fbpx
Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 11:21

Rohde & Schwarz Ένας Χρόνος Ψηφιακής Ελλάδας

Ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η μετάβαση της Ελλάδας στην ψηφιακή εποχή.

Τον Φεβρουάριο 2015, κατόπιν της επιτυχημένης πραγματοποίησης του 6ου και τελευταίου switch-off στα Νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και στην Κρήτη, όλη η χώρα είχε πλέον πρόσβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Η τηλεοπτική εμπειρία του 95% του πληθυσμού της χώρας μας αναβαθμίστηκε πλήρως και οι τηλεθεατές, μέσω της νέας τεχνολογίας μετάδοσης σήματος (DVB-T), που αντικατέστησε την παραδοσιακή αναλογική, απολαμβάνουν κορυφαία και σταθερή ποιότητα ήχου και εικόνας, χωρίς ‘χιόνια’ και ‘είδωλα’. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε νέες υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτρονικός οδηγός προγράμματος (EPG). Το σημαντικό εγχείρημα της μετάβασης από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή υλοποιήθηκε με μοναδικό πανελλαδικά τεχνολογικό πάροχο την εταιρεία Rohde & Schwarz.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, το ποσοστό του πληθυσμού της Ελλάδος που απολαμβάνει επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παρόλ’ αυτά, το ψηφιακό σήμα πρέπει να επεκταθεί και στις περιοχές που επί του παρόντος δεν καλύπτονται από τα ήδη υπάρχοντα κέντρα εκπομπής, λόγω της μορφολογίας της χώρας. Όπως ορίζεται στο αρ. 6 παρ. 2 της υπ’ αρ. 716-003/2014 Απόφασης της ΕΕΤΤ, οι ενδιαφερόμενοι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι – Κοινότητες) μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία τους απαιτούμενους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης (ΣΣΚ), για την πληρέστερη κάλυψη της περιοχής τους με ψηφιακό σήμα.

Ο εξοπλισμός των νέων ΣΣΚ θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά για την εκπομπή των δύο πολυπλεξιών των καναλιών εθνικής εμβέλειας της DIGEA και των αντίστοιχων πολυπλεξιών για τα περιφερειακά κανάλια, και να είναι κατ’ ελάχιστον πλήρως συμβατός τόσο με τα πρότυπο DVB-T όσο και με το πρότυπο DVB-T2, είτε άμεσα είτε με αναβάθμιση λογισμικού (DVB-T2 Ready). Η Rohde & Schwarz διαθέτει την κατάλληλη σειρά αναμεταδοτών για την επίτευξη της επιθυμητής απομόνωσης της λήψης από την εκπομπή του αναμεταδότη, καθώς επίσης και τη δυνατότητα επεκτασιμότητας, όποτε κι αν αποφασιστεί μελλοντικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κυνηγόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rohde & Schwarz Ελλάς Α.Ε. «Το μεγάλο βάρος και η ευθύνη κάλυψης των συμπληρωματικών κέντρων περνάει τώρα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η έμπειρη ομάδα μας Ελλήνων τεχνικών και συνεργατών δηλώνουμε το παρόν, στηρίζοντας το εγχείρημα και σε αυτή τη φάση ανάπτυξης. Διαθέτουμε την πλέον αξιόπιστη τεχνικά και δοκιμασμένη λύση, προϊόντα παγκοσμίου αναγνώρισης, την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών βάσει της μοναδικής και πολυετούς εμπειρίας μας στην Ελλάδα, αλλά και τη συμβατότητα του δικτύου Αναμεταδοτών με το Ενιαίο υφιστάμενο δίκτυο. Ένα Δίκτυο βασισμένο στην νέα σειρά της R&S να χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, ελάχιστες χωροταξικές απαιτήσεις, υψηλή αξιοπιστία και εύκολη συντήρηση».

Ιδιαίτερη έμφαση δίνει ο κ. Δημήτρης Κυνηγόπουλος στο γεγονός ότι «…η ομάδα των τεχνικών μας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα παράδοσης, εγκατάστασης και υποστήριξης σε θέματα τεχνικά ή συντήρησης, όποτε αυτό χρειαστεί. Στη Rohde & Schwarz λειτουργούμε ως συνεργάτες και όχι απλώς ως προμηθευτές».

Σχετικά με τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

Στην Ελλάδα, η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση ξεκίνησε το 2009, από το κέντρο εκπομπής Ξυλοκάστρου, καλύπτοντας μεγάλο μέρος του Κορινθιακού Κόλπου. Κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο, ενεργοποιήθηκαν ακόμα 12 κέντρα εκπομπής σε πολλές περιοχές της χώρας, δίνοντας έτσι δυνατότητα στο 70% του πληθυσμού να έχει πρόσβαση στο επίγειο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.

Η συνεργασία της Rohde & Schwarz με την DIGEA, πάροχο δικτύου επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης για τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας, ξεκίνησε το 2013 όταν η DIGEA, χρησιμοποιώντας ψηφιακούς πομπούς από την νέα σειρά TMU9 της Rohde & Schwarz σε διάταξη Ν+1, ενεργοποίησε τρία κέντρα ψηφιακής εκπομπής (τα κέντρα «Ρογδιά» στο νομό Ηρακλείου, «Μαλάξα» στο νομό Χανίων και «Πεταλίδι» στο νομό Μεσσηνίας). Τον Μάρτιο του 2014, υπογράφηκε η σύμβαση βάσει της οποίας η Rohde & Schwarz αποτέλεσε τον αποκλειστικό προμηθευτή πομπών για το συνολικό έργο της ψηφιακής μετάβασης. Το εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα που αφορούσε στην κάλυψη ψηφιακού σήματος του 95% του πληθυσμού της χώρας, όπως έχει προβλεφθεί από την ισχύουσα νομοθεσία, ολοκληρώθηκε εντός 224 ημερών με την ενεργοποίηση 156 κέντρων ψηφιακής εκπομπής στα συνολικά ακόλουθα 6 switch off:

1ο switch off: Πελοπόννησος /26.06.2014
2ο switch off: Αττική / 01.08.2014
3ο switch off: Βορειοανατολική Ελλάδα / 05.09.2014
4ο switch off: Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Βόρεια Εύβοια / 21.11.2014
5ο switch off: Βόρεια Ηπειρωτική, Κεντρική και Δυτική Ελλάδα / 19.12.2014
6ο switch off: Νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και Κρήτη / 06.02.2015

Ειδικότερα, για την υλοποίηση όλου του έργου χρησιμοποιήθηκαν 1.000 περίπου πομποί Υδρόψυκτων (για τις μεγάλες Ισχύς) και Αερόψυκτων (για μικρές και μεσαίες Ισχύς) συστημάτων της Rohde & Schwarz σε όλες τις σύνθετες διατάξεις (5+0, 6+0, 5+1, 6+1 & 7+1), τα οποία υποστηρίζουν όλα τα νέα πρότυπα, μέσω ενός συμπαγούς και καινοτόμου σχεδιασμού και στοχεύουν στην επίτευξη πολύ-επίπεδης αποδοτικότητας, τόσο ενεργειακής και χωρικής, όσο και λειτουργικής, με τεχνολογίες που επιτρέπουν την εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση και συντήρηση των πομπών καθώς και την επεκτασιμότητα τους. Η modular φιλοσοφία των νέων πομπών καθιστά δυνατή την υλοποίηση πολλών διαφορετικών διατάξεων εφεδρείας (Dual Exciter, N+1, κτλ.), αναλόγως με τις ανάγκες του εκάστοτε παρόχου. Επιπλέον η ευελιξία σε επίπεδο Αρχιτεκτονικής στους μικρής Ισχύος Πομπούς (10W) παρέχει τη δυνατότητα, με τις ίδιες Βασικές Βαθμίδες, λειτουργίας του συστήματος και σαν Αναμεταδότης (Gap Filler), πέρα από απλός Πομπός, πράγμα εξαιρετικά χρήσιμο για το νέο τοπίο της Ψηφιακής Κάλυψης που προκύπτει την επόμενη μέρα. Οι Μικρής Ισχύος Πομποί διαθέτουν εύρος Ισχύος Εξόδου από 1-10W, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του Δικτύου.

Από τη στιγμή της ανάθεσης της εκάστοτε «παρτίδας» πομπών και παρελκόμενων (π.χ. όργανα ελέγχου & μέτρησης δικτύων, Σύστημα Επίβλεψης Δικτύου (Network Management System), Δορυφορικοί Δέκτες, κτλ.) όλο το προσωπικό της Rohde & Schwarz του εργοστασίου στην Γερμανία, σε συνεχή συντονισμό με την τοπική ομάδα της Rohde & Schwarz Ελλάς, εργαζόταν με ταχύτατους και πυρετώδεις ρυθμούς προκειμένου όλα τα απαιτούμενα υλικά να κατασκευαστούν και να παραδοθούν, έτοιμα προς λειτουργία, εντός 4-6 εβδομάδων. Για το σύνολο του προσφερόμενου εξοπλισμού παρασχέθηκαν πλήρεις υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία και η υψηλή διαθεσιμότητα αυτού, τόσο από την κεντρική ομάδα R&D του Ομίλου Rohde & Schwarz, μέσω on-line ή/και τηλεφωνικής υποστήριξης από εργοστασιακούς τεχνικούς εξειδικευμένους στους συγκεκριμένους πομπούς, όσο και από την τοπική ομάδα πλήρως εκπαιδευμένων Μηχανικών της Rohde & Schwarz Ελλάς.

Επίσης, μέσω της εγκατάστασης του ευέλικτου συστήματος NMS επιτεύχθηκε η αδιάλειπτη απομακρυσμένη εποπτεία και διαχείριση του εξοπλισμού, καθώς και η κρίσιμη επίλυση σφαλμάτων/ βλαβών για την αποκατάσταση εξοπλισμού σε πλήρη και κανονική λειτουργία εντός το πολύ δώδεκα (12) ωρών.

Σχετικά με την προηγμένη τεχνογνωσία Rohde & Schwarz και την Ελληνική ομάδα

Παγκοσμίως, ο Κατασκευαστικός Οίκος Rohde & Schwarz έχει ιστορικά οδηγήσει τις εξελίξεις στο χώρο των πομπών της επίγειας Ευρυεκπομπής. Η νέα σειρά αερόψυκτων και υδρόψυκτων πομπών R&S®Tx9 αποτελεί σήμερα την πλέον ενδεδειγμένη επιλογή για τους Παρόχους Δικτύων Ψηφιακής Ευρυεκπομπής συνδυάζοντας τεχνολογία αιχμής και το βελτιστοποιημένο κόστος λειτουργίας και εγκατάστασης.

Ως αποτέλεσμα, ένα Δίκτυο βασισμένο στην νέα σειρά της R&S να χαρακτηρίζεται από χαμηλότερο κόστος λειτουργίας, ελάχιστες χωροταξικές απαιτήσεις, υψηλή αξιοπιστία και εύκολη συντήρηση. Παράλληλα, η ομάδα των τεχνικών της Rohde & Schwarz στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προσφέρουν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα παράδοσης, εγκατάστασης και υποστήριξης σε θέματα τεχνικά ή συντήρησης, όποτε αυτό χρειαστεί.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κυνηγόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Rohde & Schwarz Ελλάς Α.Ε. «Στη Rohde & Schwarz λειτουργούμε ως συνεργάτες και όχι απλώς ως προμηθευτές. Η παρούσα συνεργασία μας με την Digea επιβεβαιώνει τις επιτυχημένες συνεργασίες μας μέχρι σήμερα, και αποτελεί εφαλτήριο για πολλά άλλα και επιτυχημένα έργα που μπορούν να αναληφθούν από την εταιρεία μας στην Ελλάδα».

Σχετικά με τους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης (ΣΣΚ)

Όπως ορίζεται στο αρ. 6 παρ. 2 της υπ’ αρ. 716-003/2014 Απόφασης της ΕΕΤΤ, οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε συνεργασία με την DIGEA, για την πληρέστερη κάλυψη της περιοχής τους με ψηφιακό σήμα, μπορούν πλέον να εγκαταστήσουν και να θέσουν σε λειτουργία τους απαιτούμενους Σταθμούς Συμπληρωματικής Κάλυψης (ΣΣΚ).

Ο εξοπλισμός των ΣΣΚ θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες τεχνικές προδιαγραφές και χαρακτηριστικά για την εκπομπή των δύο πολυπλεξιών των καναλιών εθνικής εμβέλειας της DIGEA και των αντίστοιχων πολυπλεξιών για τα περιφερειακά κανάλια, και να είναι κατ’ ελάχιστον πλήρως συμβατός τόσο με τα πρότυπο DVB-T όσο και με το πρότυπο DVB-T2, είτε άμεσα είτε με αναβάθμιση λογισμικού (DVB-T2 Ready).

Η Rohde & Schwarz διαθέτει την σειρά αναμεταδοτών MLx, με ισχύ εκπομπής από 1 έως 10W, δυνατότητα enhanced echo cancellation με echo suppression πάνω από 35dB, για την επίτευξη της επιθυμητής απομόνωσης της λήψης από την εκπομπή του αναμεταδότη, καθώς επίσης και τη δυνατότητα επεκτασιμότητας, όποτε κι αν αποφασιστεί μελλοντικά.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Magnum Dynalab MD 809T Κορυφαία FM AKG N90Q Άφιξη! »

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ

  • ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΤΕΥΧΟΣ

    To νέο τεύχος κυκλοφορεί την Τρίτη (23/ΦΕΒ), με ένα συμβολικό χρήσιμο δώρο. Read More
  • 1

ΔΕΙΤΕ ΜΑΣ

NEWSLETTER

Γράψτε το email σας ώστε να μην χάνετε κανένα νέο. No spam! Unsubscribe όταν θέλετε!:

MEMBERS OF...