDMI, 2xΕίσοδοι συνιστωσών (3xRCA), έξοδος συνιστωσών (3xRCA), 4xΕίσοδοι video (RCA), 2xΈξοδοι video (RCA), 4xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), είσοδος φωνογραφικής κεφαλής (2xRCA), 3xΈξοδοι γραμμής (2xRCA), 2xΕίσοδοι ψηφιακές οπτικές (toslink), 2xΕίσοδοι ψηφιακές ομοαξονικές S/PDIF (RCA), 7.2 έξοδοι προενίσχυσης (RCA), θύρα Ethernet (RJ45), 9xΈξοδοι ηχείων (2xΜπόρνες), κεραία ΑΜ, κεραία FM, έξοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), είσοδος τηλεχειρισμού (3,5 χλστ.), έξοδος 12V trigger (3,5 χλστ.), έξοδος τροφοδοσίας USB, RS-232
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 435x171x369 χλστ.
Βάρος: 10,8 κιλά
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Φ. Νάκας
ΕΠΑΦΗ: 210.6686.000
ΤΙΜΗ: 879 €