«Ο νέος Pioneer VSX-922 αποτελεί μια επανάσταση στο χώρο των ενισχυτών AV.» Αυτή είναι η φράση με την οποία θα ήθελα να ξεκινήσω τη συγκεκριμένη δοκιμή. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι λίγα πράγματα έχουν αλλάξει από πέρυσι και τον προκάτοχό του, τον Pioneer VSX-921. Στο χρόνο που πέρασε δεν εμφανίστηκε κάποιο νέο φορμά ήχου ή εικόνας.
Το 3D που είχε ταράξει τα νερά πριν από μερικά χρόνια είναι πλέον μέρος της ρουτίνας μας και οι αλλαγές από γενιά σε γενιά είναι περισσότερο εξελικτικές, παρά επαναστατικές. Ειδικά, μάλιστα, αν κοιτάξετε την πρόσοψη, θα πιστέψετε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δύο μεγάλοι περιστροφικοί διακόπτες πλαισιώνουν την ευανάγνωστη οθόνη, κάτω από την οποία βρίσκονται λιγοστά πλήκτρα ελέγχου, και κάτω από αυτά οι εμπρόσθιες θύρες, διακριτικά κρυμμένες πίσω από ένα πορτάκι.
Αλλαγές θα βρούμε στην πίσω πλευρά του ενισχυτή, όπου η ψηφιακή εποχή χτυπά αμείλικτα τον αναλογικό κόσμο. Διαπιστώνουμε, λοιπόν, ότι θύρες συνιστωσών, βίντεο και γραμμής έχουν μειωθεί, ενώ, αντίθετα, αυξημένες κατά δύο είναι οι θύρες HDMI και υπάρχει και δεύτερη έξοδος υπογούφερ (7.2 αντί 7.1 του 921). Ο μεγαλύτερος αδερφός, ο VSX-1122, έχει μερικές επιπλέον θύρες, με πιο σημαντική ίσως την εμπρόσθια HDMI, χωρίς όμως να φτάνει το πλήθος των αναλογικών του VSX-921.
ΠΛΗΡΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ
Στον τομέα της αυτόματης ρύθμισης ήχου έχουμε το γνωστό και πολύ καλό MCACC, το οποίο αναλαμβάνει να ρυθμίσει πλήθος παραμέτρων του ήχου, από μέγεθος ηχείων και έλεγχο φάσης μέχρι και στάσιμα κύματα. Σημαντικές είναι και οι δυνατότητες επεξεργασίας εικόνας, με upscaling έως τις 1.080 γραμμές, αλλά και διάφορα φίλτρα όξυνσης και μείωσης θορύβου.
Από πλευράς εφαρμογών, βρίσκουμε διαδικτυακό ραδιόφωνο και πλοηγό τοπικού δικτύου, με το δεύτερο να αποτελεί ουσιαστικά μια διασύνδεση DLNA. Φυσικά, όπως και ο προκάτοχός του, έτσι και ο VSX-922 υποστηρίζει και το AirPlay της Apple.
Όσον αφορά τώρα τις εφαρμογές χειρισμού μέσω smartphone, έχουμε αφενός την iControlAV 2012, η οποία είναι συμβατή (προφανώς) με τα μοντέλα για το 2012. Πέρα από τις κλασικές οθόνες ελέγχου, έχουμε και δύο νέες, πιο... παιχνιδιάρικες, με πιο ενδιαφέρουσα αυτήν όπου ελέγχουμε την ισορροπία έντασης των ηχείων, γέρνοντας κατάλληλα το τηλέφωνό μας.
Προσωπικά, πάντως, θεωρώ ότι η πιο χρηστική λειτουργία της εφαρμογής αυτής είναι η δυνατότητα πλοήγησης στις λίστες αναπαραγωγής που προωθεί το PC μας μέσω DLNA. Πλοήγηση μπορεί να γίνει και μέσω τηλεχειριστηρίου, αλλά μέσω smartphone η διαδικασία είναι λίγο πιο γρήγορη και αποτελεσματική.
Στην πλατφόρμα iOS υπάρχει και μια δεύτερη εφαρμογή, η AVNavigator, για επιθεώρηση του MCACC, η οποία όμως δυστυχώς δεν αναγνώριζε τον ενισχυτή μας, καθώς στη λίστα με τα διαθέσιμα μοντέλα υπήρχαν μόνο τα περσινά (921, 1021). Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδιζε το App Store να μας διαβεβαιώνει πως η τελευταία έκδοση παρέχει συμβατότητα και με τα φετινά. Ο ενισχυτής, πάντως, επίσημα ξεκινά διάθεση τον Ιούνιο, οπότε πιστεύουμε μέχρι τότε να έχουν λυθεί αυτά τα μικροπροβλήματα. Άλλο πρόβλημα νεότητας που αντιμετωπίσαμε ήταν η αδυναμία να φορτώσει τα δεδομένα MCACC η εφαρμογή AVNavigator, στο PC μας αυτήν τη φορά, οπότε δεν καταφέραμε να δούμε τα αποτελέσματα της αυτόματης ρύθμισης.
Η εφαρμογή, πάντως, αναλαμβάνει να σας βοηθήσει στην αρχική εγκατάσταση του ενισχυτή, λειτουργία που εκτέλεσε χωρίς πρόβλημα, με τον VSX-922 συνδεδεμένο στο τοπικό μας δίκτυο. Μιλώντας για τοπικό δίκτυο, να πούμε ότι υποστηρίζεται η αναπαραγωγή αρχείων flac έως και 192kHz/24 bit, οπότε μπορείτε να αξιοποιήσετε την καινούργια σας ψηφιακή δισκοθήκη.
HXOΣ-ΕΙΚΟΝΑ-ΔΙΚΤΥΟ
Τις περισσότερες ακροάσεις μας τις κάναμε μέσω δικτύου με αρχεία flac υψηλής ανάλυσης. Ο Pioneer VSX-922 μας έδειξε γενικά ένα πολύ ώριμο ηχητικό προφίλ. Σε 2κάναλη ακρόαση, για άλλη μία φορά προτιμήσαμε να απενεργοποιήσουμε το MCACC και να ακούσουμε σε Pure Direct.
Γενικά εκτιμάμε το γεγονός ότι το σύστημα ρυθμίζει πλήθος παραμέτρων χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση του χρήστη, η αλήθεια όμως είναι ότι, όταν παραμπαίνει... χέρι, χάνονται στοιχεία όπως η ιδανική εστίαση ή ακόμα και μικρολεπτομέρειες. Βέβαια, όποιος έχει όρεξη για πειραματισμούς, μπορεί να αρχίσει δοκιμές σταδιακής ενεργοποίησης στοιχείων του MCACC, ώστε να δει τι μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τον ήχο.
Εμείς προτείνουμε σε πρώτη φάση τη διόρθωση στάσιμων κυμάτων και, φυσικά, τη ρύθμιση στάθμης ηχείων. Για να επανέλθουμε στα των ακροάσεων, ο ήχος παρουσιάζεται ουδέτερος σε όλο το φάσμα, με σωστό χαμηλό, φυσικές μεσαίες και υψηλές, ενώ εξαιρετική για την κατηγορία τιμής είναι η εστίαση τόσο σε πλάτος όσο και σε βάθος.
Η ευκρίνεια βρίσκεται επίσης σε πολύ καλά επίπεδα, αν και τα καλύτερα αποτελέσματα τα πήραμε όταν συνδέσαμε εξωτερικό DAC, και συγκεκριμένα το DAC Magic 100 της Cambridge Audio, που είχαμε παράλληλα για δοκιμή. Σε πολυκάναλες ακροάσεις βρήκαμε ότι αξιοποιείται καλύτερα η δουλειά που κάνει το MCACC, με τον Pioneer να δίνει όγκο και δυναμισμό όπου χρειάζεται, αλλά και σωστή απόδοση διαλόγων και περιφερειακών μικροήχων σε πιο ήπιες σκηνές.
Η ισχύς του είναι επαρκής να οδηγήσει ακόμα και σχετικά δύσκολα ηχεία σε αξιοπρεπείς εντάσεις, χωρίς ενδείξεις κόπωσης. Χρήσιμη είναι επίσης η δυνατότητα αυτόματης διόρθωσης της φάσης μεταξύ των κύριων καναλιών και του υπογούφερ (LFE). Στον τομέα του επεξεργαστή εικόνας, τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά για την κατηγορία τιμής, με σωστό scaling και απόπλεξη, ενώ καλή δουλειά κάνουν και τα φίλτρα αποθορυβοποίησης σε πηγές χαμηλής ποιότητας.
Συνολικά θα λέγαμε ότι η Pioneer κατάφερε στον VSX-922 να δώσει μια ολοκληρωμένη και σύγχρονη πρόταση, η οποία θα καλύψει τις ανάγκες των περισσότερων καταναλωτών, χωρίς υπέρογκο κόστος.
Αν είστε κάτοχος του προηγούμενου μοντέλου, δε βλέπουμε το λόγο να τρέξετε για αναβάθμιση, αλλά, αν είστε νέοι στην αγορά πολυκάναλου ενισχυτή ή ο προηγούμενος ενισχυτής σας είναι της προ-3D και προ-192/24 εποχής, ο Pioneer θα πρέπει σίγουρα να μπει στη λίστα αγορών σας.
ΥΠΕΡ
- Ποιότητα ήχου
- Δυνατότητες εφαρμογών
- Δυνατότητες MCACC
ΚΑΤΑ
- Λιγότερες αναλογικές θύρες
ΣΧΟΛΙΟ
Ένας ολοκληρωμένος ενισχυτής AV, που με λογικό κόστος προσφέρει πολύ καλή ποιότητα ήχου και εικόνας για την κατηγορία τιμής του.
ΤΙP
Αν δε βρίσκετε την εφαρμογή για Android στο Play Store από το κινητό σας, δοκιμάστε να ψάξετε γι’ αυτήν μέσω του υπολογιστή σας.
Pioneer VSX-922
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Ισχύς: 105W ανά κανάλι (20Hz-20kHz, 8Ω, 0,09%)
Ολική αρμονική παραμόρφωση: 0,06% (20Hz-20kHz, 8Ω, 50W ανά κανάλι)
Λόγος σήματος προς θόρυβο: 10dB
Απόκριση συχνότητας: 5Hz-100kHz (pure direct)
Θύρες: (εμπρός) MCACC (mini-jack), USB, video (RCA), ακουστικών (1/4΄΄ TRS), (πίσω) 6xHDMI είσοδοι, HDMI έξοδος, ethernet (RJ45), DC έξοδος (για άρθρωμα WiFi), οπτική είσοδος (toslink), ομοαξονική είσοδος (RCA), 3xVideo είσοδοι (RCA), video έξοδος (RCA), είσοδος συνιστωσών (3xRCA), 4xΕίσοδοι γραμμής (2xRCA), έξοδος γραμμής (2xRCA), 2xΈξοδοι υπογούφερ (RCA), 9 ζεύγη μπόρνες (7 περιφερειακά + 2 Β΄ ζώνης), κεραία FM, κεραία AM, IR είσοδος, IR έξοδος, θύρα προσαρμογέα (για άρθρωμα bluetooth)
Διαστάσεις (ΠxΥxΒ): 43,5x16,8x36,2 εκ.
Βάρος: 9,8 κιλά
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: Intersys
ΕΠΑΦΗ: 210.9554.000
ΤΙΜΗ: 549 ευρώ