DAC μπαταρίας
Πόσα ακόμα μπορούν να χωρέσουν σε ένα φορητό DAC-ενισχυτή ακουστικών; Πολλά και το xDSD είναι η απόδειξη!
Ο αγώνας για τον ποιοτικό φορητό ήχο με ενισχυτές ακουστικών για κινητά και DAP, μοιάζει με το χρηματηστήριο όπου οι προσφορές και η εξέλιξη των γεγονότων είναι ραγδαία. Οι διάφορες εταιρίες που κινούνται στον συγκεκριμένο χώρο θέτουν όλο και πιο ψηλά τον πήχη, με χαρακτηριστικά και δυνατότητες που κάποτε έμοιαζε αδιανόητο να χωρέσουν σε συσκευές παλάμης.
Όμως όπως στους υπολογιστές το μέγεθος μειώνεται και τα χαρακτηριστικά μεγενθύνονται χρόνο με τον χρόνο έτσι και με τα φορητά DAC-ενισχυτές ακουστικών τα πράγματα έχουν σοβαρέψει.
Η Aγγλική iFi έχει μεγάλο μερίδιο της πίτας και συνεχίζει ακάθεκτη να βγάζει καινούργια μοντέλα, από DAC μέχρι αξεσουάρ για ηχοβελτίωση. Το καινούργιο xDSD είναι μια σκάλα πάνω από το iDSD, μπαίνει στην κατηγορία των «λίγων» και είναι ο αγγελιοφόρος και πρώτο τέκνο της νέας σειράς «X».
ΚΥΜΑΤΙΣΤΟ
Το μέγεθος της συσκευής είναι μικρότερο από τα περισσότερα κινητά, είναι λίγο πιο παχιά αλλά αρκετά ελαφριά, ούτε 130 γραμμάρια και μπορεί να «κολλήσει» στο κινητό μας χάρη στις ταινίες τύπου velcro που υπάρχουν στην συσκευασία.
Το σασί του είναι από ένα κράμα μαγνησίου-αλουμινίου, έχει κυματιστό σχήμα, σίγουρα μοναδικό (θυμίζει μεταλλικό φλασκί) και κυρίως αντιολισθητικό και εύκολο στο κράτημα αλλά είναι αποκαλυπτικό σε δακτυλιές. Οι είσοδοι-έξοδοι, οι ρυθμίσεις και ο χειρισμός του βρίσκονται στις δύο μικρές πλευρές του, η μια εκ των οποίων είναι από πλαστικό για να «ταξιδέψει» το Bluetooth (aptΧ) σήμα ανενόχλητο. Οι φυσικές είσοδοι της συσκευής είναι δύο, μια USB A (αρσενικό) και μια combo S/PDIF που δέχεται mini οπτική ή mini coaxial, για να συνδέσουμε το DAP μας. Ελάχιστοι έχουν σπίτι τους ένα αντάπτορα από οπτική σε μίνι οπτική ή θηλυκό USB, αλλά η iFi μας καλύπτει προσφέροντας τα στο πακετάκι (με καλώδιο USB 3.0).
Η μετατροπή μέσω S/PDIF, γίνεται από το DSD1793, ένα τσιπάκι της Burr-Brown στα 192ΚHz/24bit. Στην USB (με τενολογία της XMOS), όπου μπορούμε να συνδέσουμε υπολογιστή ή κινητό με OTG καλώδιο (δεν παρέχεται), το πράγμα τερμάτισε, PCM μέχρι 768ΚHz/32bit και όπως δύσκολα μπορεί να εκμαιεύσει κανείς από το όνομα της συσκευής DSD μέχρι 22.57MHz (DSD512).
Η iFi δεν σταματά όμως εκεί, έχει αγκαλιάσει την τεχνολογία του MQA σε προηγούμενα μοντέλα και το xDSD δεν θα μπορούσε παρά να την υποστηρίζει. Σαν φορμά το MQA δεν έχει κερδίσει, μέχρι στιγμής, την ευρεία αποδοχή του κοινού αλλά η δυνατότητα αυτή δίνει σε όσους την ασπάζονται την ευκαιρία να την απολαύσουν για παράδειγμα με το Tidal (Tidal Masters). Δίπλα στις εισόδους υπάρχει μια mini-USB μόνο για φόρτιση και τα γνωστά φίλτρα Measure και Listen.
Τα ακουστικά μας θα τα συνδέσουμε στην άλλη πλευρά, στην έξοδο των 3.5mm που φέρει την τεχνολογία S-Balanced της iFi, που επιτρέπει την σύνδεση balanced ή unbalanced (TRRS -TRS αντίστοιχα) ακουστικών χωρίς προβλήματα με την χρήση ενός ενισχυτή ανά κανάλι και ξεχωριστή επιστροφή που καταλήγουν σε μια κοινή γείωση αστέρα. Αναφέρεται και μειωμένο crosstalk,της τάξης του 50%, για τις unbalanced συνδέσεις.
Ο ενισχυτής που θα οδηγήσει τα ακουστικά είναι μια καινούργια σχεδίαση της εταιρίας, ονομάζεται Cyberdrive, είναι dual mono με τελεστικούς ενισχυτές (με FET στην είσοδο) και μέγιστη στάθμη εξόδου στα 3,6V. Δεν θα βρούμε όπως στο nano iDSD BL ξεχωριστή έξοδο iEMatch, αλλά το xDSD μπορεί να οδηγήσει ευαίσθητα in-ear ακουστικά (iEM) αλλά και πιο απαιτητικά απλά ρυθμίζοντας την στάθμη. Όλες οι λειτουργίες ρυθμίζονται από δύο πλήκτρα, το μικρό «Settings» και το κεντρικό ποτενσιόμετρο, που φέρει το λογότυπο της iFi στο κέντρο του.
Είναι μια καινούργια προσθήκη της iFi, λειτουργεί περιστροφικά και πιεστικά, είναι ουσιαστικά ένας αναλογικός βηματικός εξασθενητής με ψηφιακό έλεγχο, συνδυάζοντας την ποιότητα του αναλογικού με την ευχρηστία του ψηφιακού.
Ο καλός μας φίλος είναι τα πολλά led που έχει ,ακόμα και μέσα στο ποτενσιόμετρο και τα διάφορα χρώματα που χρησιμοποιεί. Από αυτά θα πληροφορηθούμε για την δειγματοληψία της εισόδου, την είσοδο, την στάθμη της μπαταρίας, το ζευγάρωμα μέσω Bluetooth, το MQA και άλλα πολλά. Δεν θα αναλύσουμε επακριβώς πως μπορούμε να πλοηγηθούμε και να επιτύχουμε κάθε λειτουργία καθώς θα χρειαζόμασταν ολόκληρη παράγραφο. Στην αρχή μοιάζει δυσνόητο, ίσως πολύπλοκο και κουραστικό αλλά μετά από πολύ λίγες ώρες θα το χειριζόμαστε σαν πιλότοι σε κόκπιτ και θα εκτιμήσουμε την λιτή αλλά πολύ ενημερωτική του φύση.
Η έξοδος γίνεται και γραμμής, με fix στάθμη στα 2V, ικανή να οδηγηθεί σε εξωτερικό ενισχυτή ή άλλες συσκευές line level, αλλά μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα ακουστικά, συνεπώς πρέπει να τονίσουμε ότι αν το ποτενσιόμετρο είναι λευκού χρώματος, τότε είναι ρυθμισμένο σε Line Output Mode και δεν πρέπει να τα έχουμε συνδεδεμένα. Όσο αναφορά την διάρκεια της μπαταρίας η εταιρία δίνει περίπου 10 ώρες μέσω S/PDIF, 8 ώρες μέσω Bluetooth και 6 ώρες μέσω USB.
Έχουμε δύο πλήρως αναλογικά φίλτρα στην διάθεση μας για να βελτιώσουμε τον ήχο, το 3D+ Matrix και το XBass+, τα οποία θα επιλέξουμε από το κουμπί «Settings» και μπορούν να ενεργοποιηθούν ξεχωριστά αλλά και σε συνδυασμό. Το πρώτο θα μας δώσει μια πιο τρισδιάστατη και ζωντανή εικόνα με μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε χώρους και αντηχήσεις, ενώ το δεύτερο ενισχύσει τις κατώτερες οκτάβες, όπου και τα περισσότερα ακουστικά υστερούν.
ΑΚΟΥΣΑΜΕ
Απέναντι από το xDSD στήσαμε ότι είχαμε διαθέσιμο από ακουστικά, δυναμικά, μαγνητοστατικά και ΙEM. Από αρχεία επιστρατεύσαμε ταπεινά PCM στα 44KHz/16bit, Hi-res 352.4KHz/24bit και θηριώδη DSD256, χωρίς να έχουμε στην διάθεση μας αρχεία με μεγαλύτερη δειγματοληψία, τα οποία είναι και εξαιρετικά σπάνια. Ο ήχος του είναι μουσικός, αναλυτικός αποκαλύπτοντας το «αλάτι» της μουσικής που είναι οι χροιές, οι κρυμμένες λεπτομέρειες είτε αυτές είναι θόρυβοι και ανάσες των μουσικών είτε κάποιο όργανο που συμμετέχει στο βάθος της σύνθεσης.
Φάνηκε άνετο στο να οδηγήσει τα διάφορα ακουστικά που δοκιμάσαμε αν και για κάποια, τα πιο απαιτητικά, έπρεπε να φτάσουμε κοντά στις τελευταίες στάθμες (στο κόκκινο χρώμα το ποτενσιομέτρου), κάτι το οποίο εξαρτάται βέβαια και από την ένταση του εκάστοτε κομματιού.
Όμως δεν νιώσαμε ποτέ ότι μας έλλειψαν watt από τις ακροάσεις. Η ησυχία και η ηρεμία του xDSD άφησε ελεύθερα τα όργανα να ανασάνουν και να ξεχωρίσουν, μαζί με τις αντηχήσεις και τα χαρακτηριστικά του χώρου που ηχογραφήθηκαν. Εξαιρετικά ήταν τα πρίμα, από τις ανώτερες οκτάβες των βιολιών, τις ουρές από τα πιατίνια μέχρι το άκρο του φάσματος και τον αέρα που το χαρακτηρίζει. Φωνές, γυναικείες και αντρικές, είχαν φυσικότητα και δυναμισμό, όμορφη παρουσίαση και οι στίχοι ήταν ευδιάκριτοι.
Οι χαμηλές και οι κατώτερες χαμηλές μπορεί να μην έχουν τον όγκο και την παρουσία που πολλοί αποζητούν αλλά ο έλεγχος που έχει είναι αξιοσημείωτος, στο Flight Of the Cosmic Hippo από τον ομώνυμο δίσκο των Bela Fleck and The Flecktones ή στην διασκευή του Ghost Riders In The Sky από την Yu Sun Nah η ρεαλιστικότητα του μπάσου και των κρουστών ήταν εκπληκτική.
Σε κλασσική jazz όπως το Kind Of Blue του Miles Davis ήταν φιλικό αποδίδοντας τον χαρακτήρα της ενώ εξίσου άνετο ήταν και σε κλασσικά κομμάτια όπως την Funeral Sonata του Σοπέν σε 192ΚHz/24bit, με πλούσιες αρμονικές και γλυκιά απόδοση του πιάνου. Το Bluetooth μετέδιδε ποιοτική μουσική, απολαυστική και κυρίως βολική, αποφεύγωντας τα πολλά καλώδια, αλλά η ποιότητα της USB δεν συγκρίνεται και σίγουρα θα είναι ο βασικός μας σύμμαχος.
Οι διαφορές των φορμά ήταν ευδιάκριτες και τα Hi-Res αρχεία έδωσαν άλλη πνοή και πολύ λεπτομέρεια στις ακροάσεις. Πειραμαστιστήκαμε με τα φίλτρα και βρήκαμε το XBass+ πιο διακριτικό και φυσικό από το 3D+ Matrix, που προσφέρει μια «επαυξημένη πραγματικότητα» της σκηνής (κάτι που αναλόγως την πηγή ή τα ακουστικά μπορεί να βοηθήσει αρκετά) και το προτιμήσαμε σε αρκετές περιπτώσεις δίνοντας μια έξτρα βοήθεια στις κατώτερες χαμηλές αν και δεν τα χρησιμοποιήσαμε στην πλειοψηφία των ακροάσεων.
Η συγκεκριμένη αγορά έχει πολύ ψωμί ακόμα, με γνώμονα το παρελθόν τα πράγματα έχουν φτάσει στο φεγγάρι αλλά με μοντέλα όπως το xDSD διαφαίνεται ένα μέλλον με πολλές εξελίξεις.
ΤΙP01: Για ακροάσεις η iFi προτείνει το φίλτρο Listen.
TIP02: Όταν βρίσκετε σε Line Output Mode το xDSD απενεργοποιεί οποιοδήποτε φίλτρο και το ποτενσιόμετρο.
TIP03: Υπάρχουν δύο διαθέσιμες αναβαθμίσεις firmware, v5.30 και v5.20 για MQA ή Hi-Res (DSD512/PCM768) αντίστοιχα.
TIP04: Θα χρειαστεί να αφιερώσουμε κάποιο χρόνο για να εγκαταστήσουμε ή να αλλάξουμε το firmware.
Tweet This: Για τους ανήσυχους, η iFi δημοσίευσε μετρήσεις που έκανε η ίδια ανάμεσα στις δύο αναβαθμίσεις firmware του xDSD για να αποδείξει ότι δεν υπάρχει διαφορά στο ήχο μεταξύ τους όσο αναφορά την έξοδο του.
iFi xDSD
Τεχνικά Χαρακτηριστικά:
ΕΙΣΟΔΟΙ: 1xUSB Α (αρσενικό), 1xS/PDIF (coaxial-optical), 1xmicro USB (για φόρτιση)
ΕΞΟΔΟΙ: 1x3.5mm (TRS/TRRS)
ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ: Bluetooth
ΑΡΧΕΙΑ: PCM μέχρι 768ΚHz/24bit (192ΚHz στην S/PDIF), DSD μέχρι 22.57MHz (DSD512) ΤΑΣΗ ΕΞΟΔΟΥ (Line Out): >2,1V (0dBFS)
ΜΠΑΤΑΡΙΑ: Λιθίου 2200mAh
ΜΕΓΙΣΤΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΜΠΑΤΑΡΙΑΣ: 10 ώρες S/PDIF, 8 ώρες Bluetooth, 6 ώρες USB
ΕΜΠΕΔΗΣΗ ΕΞΟΔΟΥ: <1Ω
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ(ΠxΥxΒ): 66,5x19x95 χλστ.
ΒΑΡΟΣ: 127 γρ.
+
AUDIOPHILE ΗΧΟΣ
ΦΟΒΕΡΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ
ΠΑΝΟΠΛΟ ΑΠΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
ΦΥΣΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ
-
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΙΕΡΩΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΑ FIRMWARE
ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ: AUDIO SOUL ULTRA
ΕΠΑΦΗ: 210.3839399
ΤΙΜΗ: 449 €
KEIMENO: ΤΑΣΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ